Öne Çıkanlar Amazonun sahibi Jeff Bezos olağanüstü kurultay sınır ötesi harekat olay yeri inceleme ekibi kaza osman baydemir otomobil nani KASIM-ARALIK mhp grup başkanvekili a milli erkek basketbol takımı Aksaray mitingi

"Millî Mücadele’nin İşaret Fişeği Buradan Atılmış, Kurtuluş Savaşının Hazırlıkları Burada Yapılmıştır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstiklal Harbimizin dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi aziz milletimizin hafızasında önemli bir yere sahiptir. Çünkü Millî Mücadele’nin işaret fişeği buradan atılmış,  Kurtuluş Savaşının hazırlıkları burada yapılmıştır.” dedi. 

Sivas Kongresi’nin 100. yıl dönümü kutlama programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sivas Kongresi kararları, milletimizin en zor zamanlarında bütün dünyaya haykırdığı bağımsızlık manifestosudur. Bir asır sonra bir kez daha tekrarlıyoruz ki manda ve himaye asla kabul edilemez; millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.” dedi. 

“İstiklal Harbimizin en kritik dönemeçlerinden olan Sivas Kongresi’nin 100’üncü yıl dönümünün ülkemiz, milletimiz ve geleceğimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını tazimle yâd ediyorum” dedi.

“SİVAS, MİLLÎ MÜCADELENİN VE CUMHURİYETİN İLK MERKEZİDİR”

“Tarihimizin en derin izlerini hafızalarımıza kazıyan dönemlerden biri de şüphesiz millî mücadele yıllarıdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstiklal Harbimizin dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi ve 4 Eylül 1919 tarihi, aziz milletimizin hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü millî mücadelenin işaret fişeği buradan atılmış, dönemin şartlarında daha emniyetli bir yer tespit edilemediğinden Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıkları burada yapılmıştır. Dolayısıyla Sivas, millî mücadelenin ve Cumhuriyetin ilk merkezidir. Tam bir asır önce bugün, yurdun dört bir tarafından gelerek Sivas Kongresi’ne iştirak eden delegeler, burada millî bir duruş sergilemişlerdir. Milletimizin işgalci güçlere asla boyun eğmeyeceğini, birbirine sımsıkı kenetlenerek mücadeleye hazır olduğunu bütün dünyaya yine buradan ilan etmişlerdir.”

Sivas’ta toplanan heyetin çalışmalarıyla başlayan süreç sonunda hem yurdun işgalden kurtarıldığını hem de yeni devletin kurulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nitekim Gazi Mustafa Kemal de hatıralarında, ‘Cumhuriyetin temellerini burada attık’ diyor. Milletimizin esarete karşı direnişinin sembolü olan Sivas’ta, Cumhuriyetimize ve demokrasimize giden yolun taşları döşendi. Burada “Manda ve himaye asla kabul olunamaz” kararının alınmasıyla, millî mücadelemizin gayesi bütün dünyaya ilan edildi” şeklinde konuştu.

Sivas Kongresi kararlarının, Türk milletinin en zor zamanlarında bütün dünyaya haykırdığı bir bağımsızlık manifestosu olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir asır sonra bir kez daha tekrarlıyoruz ki, evet, manda ve himaye asla kabul edilemez; millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. Kurtuluş Savaşı’nı büyük bir zaferle neticelendiren milletimiz, 15 Temmuz 2016 tarihinde benzer bir imtihandan da alnının akıyla çıkmasını bilmiştir. Millî iradeye darbe vurmak ve ülkemizi işgal etmek niyetiyle girişilen hain darbe teşebbüsü, 97 yıl aradan sonra bir kez daha milletimizin azmi ve kararıyla boşa çıkartıldı” açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.