Öne Çıkanlar diyarbakır Kent azerbaycan istanbul Ayyuka eNBE Rino virüs Shu Jueting Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Prof. Dr. Elif Erhan Nissan Türkiye Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan

“Terörün Her Türlüsünün Bertaraf Edilmesine Odaklanan Bir Hareket Tarzını Benimsemeliyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdikleri görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafazasına ve gerek PYD-YPG, gerek DEAŞ olsun, terörün her türlüsünün bertaraf edilmesine odaklanan bir hareket tarzını benimsemeliyiz. PYD-YPG Münbiç’ten ve Fırat’ın doğusundan temizlenmeden ve bu bölgeler gerçek sahiplerine devredilmeden Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla yapılacak Suriye konulu Üçlü Zirve Toplantısı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Üçlü Zirve Toplantısı öncesinde gerçekleştirilen Türkiye ve Rusya heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Heyetler arası görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kartal’da çöken bina nedeniyle taziyelerini bildiren Rusya Devlet Başkanı Putin’e teşekkürlerini iletti.

“İDLİB MUHTIRASI’NIN MUHAFAZASINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Suriye meselesinde ABD’nin bölgeden çekilme kararının gündemlerindeki en önemli sınamalardan birisi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin bu kararının nasıl uygulanacağına dair belirsizliklerin devam ettiğini, bu yeni durum karşısında Türkiye ve Rusya’nın birlikte çalışmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafazasına ve gerek PYD-YPG, gerek DEAŞ olsun, terörün her türlüsünün bertaraf edilmesine odaklanan bir hareket tarzını benimsemeliyiz. PYD-YPG Münbiç’ten ve Fırat’ın doğusundan temizlenmeden ve bu bölgeler gerçek sahiplerine devredilmeden Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanamaz” dedi.

Güvenli bölge fikrini Türkiye’nin millî güvenlik kaygılarını gidermeye hizmet ettiği ölçüde desteklediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konunun ayrıntılarını ABD ile görüşmeye devam ettiklerini, Rusya’nın da bu fikre olumlu yaklaşmasından memnuniyet duyduklarını ve bu hususta eşgüdüm hâlinde hareket etmeyi arzuladıklarını söyledi.

“Öte yandan, güvenli bölge planlamasıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin çekilişine zımni bir görüntü vermeye çalıştığı görüşü de akılda bulundurulmalıdır” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib Muhtırası’nın muhafazasına büyük önem verdiklerini, Rusya’dan beklentilerinin de bu konuda varılan anlayışa bağlılığın sürdürülmesi olduğunu kaydetti.

“SURİYE’DEKİ ANAYASA KOMİTESİ’NE DAİR TIKANIKLIĞIN AŞILMASI GEREKLİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’deki radikal gruplarla ilgili sorunun çözülmesi ve Rusya Federasyonu Üssü Hmeymim’e yönelik saldırı olmaması için yoğun gayret gösterdiklerini sözlerine ekleyerek, bölgede ortak devriyelere başlanması hususunda askerî makamların mutabakata varmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Silahtan arındırılmış bölgelerde İHA’larla yapılan taramalarda ağır silahlı unsurlara rastlanmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  İdlib’de hava sahasının kullanımı bağlamında sergilenen iş birliğinin Afrin ve Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde de sergilenmesinin önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçuşlar konusunda Hmeymim ile tam koordinasyon içerisinde olunacağına vurgu yaptı.

Suriye’deki Anayasa Komitesi’ne dair tıkanıklığın artık aşılması gerektiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Birleşmiş Milletler’in çekincelerinin de dikkate alınarak komitenin ilanının kısa sürede sonuçlandırılabileceğini bildirdi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “TÜRKİYE İLE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR SAYESİNDE SURİYE'DE ÖNEMLİ MESAFE KATETTİK”

Rusya Devlet Başkanı Putin de Suriye krizinin çözümü için çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Türkiye ile yürütülen çalışmalar sayesinde Suriye'de önemli mesafe katettik. Suriye'deki hedeflere aktif, kapsamlı çalışmalarla ve uzlaşıyla ulaşabiliriz. Türkiye ile birlikte ve bugün yapacağımız üçlü zirvede, Suriye'de taraflar arasındaki diyaloğa yeni bir ivme kazandıracağımıza eminim” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.