Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Palandöken, “Bıçağınız Kör, Derileriniz Ziyan Olmasın”

Kurban derilerinin kalitesiz veya kör bıçak kullanılması sebebiyle kullanılmaz hale gelmesinin ekonomiye ve deri sektörüne zarar verdiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)  Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kalitesiz, ucuz veya kör bıçak kullanımı sonucu ortalama 20 milyon lira değerinde deri çöpe gidiyor” dedi.

“Her Yıl Yaklaşık 20 Milyon Lira Değerinde Deri Çöp Oluyor”

Kurban derilerinin ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirten Palandöken, “Deriler yüzülürken yapılan hatalar sebebiyle, derinin üzerinde et kesilmesi, zamanında tuzlanmaması, kesildikten sonra 2-3 saat içerisinde ilgili yere iletilmemesi gibi sebeplerle ziyan oluyor. Ülkemizde deri sanayisi her yıl 6 milyon büyükbaş, 60 milyon küçükbaş deriye ihtiyaç duyuyor. Her yıl yaklaşık 20 milyon lira değerinde deri çöpe gidiyor. Bu da yüzülen derilerin yüzde 40’ı demek. Ekonomi Bakanlığı’nın raporuna göre 2015 yılında deri ve deri mamulleri sektöründe 1,60 milyar dolar tutarında ithalat, 1,31 milyar dolar tutarında ise ihracat yapıldı. Deri sektörünün ve ülke ekonomisinin kurban derilerine olan ihtiyacı bu durumdayken kesim ve yüzüm sırasında vatandaşlarımız daha bilinçli olmalıdır” diye konuştu.

“Her Yıl Ortalama 860 Bin Büyük, 2,5 Milyon Küçükbaş Kesiliyor”

Mevcut küçükbaş ve büyükbaş sayılarının yeterli olduğunu bildiren Palandöken, “Kurban bayramlarında her yıl ortalama 860 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvan kesiliyor. TÜİK’in 2016 verilerine göre 55 milyon 551 bin 460 canlı hayvan mevcudumuz var. Bunların 14 milyon 222 bin 228’i büyükbaş, 41 milyon 329 bin 232’si ise küçükbaş. Dolayısıyla yeteri miktarda hayvan mevcudumuz var. Bu yıl Kızılay 100 bin, Mehmetçik Vakfı 68 bin, Diyanet Vakfı ise 275 bin hisseye ulaşmayı hedefliyor” şeklinde konuştu.

“Yerel Yönetimler Kurban Kesiminde Kolaylık Sağlamalı”

Yerel yönetimlerin sağladıkları kurban kesim hizmetini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken şunları söyledi: “Büyükşehirlerde kurban kesimi çok zor şartlarda yapılıyor. Bu zorlukların aşılması kaçınılmaz. Yerel yönetimler kurban kesim hizmetlerini geliştirilmeli. Anadolu’dan getirilen kurbanların hisseye göre kesimi sağlanmalı. Kesimlerde dini vecibelerin yerine getirilmesinin yanında hijyene de önem verilmelidir. Kesilen hayvanlar dört parçaya ayrılıyor. Oysa büyükbaş hayvanlar 7 kişi tarafından çoğunlukla kesiliyor. Büyükşehirlerde kurban kesmek artık sorun olmaktan çıkarılmalı. Bir kurbanın kesilip parçalanması 400 ila 800 lira arasında değişmektedir. Bu uygulama dan vaz geçilmelidir. ET ve Süt Kurumu bütün kesim merkezlerinde vatandaşa kesim hizmeti vererek vatandaşın kendi başına rast gele yerde kurban kesimi engellenmeli ve derilerin parçalanmasının önüne geçilmelidir. En önemlisi kurban kesim hizmeti adı altında vatandaşlardan yüksek ücretler alınmasının önüne geçilmelidir. Çünkü hayvan parçalanırken belirli bir sıra takip edilerek tüm parçaları tam olarak ayrılmalı. Derisi de kemikleri de eti de israf edilmeden parçalanmalı. Aksi takdirde israf ve ziyanın boyutları büyük oluyor.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.