Öne Çıkanlar Afrin İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik çin ak parti 2018 Türkiye Pist Şampiyonası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Acıbadem Ankara Hastanesi Akşener ABD Başkanı Donald Trump İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Servis Araçlarının Yetki Belgeleri ve İzinleri Kontrol Edilmeli

Avukat Cevat Kazma, velilere korsan servis araçları konusunda sözleşme yapmadan önce aracın tüm yetki belgelerini ve izinlerini kontrol etmeleri gerektiğini belirtti.

2017-2018 Eğitim Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, çocuklarının ev ile okul arasında güvenli ve konforlu seyahat etmesini isteyen veliler okul servisleriyle sözleşme yapmaya başladı. Son zamanlarda yaşanan okul servislerindeki kazalar ve güvenlik ihlalleri ise velilerin bu konuda bir tercih yapmasını bir hayli zorlaştırdı. Velilerin sözleşme yapmadan önce aracın tüm belgelerini kontrol etmeleri gerektiğini belirten Kazma, Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yapılan değişikler ile velilerin servisler ile yaptıkları sözleşmelerden cayma hakkı olduğunu hatırlattı. 

26 Yaşından Küçük Olanlar Servis Şoförlüğü Yapamayacak

Yapılan son değişiklikle birlikte, artık 26 yaşından küçük olanların servis şoförlüğü yapamayacağını belirtenKazma, şoförlerin, en az 5 yıllık E sınıfı ya da en az 7 yıllık B sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, servis şoförlerinin her 5 yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren sağlık raporunu, yetkili sağlık kuruluşlarından almasının zorunlu hale geldiğini belirtti. “Servis şoförünün bu şartları sağlamaması halinde veliler yapılan sözleşmeleri tek taraflı feshedebilir” diyen Kazma, öğrencinin okulunun veya ikametgâhının değişmesi halinde de, yapılan sözleşmenin feshedileceğini söyledi. Üstelik sözleşmenin feshi yapılırken, gelecek aylara istinaden bir ödeme de yapıldıysa bu ücretin servis sahibi kişi ya da firma tarafından iade edilmesinin zorunlu hale geldiğini belirtti.

Korsan Araç Sayıları Küçümsenmeyecek Oranda Fazla

Sözleşmeden cayma hakkının, öğrencinin uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalık geçirmesi veya okuma hakkını kaybetmesi gibi durumlarda da geçerli olduğunu ifade eden Kazma, ödenen ücretin iade edilmemesi durumunda ise velilerin, Tüketici Hakem Heyetlerine ya da Tüketici Mahkemelerine başvurarak ücretlerini yasal faiziyle geri alabileceğini söyledi. Türkiye’de yaklaşık 35 bin kayıtlı okul servis aracı olduğunu ancak korsan araçların rakamlarının da küçümsenmeyecek oranda fazla olduğunu belirten Kazma, velileri korsan servis araçları için dikkatli olmaları konusunda da uyardı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.