Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Kovid19 Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY gündem özeti ihracat cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

Şirketler, Ana Sözleşme Dışında Da Faaliyet Gösterebilecek

İstanbul’daki bir ticaret mahkemesinin aldığı ve Yargıtay tarafından da onanan karara göre, artık şirketler ana sözleşmelerinde yazan iş kollarının dışında da faaliyet gösterebilecek.

Sözleşmesinde reklam hizmetleri yazan şirket, inşaat ya da taşımacılık da yapabileceğini, bunun için ayrı şirket kurmasına gerek kalmayacağını söyleyen Avukat Cevat Kazma, serbest piyasa ekonomisi ve özgürlükler açısından bakıldığında yerinde ve hukuka uygun bir karar olarak nitelendirdi.
Normal şartlarda, sözleşmelerinde yazan konular dışında farklı bir alanda faaliyet gösteremeyen şirketlerin, İstanbul’da bir ticaret mahkemesinin almış olduğu bir karara göre, artık diledikleri alanda hizmet verebileceğini belirten Kazma, “Yargıtay tarafından da onanan karara göre; örneğin, sözleşmesinde reklam hizmetleri yazan bir şirket inşaat ya da turizm alanında da ürün ve hizmet satışı yapabilecek” dedi.

Kararı, serbest piyasa ekonomisi ve özgürlükler açısından yerinde ve hukuka uygun olarak değerlendiren Kazma, 2012 yılında Ultra Vires kavramının devre dışı bırakılmasının kararın çıkmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

“Uygulamanın Artıları Ve Eksileri Var”

"Uygulamanın hem avantajları hem de dezavantajları olabilir” uyarısında da bulunan Kazma, “Eski uygulamada, gıda işiyle uğraşan bir şirket, esas sözleşmesinde yazmıyorsa inşaat işi yapamaz, bu işi yapması için şirket esas sözleşmesinde değişikliğe gitmesi ya da ayrı şirket kurması gerekirdi. Bu işleri ve şirket yönetimini zorlaştırıyordu” açıklamasında bulundu. Kazma, kararın olumsuz yönünün ise uzmanlaşma konusunda yaşanabileceğine dikkat çekti.

“Bazı Sektörler Kapsam Dışı”

Karara rağmen, şirketlerin hala bazı sektörlerde faaliyet göstermesinin o kadar da kolay olmayacağının altını çizen Avukat Kazma, “Özellikle bankacılık gibi özel izin gerektiren iş kolları için izinlerin alınması gerekecek” ifadesini kullandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.