Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı

 Mimarlar Odası ve ATO’dan Asbest Açıklaması

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, 25 Şubatta yıkımına başlanan Maltepe Havagazı Fabrikası ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Karakuş Candan, İçişleri Bakanlığı’ndan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i acilen görevden almasını istediklerini vurguladı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, Maltepe Havagazı Fabrikası yıkımıyla ilgili yaptıkları basın toplantısında bilirkişi raporunu açıkladı.

Toplantıda Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan Maltepe Havagazı Fabrikası yerleşkesi içerisinde bulunan elektrik santralinin yıkım süreci ile ilgili yeni gelişmelerle karşılaşıldığını, yıkım sürecinde halk sağlığını tehdit eden asbestin yüzeyde tespit edilmiş olduğu bilgisinin önceden verdiklerini belirterek konuşmasına başladı.

“350 Ton Asbest Bulunan Bir Yapı Herkesin Sağlığını Tehdit Eder”

Karakuş Canan,  15 Şubat 2017 tarihinde Ankara Tabip Odası ve Ankara Mimarlar Odası Şubesi ile beraber basına yaptıkları açıklamada 350 ton asbestli malzeme içeren havagazı fabrikasının çok önemli bir tehdit olduğunu kamuoyuna ifade ettiklerini belirterek 350 ton asbest bulunan bir yapının herkesin sağlığını tehdit edebileceğini söyledi. Konuşmasının devamında Karakuş Candan, Ankara Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir önlem almadan 25 Şubatta elektrik santralini yıkmaya başladığını ve belediyenin yıkım sürecinde gerekli önlemleri almadığı gibi ATO ve Mimarlar Odası Ankara Şubesinin asbest yönetmelikleri ile ilgili çalışmaları incelemeden yıkıma başladığını ifade etti.

Karakuş Candan konuşmasının devamında asbest ile ilgili belli noktalarda yüzey ölçümünü aldıklarını, belli noktalarda ise asbestin dağıldığını tespit ettirdiklerini ve kurumlara suç duyurusunda bulunduklarını belirterek 1 Mart tarihinde binanın yıkımı ile ilgili idari mahkemeye dava açıp yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını belirtti.

“Belediye Düzenli Ölçüler Alarak Halkı Bilgilendirmedi”

Belediyenin bu süre içerisinde kamuoyunda çok yanıltıcı açıklamalar yaptığını söyleyen Karakuş Candan, belediye için şu cümleleri aktardı:

“Karantinaya aldıklarını ifade ettiler. Bazı meslek kuruluşları ve dernekler, uzmanlar da bu konuya ilişkin herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade ettiler. 25 Şubatta yıkımına başlanan Maltepe Havagazı Fabrikası hiçbir önlem alınmadan 2 gün içerisinde yıkıldı. 27 Şubattan itibaren de oraya bir iş güvenliği uzmanı atandı. İş planı o süreçten sonra başladı ve sonrasında adım adım Ankara Tabip Odası ve Mimarlar odası Ankara Şubesinin uyarıları nezdinde bazı adımlar atılmaya başlandı. Ama hiçbirisi, hem kurumlar hem devlet yetkilileri ve uzmanlar o alandaki ölçümleri kamuoyuna açık, şeffaf bir şekilde yayınlamadılar. Düzenli ölçüler alarak halkı bilgilendirmediler. Hepimizin sağlığını tehdit eden bir süreci yaşattılar.”

Karakuş Candan, yürütmeyi durdurma kararı sürecinde belediyenin yıkılan bölgede asbestli alan bulunmadığını ifade ettiğini ve kendilerinin de yıkılan alanın tespit edilmesi için tespit davası açtıklarını ifade etti. Karakuş Candan, yürütme davasının devam ettiğinden dolayı tespit davasının da yürütme davasıyla birleştiğini belirtti.

“Büyükşehir Belediyesi İle İlgili Suç Duyurularımız Devam Ediyor”

Bilirkişi raporunun sonuçlarında asbest yönetmeliğinin gerektirdiği önlemler alınmadan belediyenin mevzuata aykırı yıkım kararını aldığını belirten Karakuş Candan, “Ankara halkı iki meslek örgütü tarafından uyarılmış olmasına rağmen tüm kamu kurumlarının gözü önünde Büyükşehir Belediyesi, herhangi bir önlem almadan halkın sağlığını tehdit eder bir şekilde asbeste maruz kalmasına neden olmuştur. Bizim Büyükşehir Belediyesi ile ilgili suç duyurularımız devam ediyor” dedi.



