Terör Mağduru Ailelerden Birer Kişi İstihdam Edilecek

Diyarbakır Valisi Aksoy, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında Sur'dan ayrılan ailelerden birer kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını söyledi.

Kentteki basın mensuplarıyla DSİ Toplantı Salonu'nda bir araya gelen Vali Aksoy, Sur'da terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonla ilgili bilgi verdi.

Operasyonların sürdüğü 6 mahallenin yüzde 95'inin teröristlerden temizlendiğini ifade eden Aksoy, "Sur'da yürütülen çalışmalarda 6 mahallede yüzde 95'lik alan temizlenmiş durumda. Yüzde 5'lik alan kalmıştır. Bu alan da önümüzdeki günlerde temizlenecektir. Operasyonlarda 185 barikat kaldırıldı, 7 çukur kapatıldı, 178 el yapımı patlayıcı imha edildi" diye konuştu.

Aksoy, söz konusu 6 mahallede yaşayan ailelerin büyük bir çoğunluğunun göç ettiğini belirten Aksoy, söz konusu mahallelerde 24 bin kişinin yaşadığını, terör saldırıları nedeniyle şu anda bin ila 2 bin kişinin kaldığını tahmin ettiklerini söyledi.

"7 milyon 709 bin 462 lira yardım sağlandı"

Devletin terör mağduru ailelerin yanında olduğunu vurgulayan Aksoy, ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında birçok çalışma yapıldığını, bu kapsamda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Aksoy, şöyle konuştu:

"Diyarbakır merkez, Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV tarafından 4 bin 996 aileye 1 milyon 416 bin lirası acil destek yardımlarından olmak üzere, toplam 7 milyon 319 bin 962 lira nakdi yardım yapılmıştır. Ailelere her ay ortalama bin lira yardım yapıldı. Ayrıca Sur SYDV tarafından bin 294 aileye 389 bin 500 lira yardım yapıldı. Böylece il genelinde 7 milyon 709 bin 462 lira yardım sağlandı."

Aksoy, "Özellikle basit usulde vergi kaydı olan bin 138 esnafa Başbakanlığımızdan gönderilen kaynakla toplam 3 milyon 264 bin liralık yardım yapıldı" ifadesini kullandı.

Terör mağduru ailelere istihdam imkanı

Aksoy, İŞKUR İl Müdürlüğü üzerinden terör mağduru ailelere yönelik istihdam projelerinin hayata geçirileceğini aktararak, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İŞKUR üzerinden bir proje çalışması yapıldığını kaydetti.

Çalışmanın belirli bir aşamaya kadar geldiğini ancak henüz resmi yazısının kendilerine ulaşmadığını belirten Aksoy, şöyle dedi:

"Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında özellikle Sur'dan ayrılan ailelerden birer kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz. Bunun o insanlarımıza belirli ölçüde ekonomik katkı sağlayabilecekleri bir imkanı kendilerine sunma adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine İŞKUR programları kapsamında yer alan 'İşbaşı Eğitimi Programı' ile işverenlerin açık ihtiyaçlarını bildirdiği noktalara yine bizim düşüncemiz Sur'dan ayrılan ailelerden birer kişiyi yerleştirmek. Böylece hem kişinin belirli bir meslekte eğitim almasını ve çalışmasını sağlamak hem de ekonomik olarak katkı sağlayabilecek bir noktayı onlara sunmak istiyoruz. Maliyetler İŞKUR tarafından karşılanacağından bunun işveren için de önemli bir fırsat olacağını değerlendiriyoruz."

"Tüneller efsane"

Aksoy, Diyarbakır'da ajan olup olmadığı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Zaman zaman burada gazeteci kimlikleriyle, sivil toplum örgütü adına faaliyetleriyle birçok kişi bulunabiliyor. Bunlarla ilgili tespit edilen bir husus varsa ilgili birimlerimiz bunlara bakıyor, değerlendiriyor. Şunu ifade edebiliriz ki Diyarbakır çok sayıda yabancıyı bu anlamda barındırıyor. Bu diplomatik misyon da oluyor, bu sivil toplum örgütü temsilcileri de oluyor, bu gazeteci de oluyor. Bunlar farklı şekillerde ilimize geliyor. İlimizle ilgili tespit ve değerlendirmelerde bulunuyor. Önemli bir kısmı benimle de görüşüyor. Çok yoğun bir programım yoksa ben de onları kabul ediyorum çünkü zaman zaman bu giden kişiler maalesef bizimle görüşmedikleri takdirde çok farklı bilgilerle ilden ayrılma durumları da olabiliyor. Bize göre doğru olduğunu düşündüğümüz her konuyu onlarla paylaşıp doğru bilgileri kendilerine vermek için de gayret gösteriyoruz. Bunlara ajan denir mi denmez mi? Değerlendirmesi, takdiri sizin ama yabancıların ilgisi bölgeye yok mu? Var, hepimiz de biliyoruz, bunun farkındayız."

Aksoy, Sur'da teröristlerce kullanılan tüneller bulunduğu yönündeki soruya, "Bu bir efsane" ifadesini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.