Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ankara Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

Özener: “Marmara’da 7’nin Üzerinde Deprem Bekliyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara’da bir büyük deprem bekliyoruz ve bu depreme gittikçe yaklaşıyoruz. Deprem, şu anda, yarın ya da 10 yıl veya daha geç olabilir. Ancak bildiğimiz büyüklüğünün 7’nin üzerinde olacağı ve Marmara’da olacağı.Depreme şimdi olacak gibi hazır olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Enstitü Müdür Yardımcısı ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Şafak ve Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar, Marmara’da 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük depremin yıl dönümünde bir basın toplantısı düzenleyerek, deprem araştırmalarındaki son durumu ve bu konudaki bilinçlenmeyi değerlendirdi.

“AFAD İle Ortak Çalışma Yapılacak”

Özener, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile AFAD’ın veri ve kavram bütünlüğü çerçevesinde ortak çalışma yapacağını belirterek, “Başbakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ’ın himayesinde yapılan ve AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu başkanlığında gerçekleşen Deprem Danışma Kurulu toplantısında iki kurumun işbirliğini güçlendirecek bir ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı” dedi.

“Deprem Riski Batıya Göç Ediyor”

1939 yılında gerçekleşen Erzincan Depremi ile başlayan Kuzey Anadolu Fayı aktivitesinin yıllar içerisinde batıya göç ettiğini belirten Özener, 1999’da gerçekleşen İzmit ve Düzce depremlerinin de bu hareketin parçası olduğunu söyledi. Özener, bu fay hattı üzerinde gerçekleşecek yeni depremin Marmara Denizi içinde olmasını beklediklerini sözlerine ekleyerek, Türkiye’nin dörtte üçünün deprem bölgesi olduğunun altını çizdi. Öte yandan Özener, Doğu Anadolu Fayı üzerinde bir noktada da yaşanacak 7 ve üzerinde bir depremin de şaşkınlık yaratmaması gerektiğini söyledi.

“Marmara’da 2- 2,5 Metre Tsunami Bekleyebiliriz”

Tüm bilimsel çalışmaların depremin yeri ve büyüklüğü konusunda bir veri sağladığını ancak bugünkü teknoloji ile dünyada hiçbir bilimsel çalışmanın depremin zamanını önceden belirlemeye yetmediğinin altını çizen Özener, şunları kaydetti:

“Dünyada depremleri önceden tahmin eden kabul edilmiş bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Marmara’da 7’nin üzerinde bir deprem olacağını biliyoruz. Ama zamanını bilmiyoruz. Bu nedenle bugün olacak gibi hazırlıklı olmalıyız” dedi. Özener ayrıca Enstitü bünyesinde bulunan Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi ile Doğu Akdeniz, Ege, Karadeniz ve bağlantılı denizler için tsunami uyarı mesajı ürettiklerini belirterek, “1033 ölçüm noktasında 30 farklı deprem senaryosu çalışıldı. Marmara’da olası bir tsunami deniz tabanı heyelanlarından kaynaklanacak. Senaryo sonuçları dalga yüksekliğinin yaklaşık 2- 2,5 Metre boyunda oluşabileceğini ortaya koyuyor. Akdeniz ve Ege denizlerinde de olası büyük depremlerin ardından tsunami beklenebilir.”

“Bodrum’da Depremler Sürecek”

Özener, Bodrum depremi olarak adlandırılan Gökova Körfezi’ndeki hareketliliğin bir süre daha süreceğini belirterek, “2004 yılında aynı bölgede meydana gelen depremin artçıları 5- 6 ay sürdü. Bodrum’da da 21 Temmuz’dan bu yana 8 bin deprem oldu. Ve depremler devam edecek. Bölgenin fay karakteristiği nedeniyle artçı depremlerin devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.  
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.