Bulut: “Biz Uyarmasaydık Oldubittiye Getirilecekti”

Diğer konuşmacı ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, sürecin başından beri söz konusu binanın asbestli olduğunu söylediklerini, buna rağmen 25 Şubatta yıkıma başlanıldığını dile getirdi. Bulut, binanın çevresinde bulunan brandaların yapılan uyarılardan sonra koyulduğuna dikkat çekerek, bu brandaların yine de herhangi bir koruyuculuğunun olmadığının altını çizdi. Binada koruyucu elbiselerin sadece kanuni maddeyi yerine getirmek için koyulmuş olabileceğini vurgulayan Bulut, “Üç tane duşa kabin konuldu işçiler için. Duruma göre en az sekiz işçi çalışması lazım. Orada duş alabilme ihtimalleri bana göre yok” dedi.

Söz konusu alanın her yerinde asbestin olduğunu söyleyen Bulut, “Bu nedenle ‘biz orada asbestli alanı sökmedik’ demeleri doğru değil. Asbestli alanda söküm yapıldı. Biz bu uyarıları yapmasaydık, orası bir oldubittiye getirilip birkaç ay içinde halkın da sağlığını tehlikeye atacak şekilde götürülecekti” şeklinde konuştu.

Asbestin Diğerlerinden Farkı

Maltepe’deki asbest durumunun halk sağlığını tehdit eden diğer olaylardan farkını açıklayan Bulut, kimyasal kirlenme gibi vakaların etkilerinin çabuk görüldüğünü, ama asbestin yaklaşık 10-15 yılda insanı hasta yaptığını dile getirdi. Bulut, konuşmasında “Bu nedenle nasıl olsa 10-15 yıl sonra ortaya çıkacak bir şey olduğu için, kendileri için kanuni zaman aşımı açısından da rahatlatıcı.  O yüzden böyle bir riski aldılar ve yanlış yaptılar. Hâlbuki eğer uygun kurumlara danışsalardı, bize sorsalardı, biz ‘şu önlemleri alın, başlayın’ derdik” ifadelerine yer verdi.



“Bu Olayın Çernobil Olayıyla Benzerliği Var”

Büyükşehir Belediye Başkanının kişisel yapısıyla, herhangi bir kişinin siyasi itibariyle uğraşmak gibi amaçlarının olmadığının altını çizen Bulut, Maltepe asbest olayının Çernobil’le ilişkisini açıkladı: “Hatırlarsanız Çernobil olduğunda, Karadeniz’de ‘çaylarımızda herhangi bir sorun yok’ dediler. Hatta bakanlarımız çıkıp halkın önünde çay içtiler. Ama sonra Karadeniz’de Volkan Konak, Kazım Koyuncu gibi pek çok insanın yakınlarını kaybettiği, ağıtların yakıldığı bir olay haline geldi.

Asbest olayında da benzer bir durum var. 10-15 yıl sonra kimse belki arkaya dönüp hafızasını kaşımayabilir, ama bizler unutmayız. Siyasi hafıza zayıf olabilir, kamuoyu hafızası az olabilir ama bilimin hafızası kuvvetlidir.”

Koruma kıyafetiyle gezilmesi gereken yerlerde ilk günlerde işçilerin çıplak gezdiğini hatırlatan Bulut, “Dikkat ediniz oradan geçtiğinizde herhangi bir uyarıcı levhayla karşılaşmayacaksınız. ‘Burada asbest vardır’ diye levha olması lazım. Bu önlem halen alınmamıştır. Biz burada söyledik, muhtemelen 3 gün sonra koyacaklar. Hep iteklemeyle olmaması lazım” dedi.   
             
“İçişleri Bakanlığı Melih Gökçek’i Görevinden Almalı”

Maltepe’deki asbestli alanın aslında asbeste karşı bir duyarlılık yaratan “aydınlanma mekânı” haline geldiğini dile getiren Karakuş Candan, “Bir kere bizim buradaki talebimiz binanın karantinaya alınması ve halkın bu konuda düzenli olarak bilgilendirilmesi” dedi. “Buralarda çok yüksek yoğunluklu yapılaşmaların olmasını, bu alanın tamamen yok edilmesini istemiyoruz. Tescillenmiş bir alanda binalar yıkılmış bile olsa o binaların aslına uygun bir şekilde yapılması mevzuatımızda çok açık bir şekilde var” şeklinde konuşan Karakuş Candan, İçişleri Bakanlığı’ndan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i acilen görevden almasını istediklerini vurguladı.
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.