Öne Çıkanlar David Dastmalchian cem vakfı laiklik obama en büyük hatasını açıkladı zarrab istanbul valiliği metin ilhan şampiyon sınırların ihlali tamer hassan filmleri erdoğan çin

Ramazan'da Asgari Beslenme Maliyeti Günlük 57 TL

Ramazan ayında 4 kişilik bir ailenin aynı zamanda açlık sınırında olan asgari beslenme maliyeti bin 700 TL olarak hesaplandı. Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya, tüm çalışanlar için dini bayramlar öncesinde bir maaş ikramiye verilmesi gerektiğini ifade ederken, hükümetten Ramazan girmeden bu talebin karşılanmasını istedi.

Türkiye’de yaşayan dar ve sabit gelirli ailelerin içinde bulundukları geçim şartları baz alınarak yapılan araştırmaya göre, Ramazan ayında 4 kişilik bir ailenin aynı zamanda açlık sınırında olan asgari beslenme maliyeti bin 700 TL olarak hesaplandı. Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya açıklamasında Türkiye’de ortalama emekli maaşının bin 200 TL olduğunu, asgari ücretin bin 300 TL olduğunu ve yine ortalama memur maaşlarının da 2 bin 200 TL’ler civarında seyrettiğine dikkat çekerek, maaşların yetersiz olduğunu vurguladı.

Kızılkaya, tüm çalışanlar için dini bayramlar öncesinde bir maaş ikramiye verilmesi gerektiğini ifade ederken, hükümetten Ramazan girmeden bu talebin karşılanmasını istedi.

Bu sene 6 Haziran’da başlayacak olan Ramazan ayı öncesi Bağımsız Büro-Sen’in yaptığı hesaplama Ramazan’da bir ailenin asgari beslenme maliyetini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin Ramazan ayındaki asgari beslenme gideri bin 700 TL olarak belirlendi.

GIDA MADDELERİ 5 GRUPTA DEĞERLENDİRİLDİ

Dört kişilik bir ailenin asgari mutfak giderleri için gerekli temel tüketim maddeleri baz alınarak yapılan araştırmada gıda maddeleri 5 grupta değerlendirildi. Süt, yoğurt ve peynir grubu; Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grup; Yaş meyve ve sebze grubu; Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grup ve son grupta da yağ, salça, kuru gıda, reçel ve pekmez gibi mutfağın temel ihtiyaçlarına yer verildi.

“KIRMIZI ET VE TAVUK FİYATLARI ARTTI”

Araştırmada et fiyatlarının mayıs ayında yüzde 4 ile 12 arasında arttığı belirtilirken, zam yapılan dana etinde en yüksek fiyat artışının kıymada gerçekleştiği ifade edildi. Yeni tarifeye göre; dana kıymanın fiyatı 3 liralık artışla 25.75 liradan 28.75'e, dana kuşbaşı ise 1.6 lira artışla 29.40 liradan 31 liraya çıktı. Tavuğa ise yaklaşık yüzde 10 zam yapıldı.

Araştırmada temel gıdalardan her hafta birer kilo tüketildiği düşünülerek yapılan hesaplamada, haftada 1 kg et, 1 adet tavuk, 1 koli yumurta, 1 kg peynir ve zeytin, 2.5 kg yoğurt, sebze ve meyve, ekmek, su, bakliyat, yağ, süt baz alındığında asgari beslenme giderinin bin 700 TL’yi bulduğu belirtildi.

“GÜNLÜK BESLENME MALİYETİ 57 TL”

Araştırmada, dört kişilik bir ailenin günlük beslenme maliyeti ise 57 TL olarak hesaplandı. Gelir adaletsizliğine dikkat çekmek için verilen örnekte ise, dört kişinin 57 TL’ye bir gün boyunca yani 3 öğün karınlarını doyurdukları ancak bazı tatil yörelerinde bir lahmacun ve ayranın 50 TL’den satıldığı haberlerine dikkat çekildi.

“BİRER MAAŞ BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMELİ”

Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya, konuya ilişkin açıklamasında araştırmada insanların en temel ihtiyaçlarının baz alındığına, dikkate alınmayan diğer gıda harcamalarının da bu oranlara dahil edilmesi halinde rakamın daha da yükseleceğini bildirdi.

Türkiye’de ortalama emekli maaşının bin 200 TL olduğunu, asgari ücretin bin 300 TL olduğunu ve yine ortalama memur maaşlarının da 2 bin 200 TL’ler civarında seyrettiğine dikkat çeken Kızılkaya, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde insanların huzurlu ve daha refah bir ay geçirebilmeleri ve sofralarının şenlenmesi için bir maaş bayram ikramiyesinin tüm çalışanlara verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kızılkaya, Türkiye’de var olan gelir adaletsizliği nedeniyle insanların Ramazan ayında bile refahtan uzak yaşadığını belirterek, “Ülkemizde var olan gelir adaletsizliği nedeniyle insanlar bu kutsal ayda bile refahtan uzak yaşamaktadırlar. Bu nedenle memur, işçi ve emeklilerin maaşları yeniden düzenlenmelidir. Yetkililer Ramazan ayının dar ve sabit gelirli aileler açısından ne kadar zor geçtiğini görmeliler. Zaten kendi kurdukları Ramazan çadırlarını ziyaret etseler insanların bir kap yemek için ne kadar uzun kuyruklar oluşturduklarını göreceklerdir. Bu nedenle bayramlarda çalışanlara birer maaş ikramiye talebimiz başta olmak üzere tüm kesimlerin maaşlarının yeniden gözden geçirilmesini ve maaşların insanca yaşam düzeyine ulaştırılmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.