Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener yunanistan esnaf

Orman Bakanı: Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Türkiye'nin üçte biri orman olacak

-Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu İstanbul’da düzenlediği basın toplantısı ile Türkiye’nin çölleşme ile mücadele ve ağaçlandırma hususunda yaptığı çalışmaları değerlendirdi.

ANKARA (ANKA) – Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhuriyet’in 100’üncü yılının yaşanacağı 2023’te Türkiye’nin üçte birinin orman olacağını bildirdi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, Türkiye’nin  bulunduğu coğrafi konum itibarı ile kuraklık ve çölleşmeden en fazla etkilenecek ülkeler arasında olduğunu belirterek, “Ülkemizde orman alanlarının yüzde 54’ü, tarım alanlarının yüzde 59’u, meraların ise yüzde 64’ü orta ve şiddetli erozyona maruz olup çölleşme tehdidi ile karşı karşıyadır” şeklinde konuştu.

Ülke yüzölçümünün 27,7’sinin orman alanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Orman varlığımızı son 12 yılda 9 milyon dekar artırdık. 2023 yılında ise ülke topraklarının yüzde 30’unun orman alanına dönüştürülmesini hedefliyoruz. Son 10 yılda odun servetimiz de 1,2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe çıktı” dedi.

Türkiye’de erozyonla taşınan toprak miktarının 1970 yılında yıllık 500 milyon ton iken 2014 yılında bunun 168 milyon tona indirildiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu “Hedefimiz bunu 2023 yılında yılda 130 milyon tona düşürmek” diye konuştu.

Erozyonla mücadele etmek ve ülkeyi yeşillendirmek için muhteşem çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2008–2012 yılları arasında Milli Ağaçlandırma Seferberliği’ni başlattık ve 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk. 2003-14 arası ise  toplam 3 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Ayrıca onbinlerce hastane okul bahçesini, yol kenarı, mezarlık ve ibadethane bahçesini ağaçlandırdık. Diğer yandan 136 milyon adet fidanı halkımıza ücretsiz dağıttık ve daha yeşil üniversiteler için 5 milyon üniversite öğrencisi adına da 5 milyon adet fidan diktik” ifadelerini kullandı.

Son iki yılda 121 adet baraj ve göleti ağaçlandırdıklarını 3 bin kilometre dere ve nehir kenarının ağaçlandırılacağını anlatan Bakan Eroğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. Havalimanı için 5 kat fidan dikim çalışması yaptıklarını vurguladı.

Prof. Dr. Eroğlu “Planlarda ekolojik köprüleri, su kaynaklarına zarar verilmemesini bizzat ben şart koştum. 1.305.000 adet fidan dikildi. Ayrıca yanan alanların 1 m2’si dahi başka maksatla kullanılmamakta, en geç bir yıl içerisinde ağaçlandırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

-“YEŞİL YOL’DA NE KADAR AĞAÇ KESİLİRSE BEN 100 KATINI DİKECEĞİM”-

Toplantı sonunda Doğu Karadeniz’deki yeşil yol projesi ile alakalı bir soruyu cevaplayan Bakan Prof. Dr. Eroğlu “Yeşil yol projesine ben taraftarım. Ne kadar ağaç kesilirse ben 100 katını dikeceğim. Zaten bu yolun yüzde 80’ni ormandan geçmiyor. Şu ana kadar da bir ağaç kesilmiş değil. Yol ve su olmazsa medeniyet olmaz. Doğu Karadeniz’de turizm öncelikli bir gelişime ihtiyaç var” dedi.

Türkiye’nin çölleşme ile mücadelede yaptığı çalışmalar ile Dünya’ya örnek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Tecrübelerimizi Bölgesel İşbirliği Projeleri ile Orta Asya, Balkanlar ve Afrika ülkelerine aktarmaktayız. Diğer yandan Türkiye, 2013 yılında BM Dünya Ormancılık Forumuna ev sahipliği yaptı. ENO (Environment Online) tarafından düzenlenen “Dünya Okullar Arası Fidan Dikme Olimpiyatları” neticesinde ülkemiz Dünya birincisi olarak altın madalya kazandı. Bunlar bizim bu konuya ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin en büyük karar organı olan Taraflar Konferansı’nın(COP 12), 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara’da düzenleneceği  bilgisini veren Prof. Dr. Eroğlu “Taraflar Konferansı (COP) Sözleşmenin ana karar mekanizması olup strateji ve eylem planları ile ülkelerin çölleşmeye yönelik yol haritasını oluşturuyor. Bu toplantı ile ülkemiz, tarihinde ilk kez bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin Taraflar Konferansına ev sahipliği yapacak. COP 12'nin dönem başkanlığı iki yıl süre ile Türkiye tarafından yürütülecek” dedi.

Bakan, özel sektörden, toprakların korunması ve geliştirilmesine yönelik yatırım yapmasının isteneceğini kaydederken “Bütün Avrupa’yı koordine etmek üzere, BM Çölleşme ile Mücadele Bölge Ofisi’nin Türkiye’de kurulması süreci tamamlanacak” ifadelerini kullandı. (ANKA)

(ANL/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.