Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö tüik abd tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Ramazan Kilolarına 10 Günde Veda Edin

Salgın sürecine, büyük oranda sokağa çıkma kısıtlamalarına, kısacası evde fazlaca vakit geçirdiğimiz bir döneme denk gelen Ramazan, kilo artışını da beraberinde getirdi. Peki alınan kiloları kısa sürede vermek, eski forma dönmek mümkün mü? Cevabı Dr. Buğra Buyrukçu’nun 10 günlük programında.

Mart ayından bu yana vaktinin büyük bölümünü evde geçiren milyonlar, evin en çok da mutfak bölümüyle haşır neşir. Yumurta kırmayı dahi beceremediğini söyleyenler, aşçılarla yarışır hale geldi. Fitoterapi ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, karantina günlerine Ramazan’ın eklenmesiyle birlikte normalin üstü kilo artışının da kaçınılmaz olduğunu söyledi. Ramazan süresince 16 saatten fazla aç ve susuz kalanların metabolizma hızının ortalama yüzde 20 yavaşladığını bildiren Dr. Buyrukçu, şöyle dedi: “Vaktini evde geçirenlerin gün boyu iftar sofrası hazırlığı yaptığını, uzun saatler süren açlığın ardından iftar açanların kontrolsüzce yemek yediğini, metabolizma hızının yavaşlamasının da etkisiyle bu çılgınca tüketimin kilo olarak geri döndüğünü gördük…” 

Moralimizi Bozmadan Başlayalım

Bayramda da devam eden kontrolsüz yeme içme faaliyetinin yol açtığı kilo artışına mutlaka ‘dur’ denilmesi gerektiğini bildiren Dr. Buğra Buyrukçu, “Hepimiz biliyoruz ki kilo almak son derece kolayken, vermek daha zor. Zira vücut, kilo almaya kodlu. Varlığını devam ettirebilmek için kilo verirken genellikle engel koyuyor. Dolayısıyla öncelikle kilo almamaya özen göstereceğiz. Fakat bu yıl salgın nedeniyle olağanüstü durumlar yaşadık, yaşıyoruz. O nedenle moralimizi bozmadan, karantina ve Ramazan süresince aldığımız kiloları, üzerine yenilerini eklemeden geri vermeliyiz. Ramazan kilolarını 10 günde geri vermenizi sağlayacak iki farklı diyetimizle eski formunuza kavuşabilirsiniz. Bu diyetlerden dilediğinizi uygulayabilirsiniz” dedi. 

İşte Dr. Buğra Buyrukçu’nun, kilo vermeye yardımcı diyetleri: 

BİRİNCİ DİYET PROGRAMI:

Sabah uyanınca 1 büyük bardak su (10 damla limon damlatılacak) 

Sabah (07:00 - 09:00) 
Ödem atıcı içecek 
- 1 adet yeşil elma 
- 1 adet salatalık 
- 1 demet maydanoz 
- 1 adet limon 
- 1 ince dilim taze zencefil 
- 1 bardak su 

Hazırlanışı: Tüm malzemeler blendırdan geçirilip tüketilecek. 

Öğle (12:30 - 13:30) 
Hafiften çorba 
- 1 adet kabak 
- 1 adet sarı biber 
- 1 adet arpacık soğan 
- Karabiber 

Hazırlanışı: Malzemeler üzerini bir parmak geçecek şekilde su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilip blendırdan geçirilir. Üzerine isteğe bağlı olarak dereotu ve limon eklenebilir. 
*Bu çorbanın 1/3’ü öğlen tüketilir. 

Ara (15:30 - 16:00) 
Hafifleten çorbanın 1/3’ü tüketilir. 

Akşam (18:00 - 19:00) 
Hafifleten çorbanın 1/3’ü tüketilir

Dikkat; Her gün 2,5 litre su tüketilmeli, hiçbir öğünde tuz tüketilmemeli, her gün 1 saat spor yapılmalı. Evde ya da sokakta spor yapılamıyorsa temizlik ve çocuklarla hareketli oyun da işe yarayacaktır. 
Granül kahve (Nescafe) yasak, filtre kahve, Americano, Türk kahvesi serbest. 

İKİNCİ DİYET PROGRAMI:
Sabah uyanınca 1 büyük bardak su (10 damla limon damlatılacak) 

Sabah (07:00 - 09:00) 
- 1 adet armut 
- 5 adet çiğ badem 
- Toz tarçın 

Ara (15:30 - 16:00) 
1 şişe mineralli su 

Öğle (12:30 - 13:30) 
Kök sebze 
- 1 adet patlıcan 
- 1 adet kapya kırmızı biber 
- 1 adet domates 
- 1 tutam maydanoz 
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı + karabiber 4

Hazırlanışı: Sebzeler fırında veya ocakta közlenir. Piştikten sonra üzerine zeytinyağı ve karabiber ilave edilerek tüketilir. 

Ara (15:30 - 16:00) 
1 adet kırmızı elma + 10 adet çiğ badem 

Akşam (18:00 - 19:00) 
Mantar Sote 
- 15 adet kültür mantar 
- 1 adet domates 
- 1 adet yeşilbiber 
- 1 adet arpacık soğan 
- Kekik, karabiber 
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı 

Hazırlanışı: Tüm malzemeler tavada sotelenerek hazırlanır. 

Diyet süresince; Her gün 2,5 litre su tüketilmeli, hiçbir öğünde tuz tüketilmemeli, her gün 1 saat spor yapılmalı. Evde ya da sokakta spor yapılamıyorsa temizlik ve çocuklarla hareketli oyun da işe yarayacaktır. 
Granül kahve (Nescafe) yasak, filtre kahve, Americano, Türk kahvesi serbest

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.