Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Melatonin hormonu Mangal Cansu İvecen Kuru Gürültü Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Entube hasta sayısı Medikal Aile Terapisi nedir Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Palandöken: “UNICEF İle İşbirliği Yaparak Çocuk İşçiliğini Bitireceğiz”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, UNICEF ile işbirliği yaparak çocuk işçiliğini bitirmeyi amaçladıklarını belirtirken, “ ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilecek olan 2018 yılı bizim için de öyle olacak. Mücadelenin ilk adımını attık. İlk toplantımızı gerçekleştirdik. Bundan sonra daha güçlü şekilde çocuk işçiliği ile mücadele edeceğiz” dedi.
 
UNICEF Türkiye temsilcisinin bildirdiği üzere Türkiye’de 400 bini tarım sektöründe olmak üzere toplam 850 bin çocuk işçinin bulunduğunu hatırlatan Palandöken, Suriye krizinin bu durumu  daha da arttırdığını vurguladı. Palandöken, “ ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilecek olan 2018 yılı bizim için de öyle olacak. Mücadelenin ilk adımını attık. İlk toplantımızı gerçekleştirdik. Bundan sonra daha güçlü şekilde çocuk işçiliği ile mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“TESK’in Çocuk İşçiliği İle Mücadelede İDDG Sistemi Var”
 
Çocuk işçiliği ile mücadelede sistem ve birikim olarak hazır olduklarını vurgulayan Palandöken, “Çocuklar ve gençler toplumun olmazsa olmazlarıdır. İyi eğitimli, topluma yararlı çocukların olması ülkenin geleceği için çok önemlidir. TESK’in çocuk işçiliği ile mücadelede önemli bir birikimi ve çocuk işçiliği ile mücadelede işlevsel kılabileceği bir yapı olan İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grupları (İDDG) sistemi var. İşyeri temelli öz-denetim ve rehberlik sistemi olan İDDG’lerin güçlendirilmesi, KOBİ’lerde çocuk işçiliği konusunda işveren bilgi ve farkındalığının artırılması ve çıraklık sisteminin işveren ve öğrenci ayağının desteklenmesi TESK – UNICEF işbirliğinin temel noktaları” şeklinde konuştu.
 
“2018 Yılı Bizim İçin De Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı Olacak”
 
TESK – UNICEF işbirliği kapsamında ilk adımı attıklarını bildiren Palandöken şunları söyledi:
 
 “Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı ile TESK olarak UNICEF ile birlikte başlattığımız projede işverenlerin çocuk işçiliğini önlemeleri konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Bilgilendirme toplantıları sırasıyla 3-4 Temmuz 2017 tarihlerinde TESK Birlik ve Federasyon Başkanlarına; 11-12 Temmuz 2017 tarihlerinde ise TESK personeli,  Birlik ve Federasyon Genel Sekreterlerine yönelik olarak Antalya’da yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı-Eylem Planı 2017-2023’ kapsamında 2018 yılı ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilecek. Bizim için de 2018 yılı Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı olacak. Bundan sonraki süreçte Türk esnaf ve sanatkârların geleceği olan çocukları birlikte destekleyip mesleki eğitime yönlendirilmeleri için daha güçlü çalışmalar yapacağız.”
 
İşbirliği kapsamında çocuk işçiliğini bitirmeyi hedeflediklerini ve ailelerin bilgilendirilmesi gerektiğini  belirten Palandöken, “Çocukların işyerlerinde karşılaşmaları muhtemel riskler konusunda ailelerin bilgilendirilmelidir. Çocuk ve genç çalışanlar mesleki eğitime yönlendirilmeli. Çalışan çocukların mesleki eğitime yönlendirilebilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılmalı. Hedeflerimiz arasında TESK içerisindeki çıraklara yönelik veri tabanı ve izleme sistemi kurmak da var” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.