Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU

"Ödünç Akılla, Bir Yere Varamayacağımızı Artık Kabul Etmeliyiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kitap okumanın ve olayların tarihe doğru olarak aktarılmasının önemine dikkat çekerek, “Başkalarının insafına, vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, ödünç kavramlarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikayelerimizi, kendi eserlerimizi, ama nitelikli eserlerimizi önce kendimiz anlatmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarının açılışına katıldı. Kitap fuarlarının bir memleketin zenginliğinin, kültürel birikiminin, entelektüel yüzünün aynası olduğunu ifade eden Erdoğan, fuarların yerel ile küreseli bir araya getirerek, yeni düşüncelerin, bambaşka hayatların kapıları araladığını belirtti. Fuarın Türkiye ile 19 ülkeden 300 yayın evinin entelektüel birimini İstanbul’a taşıdığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, binin üzerindeki kültürel faaliyetin ayrı bir zenginlik katacağını kaydetti. Gençlerin ve çocukların kitap fuarlarını ziyaret ederek bilgi deryasından faydalanmasının önemine değinen Erdoğan, fuarın 15 Temmuz ihanetinin anlaşılmasına, farklı yönlerinin değerlendirilmesine, milletimizin ortaya koyduğu destansı direnişin hak ettiği ilgiyi görmesine vesile olacağını belirtti. Erdoğan, “Bizler kendi tarihimizi kaydetmek hikayeleri kendi kelimelerimizle anlatmak, bunları insanlığa gelecek nesillere aktarmak konusunda çok başarılı değiliz. Bu eksikliği sadece roman, hatıra, öykü gibi yazılı eserlerde değil tiyatro, sinema, dizi, belgesel gibi alanlarda da tecrübe ediyoruz. Destanlarla kahramanlıklarla dolu bir geçmişe sahip olmamıza rağmen maalesef bu zengin birikimi ne beyaz perdeye ne de sahneye yeterince aktarabiliyoruz” dedi.

BİZ KENDİ TARİHİMİZİ YAZMAYINCA, MAALESEF BAŞKALARINA ESİR OLUYORUZ
Batı toplumlarının kendi zihin dünyalarında iz bırakan hadiseleri her alanda sürekli yeniden işleyerek unutulmasına izin vermediğini kaydeden Erdoğan, “bizim yaşadıklarımızla mukayese edildiğinde devede kulak kalacak kimi tarihi olaylar abartılarak hatta çarpıtılarak tekrar tekrar karşımıza çıkartılıyor” diye konuştu.
Teröristleri kahramanlaştıran, Türkiye’yi töhmet altında bırakan yayınların gerisinde art niyetli bir kurgunun bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz kendi tarihimizi yazmayınca, bizim edebiyat camiamız bu konuları eserlerinde işlemeyince maalesef başkalarına esir oluyoruz. Bu ülke on yıllar boyunca Gece Yarısı Ekspresi gibi üçüncü sınıf kara propaganda filmlerinin lekesini temizlemekle uğraşmıştır. Emin olun bu mücadele farklı bir şekilde bugün de devam ediyor. Son yıllarda yaşadığımız hadiselerin uluslararası medya kuruluşları tarafından nasıl bir çifte standartla aktarıldığını eminim sizler de çok iyi biliyorsunuz. Teröristleri kahramanlaştıran, gerçek mağdurları yok sayan, ülkemizi ve devletimizi töhmet altında bırakan yayınların gerisinde art niyetli bir kurgu bulunuyor. Ülkemize yönelik bu tavrın en çarpıcı örneklerinden biri de kuşkusuz 15 Temmuz darbe girişimidir.”

BAŞKALARININ İNSAFINA, VİCDANINA, ÇALIŞMALARINA BEL BAĞLAYAMAYIZ
15 Temmuz darbe girişimine değinen Erdoğan, milletin ortaya koyduğu direnişin görmezden gelindiğini anlattı. Yapılan yayınlarda ve değerlendirmelerde darbenin başarıya ulaşması konusundaki örtülü temennileri görmemenin mümkün olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuarda 15 Temmuz’un ana tema olarak belirlemesinin önemine değinerek şunları kaydetti:
“O gece yaşananların farklı etkinlikler, farklı edebiyat ve sanat dalları aracılığıyla tekrar tekrar işlenmesi büyük önem arz ediyor. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur. Her hadisede olduğu gibi bu konularda da başkalarının insafına, vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, ödünç kavramlarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikayelerimizi, kendi eserlerimizi, ama nitelikli eserlerimizi önce kendimiz anlatmalıyız.”

KİTAP OKUMA ORANLARINI ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYELERE ÇIKARAMADIK
Türkiye’nin tarihinde kalemin, kılıçtan önce geldiğini anlatan Erdoğan, her başarının altında büyük bir bilgi biriminin olduğunu anımsattı. Eğitim alanında yapılan yatırımlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması için yoğun gayret sarf edildiğini belirtti. Bakanlıkların yanı sıra belediyeler ve sivil topum kuruluşlarının da bu konuda inisiyatif almaya başladığını, yarışmalar, kültür günleri, kitap okuma kampanyaları gibi etkinliklerle bu alanda bir farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Gösterilen onca çabaya rağmen ülkemizdeki kitap okuma oranlarını arzu ettiğimiz seviyelere çıkaramadığımızı üzüntüyle ifade etmek durumundayım. Günde 3-5 saatini televizyona, çok daha fazlasını internete ayıran insanımızın kitap okumaya hasrettiği sürenin yılda 10 saati bulmaması bize asla yakışmayan bir tablodur. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen, bölgesinde ve küresel ölçekte iddiaları olan bir ülkenin kitap okuma oranının da buna uygun olması gerekir.”

140 KARAKTERE SIĞDIRILMIŞ AFORİZMALARLA GERÇEK BİLGİYE VAKIF OLUNAMAZ
Türkiye’nin ülkenin ekonomisinin yanı sıra kültür, sanat ve kitap konusunda da ilk 10’a girmesinin şart olduğunu ifade eden Erdoğan, internet ve iletişim teknolojilerinin bilgiye ulaşımına kolaylaştırdığını anımsatarak, evin konforundan dünyanın en büyük kütüphanelere ulaşılabildiğine dikkat çekti. İnteraktif uygulamaların okuma ve öğrenme alışkanlıklarını değiştirdiğine, dönüşüme karşı koymanın, teknolojinin getirdiği fırsatları sırtını dönmenin, yel değirmenleri ile savaşmak gibi olduğunu söyleyen Erdoğan, akıntıya kürek çekmesinin faydasının olmayacağını belirterek, “Arama motoru ile internetteki bilgi kırıntıları ile 140 karaktere sığdırılmış aforizmalarla gerçek bilgiye vakıf olunamaz, alim hiç olunamaz. Bu şekilde sadece malumatfuruş olunabilir, yarım porsiyon aydın olunabilir. Bilgi, ilim, hikmet ve idrak için fikir çilesi çekmek gerekir. Gün bitmeden değerini yitiren değil, zamana meydan okuyan, asırlar boyu akakta kalan eserler için zahmette, emekte şarttır. Bizim de kitapla, kalemle, kütüphanelerde münasebetlerimizi tekrar düzenlememiz ve eksiklerimizi tamamlamamız şarttır” dedi.  
Külliye alanın güney tarafında Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ile çok amaçla sergi salonunun inşasına başlandığını anlatan Erdoğan, bu arada matbu, elektronik yayınların bulunacağını, 5 milyon cilt basılı kitabın milletin hizmetine sunulacağını ve 24 saat açık olacağını ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.