Palandöken: Son 10 Yılda Köy Nüfusu 14 Milyon Azalarak 6 Milyona Düştü

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son 10 yılda ülkemizin toplam nüfusu 9,2 milyon artarak 79,8 milyon olurken belde ve köy nüfusu 14,6 milyon azalarak 6,1 milyona düştü. Bu azalma ekonomide, tarım ve hayvancılıkta gerilemeye ve üretimde azalmaya sebep olur” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken köy nüfuslarının hızla azaldığını belirterek, “Köy nüfusu son on yılda 14,6 milyon azalarak 6,1 milyona düştü. Nüfusu tekrar artırmak ve tarımı geliştirmek için köye dönüş projelerinin güncellenmesi gerekiyor. Özellikle projelerde yaş sınırı kaldırılmalı. Köyler eski şaşalı günlerine tekrar kavuşmalı” açıklamasında bulundu.

“Köy Nüfuslarındaki Azalma Üretimde Azalmaya Sebep Olur”

Köy nüfuslarında yaşanan azalmaya ve bunun etkilerine değinen Palandöken, “Son 10 yılda ülkemizin toplam nüfusu 9,2 milyon artarak 79,8 milyon olurken belde ve köy nüfusu 14,6 milyon azalarak 6,1 milyona düştü. 1927 yılında belde ve köy nüfuslarının 10,3 milyon olduğunu göz önüne alırsak ciddi bir azalma olduğunu görebiliriz. Bu azalma ekonomide, tarım ve hayvancılıkta gerilemeye ve üretimde azalmaya sebep olur. Köy yaşamını eski hareketli günlere geri döndürmek için üretilen projeler tekrar güncellenmeli” ifadelerini kullandı.

“Köye Dönüş Projeleri İyileştirilerek Yenileri Yapılmalı”

Var olan köye dönüş projelerinin yanı sıra yeni hibe projeler de üretilmesini isteyen Palandöken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın var olan köye dönüş projelerini güncelleyip iyileştirmesi gerektiğini, bu projelerde özellikle yaş sınırının çiftçinin önünde büyük bir engel olduğunu ifade etti. Köyüne dönüp tarım ve hayvanlık yapmak isteyen vatandaşların yaş sınırına takıldığını belirten Palandöken, tarımsal faaliyetlere hız kazandırmak için köy nüfuslarının hızla azalmasının engellenmesi gerektiğini, tarımda üretkenlik ve çeşitliliği artırmak için hibe projelerinin sayısının artırılması gerektiğini bildirdi.
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.