Öne Çıkanlar gündem özeti Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Son KHK ile Askeri Okullar Kapatıldı, Bin 389 Asker İhraç Edildi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından getirilen Olağanüstü Hal kapsamında, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) çıkmaya devam ediyor.

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan KHK ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yapısında önemli değişikliklere gidildi.
Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde  Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruluyor, askeri okullar kapatılıyor, kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanıyor. 

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve askeri hastaneler de Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığına bağlandı.

TSK’dan bin 389 asker ise ihraç edildi. İhraç edilen askerler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaveri Yarbay Ali Yazıcı ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Yaveri Yarbay Levent Türkkan da bulunuyor. 

Milli Savunma Üniversitesi

Yürürlüğe giren KHK ile Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Yeni üniversite,  kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden, kara, deniz ve hava harp okullarından, Astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.
Üniversitenin rektörü, Milli Savunma Bakanının önereceği ve Başbakanın uygun göreceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. Ayrıca rektöre görevlerinde yardımcı olmak üzere sayısı dördü geçmemek üzere Milli Savunma Bakanı tarafından rektör yardımcıları atanacak.

Askeri Okullar Kapatılıyor

KHK ile askeri okullar kapatılıyor. Bunun yerine yeni kurulacak olan Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan enstitüler aynı hizmeti verecek.

Kadrolar Milli Savunma Bakanı Tarafından Belirlenecek

KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin görevlendirileceği kadrolar, Milli Savunma Bakanı tarafından belirlenecek  ve bu kadrolara görevlendirmeler Milli Savunma Bakanı tarafından yapılacak. Müsteşar Yardımcılığı, Askeri Adalet İşleri ve Kanunlar Genel Müdürlüğü ve Hukuk Müşavirliği kadroları, askeri hakim görevlendirilmesi durumunda yargı ile ilgili idari görevlerden sayılacak.

KHK ile Genelkurmay Başkanının görev ve yetkileri de hatırlatıldı. Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetlerinin, “komutanıdır” denildi. Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat, eğitim, öğretim ve lojistik hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programlarını tespit ve koordine edebilecek, ancak yetkisi sınırlı olacak.

Kuvvet Komutanları Milli Savunma Bakanlığına Bağlandı

Yürürlüğe giren KHK ile Milli Savunma Bakanlığının yetkileri artırılıyor. Askeri yetkilerin devredildiği Milli Savunma Bakanlığına, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları bağlanacak.

Cumhurbaşkanı, Başbakan gerekli gördüklerinde kuvvet komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabilecek ve bunlara doğrudan emir verebilecek. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilecek.

YAŞ’ın Yapısı Değişti

KHK ile “Yüksek Askeri Şuranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” da değişti. Buna göre, Yüksek Askeri Şuranın üyeleri, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile Kuvvet Komutanlarından oluşacak. YAŞ’ın sekretarya işlemleri de bundan sonra Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Tarihi GATA ve Askeri Hastaneler Sağlık Bakanlığına Devrediliyor

Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve askeri hastaneler de Sağlık Bakanlığına devredilecek. Buna göre, Gülhane Askeri Tıp Akademisine bağlı eğitim hastaneleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ile asker hastaneleri, dispanser ve benzeri sağlık hizmet birimleri ile Jandarma Genel Komutanlığına ait sağlık kuruluşlarının her türlü hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, taşınırları ve taşıtlarıyla birlikte, Sağlık Bakanlığına devredilecek. Gülhane Askeri Tıp Akademisine bağlı yükseköğretim birimlerinin her türlü hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, taşınırları ve taşıtlarıyla birlikte Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilecek.

Devredilen sağlık kurumlarında, şehit yakınları ve gazilere sağlık hizmeti sunumunda öncelik tanınacak. Askeri hastanelerde çalışan personel, bakanlığa bağlı çeşitli sağlık kurumlarında istihdam edilecek.
  
Bin 389 Asker İhraç: Hiçbir Şekilde Kamuda İstihdam Edilmeyecek


TSK’dan bin 389 asker ise ihraç edildi. İhraç edilen askerler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaveri Yarbay Ali Yazıcı ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın emri subayı Yarbay Levent Türkkan da bulunuyor.

KHK’da, ihraç edilen askerler için, “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen asker kişiler, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılmıştır. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilecek” denildi. İhraç edilen askerlerinin rütbe ve memuriyetlerinin alındığı da belirtilen kararnamede,  bu kişilerin yeniden Türk Silahlı Kuvvetlerine ve Jandarma Genel Komutanlığı teşkilatına kabul edilmeyecekleri belirtildi.

İhraç edilen askerlerle ilgili kararlar şöyle:

“Bu kişiler hiçbir şekilde kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek. Doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilmeyecekler.  İhraç edilen askerlerin  uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona erecek. Bunların silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilecek.  Tüm sosyal hakları ellerinden alınacak. Özel şirketlerin ortağı ve kurucusu olamayacaklar.”
KHK ile görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri için de bazı tedbirler alındı. Buna göre, milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri hakkında ilgili mevzuatında öngörülen soruşturma açma süreleri olağanüstü hal süresince kaldırılacak. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.