TBB Başkanı Feyzioğlu’ndan Arabuluculukta Kotanın Kaldırılması Talebi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 24 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen Arabuluculuk Sınavı hakkında Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazdı. Feyzioğlu, kotanın kaldırılmasını istedi.

“Son açılan sınava girmiş ve 70 asgari puanı aldığı halde kota sebebiyle arabulucu olmaya hak kazanamamış meslektaşlarımızdan Başkanlığımıza, resmi ve gayri resmi kanallardan binlerce mağduriyet içeren mesaj ve başvuru ulaşmıştır” diyen Feyzioğlu, bu başvuruların ortak noktasının kanunda yer alan bir sınırlama olmadığını belirterek, arabulucuya başvuru sayılarının katlanarak artacağı gerçeği karşısında kotanın kamu yararına aykırı olduğunu kaydetti.

ASGARİ BAŞARI PUANINI GEÇEN HER AVUKAT ARABULUCU OLABİLİR

Feyzioğlu, asgari başarı puanını alan her adayın arabuluculuk siciline kayıt yaptırma hakkına sahip kılınmasının; hakkaniyete, ihtiyaca ve dolayısıyla kamu yararına daha uygun olacağına işaret etti.

AVUKATLIK MESLEĞİ ÖZÜNDE KRİZ ÇÖZME MESLEĞİDİR

Avukatlık mesleğinin özünde kriz çözme mesleği olduğunun, bu sebeple 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/a maddesinde avukatlara mahsus arabuluculuk benzeri bir uzlaşma kurumu düzenlendiğinin altını çizen Feyzioğlu, “Böylece kanun koyucu, avukatların arabuluculuk yapma vasfında olduğu ön kabulünü ortaya koymuştur. Bize göre; arabuluculuk eğitimini almış ve kanundaki diğer şartları taşıyan tüm avukatlara sınav şartı olmaksızın ve bir kotaya tabi tutulmaksızın arabuluculuk yapma hakkı tanınmalıdır. Böyle bir düzenleme, hakkaniyete ve kamu yararına aykırılık yönünde sayısı binleri geçen tüm şikayetleri ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı.

ARABULUCULAR SİCİLİNİ TBB VE BAROLAR TUTSUN

Feyzioğlu, arabulucular sicilinin tutulması, disiplin iş ve işlemlerinin yürütülmesi gibi faaliyetlerin Türkiye Barolar Birliği çatısı altında yürütülmesinin daha yerinde olacağını belirterek yazıyı şu ifadelerle sonlandırdı:

“50 yıldır, bugün itibariyle sayısı 130 bini geçmiş olan avukatların sicillerini tutan, disiplin iş ve işlemlerini yürüten Türkiye Barolar Birliği ile barolara arabulucuların özlük işleriyle ilgili de sorumluluk verilmesi halinde, bunun gereğinin layıkıyla yerine getirileceği tartışmasızdır.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.