Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel adana esnaf Akşener milli savunma bakanlığı yunanistan

Miryokefalon Savaşı'nın 839. yıl dönümü

Miryokefalon Zaferi'nin 839. yıl dönümünde savaşın yaşandığı bölgeyi ziyaret edenler, tarihi yerinde yaşayacak.

ANKARA

Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen Miryokefalon Savaşı'nın 839. yıl dönümü dolayısıyla Türk Tarih Kurumunca düzenlenecek program kapsamında savaşın yaşandığı bölgeleri ziyaret edenler, tarihi yerinde yaşayacak.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, yaptığı açıklamada, Türk tarihi açısından Anadolu'da kritik ve tarihin seyrini değiştirecek üç önemli savaşın yaşandığını belirtti.

Anadolu'nun kapılarını Türklere açan 1071 Malazgirt Savaşı, 1176 Miryokefalon Savaşı ve 1921 Sakarya Meydan Muharebesinin önemli mihenk taşları olduğuna dikkati çeken Turan, ancak Miryokefalon Zaferi'nin diğer iki zafer kadar kamuoyunda yeterince bilinmediğini ifade etti.

Turan, bu amaçla kurum olarak savaşın 839. yıl dönümü dolayısıyla savaşın yaşandığı bölgelerde tarih açısından önemli olan bu zaferi, hem yerinde yaşayıp kutlamak hem de halkın tarihi olaylara vurgu yapmak amacıyla 11-13 Eylül tarihleri arasında Isparta'nın Eğirdir, Yalvaç ve Gelendost bölgelerinde panel ve tören düzenleyeceklerini söyledi.

Turan, Ankara Altınyay Okçuluk Derneği ile İstanbul Talimhane Okçuluk Bölüğü tarafından ok uçurma şenliği düzenleneceğini, Yalvaç, Yalvaç Müzesi ve Alaşehir'deki ören yerlerinin ziyaret edileceğini belirtti.

Bu çerçevede Türkiye'nin değişik üniversitelerinden çok sayıda akademisyenin katılımıyla panel düzenleyeceklerini, sadece bilim dünyasının değil, vatandaşların da katılımının sağlanacağına işaret eden Turan, savaşın geçtiği tarihi mekanları ziyaret ederek geçmişi yerinde deneyim edeceklerini söyledi.

Turan, 1176'da Anadolu Selçuklu hükümdarı 2. Kılıç Arslan'ın ordusu ile Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos'un ordusu arasındaki savaşın Anadolu Selçukluların galibiyetiyle sonuçlandığını anımsatarak, Bizans'ın bu savaştaki amacının Müslüman Türkleri Anadolu'dan atarak tekrar bu topraklar egemen olmak olduğunu, ancak bu amaca ulaşamadığını hatırlattı.

Türklerin galibiyetiyle sonuçlanan bu zaferle önemli kazanımlar sağlandığını vurgulayan Turan,"Bu savaşın Malazgirt zaferine benzeyen tarafları var. Bazı tarihçiler, 'Malazgirt Savaşı ile Anadolu'nun kapısı açıldı, Miryokefalon ile Anadolu'nun mührü alındı' diye bir tanımlama yapar" diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.