Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor İzmir depremi Saadet Alpago kimdir Ayça Aykaç Kimdir? Muhbir filistin

"Parlamenter Demokrasi Aslında Bir Vesayet Sistemidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye’nin değişim taleplerine en büyük direnci gösteren bürokratik oligarşinin, vesayet odaklarının gücünün tamamen kırılacağını belirterek, “Parlamenter demokrasi diyorlar ya, parlamenter demokrasi aslında bir vesayet sistemidir. Şimdi bu sistemin beli kırıldığı için rahatsız oluyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya’daki toplu açılış töreninde halka hitap etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez millet, hükümet ve meclis sayesinde bir darbe girişiminin akamete uğradığını belirten Erdoğan, uğruna ölmeyi göze alan kahramanlar olduğu sürece Türkiye’yi kimsenin bölemeyeceğini, beraberliğini bozamayacağını ifade etti. Yönetim sistemini kendi keyifleri için değil, milletin geleceği için değiştirildiğini anlatan Erdoğan, koalisyon hükümetleri döneminde yaşananları anımsattı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını eleştiren Erdoğan, Türkiye’nin geleceğine yönelik yönetim sistemi değişikliğini okumamış olanların hizmet veremeyeceğini kaydetti.

Sağlık alanında yapılan yatırımları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, istikrarın önemine dikkat çekerek, “Bu milletin cebinden paralarını çalanlar, hak etmedikleri bir gücü kullanarak kendilerine paralel iktidar kuranlar için 16 Nisan elbette kâbus günüdür. Onun için istemiyorlar. Ama istikrar ve güven ortamını garanti altına alacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle 2023 hedeflerine ulaşarak dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olacak Türkiye için 16 Nisan düğün günüdür, bayram günüdür” dedi.

"BU SİSTEMİN BELİ KIRILDIĞI İÇİN RAHATSIZ OLUYORLAR"
Anayasa değişikliğini anlatan Erdoğan, başkanlık sistemi isteklerinin gerekçesinin istikrar olduğunu belirterek, ekonomik sıkıntılarla, terörle, sınır komşularla kaynaklanan sorunlarla mücadelenin başarıya ulaşması için istikrar gerektiğini ifade etti. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başarıya ulaşmasının nedeninin istikrar olduğunu söyleyen Erdoğan, yeni sistemle koalisyonlar döneminin kapanacağını kaydetti. Yeni sistemle başarısız liderlerin koltuklarında kalma şansının kalmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sıkıntının buradan kaynaklandığını, siyasi partiler ve bürokraside sistemin tabiatı gereği yenilenmenin önünün sürekli açık kalacağını vurguladı. Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirildiğini ve gençlere güvenilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Gazi Mustafa Kemal Cumhuriyeti gençlere emanet etmemiş miydi? Kılıçdaroğlu, Gazi Mustafa Kemal’in partisinin başında değil misin? O zaman Gazi Mustafa Kemal’e niye ihanet ediyorsun? Biz de gençlere güveniyoruz” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye’nin değişim taleplerine en büyük direnci gösteren bürokratik oligarşinin, vesayet odaklarının gücünün tamamen kırılacağını belirten Erdoğan, “Parlamenter demokrasi diyorlar ya, parlamenter demokrasi aslında bir vesayet sistemidir. Şimdi bu sistemin beli kırıldığı için rahatsız oluyorlar” dedi.

"BURADA KAYBETTİĞİN ZAMAN GÖNDERİLİRSİN"
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Cumhurbaşkanını Anayasa ve yasalarla sınırlı bir hareket alanına sahip olacağını ifade eden Erdoğan, “Şu anda ben Cumhurbaşkanı olarak çok rahatım ama yeni sistemde böyle olmayacak. Yeni sistemde sorgulanabileceksin. Niye böyle bir şey yapıyorsunuz? Mesele zaten bu. Sorgulandığın sürece daha ideal çalışma ortaya koyacaksın” diye konuştu. Suç işmesi halinde Cumhurbaşkanını Meclis Tarafından Yüce Divan’a gönderileceğini ifade eden Erdoğan, “Öyleyse hesap veren bir cumhurbaşkanı için evet mi? Rahatladın mı Kılıçdaroğlu? 7 kere seçim kaybettin hala oradasın. Ama burada duramazsın, burada kaybettiğin zaman gönderilirsin” ifadelerini kullandı. Tek partili hükümetler dönemini anlatan Erdoğan, siyasi risklerin azalması ile döviz kuru, faiz, enflasyon gibi ekonomik politikası araçlarının daha kolay kontrol altına alınabileceğini vurguladı.

"EY KILIÇDAROĞLU SEN YALAN MAKİNESİSİN"
Yönetim sistemi değişikliğinin Türkiye’ye büyük avantajlar sağlayacağını ifade eden Erdoğan, anamuhalefet partisinin Anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerine yanıt verdi.
Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun kendisine yönelik “BM’de sanki muhtarlara konuşur gibi konuşuyor” sözlerini hatırlatarak, “30-40 muhtarımızın davet ediydiği bir toplantıda konuşma yapıyor. Bir muhtarımız sordu, ‘siz Cumhurbaşkanımızım BM’de yaptığı konuşmayla ilgili sanki muhtarlara konuşuyor diyerek bizi küçümsediniz’ dedi. Ne dese beğenirsiniz, ‘haddimize mi, öyle bir şey olabilir mi, asla böyle bir şey söz konusu olabilir mi?” dedi. Ey Kılıçdaroğlu sen yalan makinesisin. Muhtar BM Genel Kurulu’na gelenlerden aşağı değildir. Ne dedi biliyor musunuz? Hatta simit camekanlar, karpuz tablaları, boyacı sandıkları kapatılacak dedi. Bende diyorum ki, asla böyle bir şey olmaz. Aynı şekilde öğrenciler okullarından, memurlar işlerinden, hanımlar altın günlerinden çıkartılmayacak” ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI BİR VEYA İKİ YARDIMCI, EN FAZLA BİLEMEDİN ÜÇ YARDIMCI"
Kanunla açılan kurumların kanunla kapatılacağını anlatan Erdoğan, Cumhurbaşkanı yardımcısı sayısına iliştin eleştirilere şu ifadelerle yanıt verdi:
“Ne diyor Kılıçdaroğlu, ‘Kendisine 100 tane yardımcı atayacak’ diyor. ‘500 tane bakan atayacak’ diyor. Ya yapma, benim milletime bu yalanları söyleme. Böyle bir şey söz konusu değil. Biz göreve geldiğimizde 36 bakandan oluşuyordu hükümet. Biz geldik nereye indirdik, bunu 25’e indirdik. Dürüst ol dürüst. Biz bir defa özel sektörden aldığımız derslerle geldik. Bu işleri iyi biliriz. 14 yıldır bu ülkeyi nereden nereye getirdiğimiz ortada. Ama sen bu işlerden de anlamazsın. Daha çok çalışman lazım. Bu iş biraz da olur olmaz meselesi. Mantığı var. Cumhurbaşkanı bir veya iki yardımcı, en fazla bilemedin üç yardımcı. Bakan sayısı şu mevcudu belki koruyacaktır. Gereğine göre azalır veya artar. Her ne kadar genel müdürlükten gelmiş olsa da anlaşılan o ki bu zat hiç devlet terbiyesi almamış. Senelerce kamu da çalışmış ama usul, erkan öğrenmemiş.”
Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve bakanların ömür boyu dokunulmazlığının olmayacağını, mevcut uygulamanın devam edeceğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.