TESK Başkanı Palandöken: Çocuk İşçiliğini Bitirmeye Kararlıyız

Çocuk işçiliğini bitirmeye kararlı olduklarını bildiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde son dönemde yaşanan göçler sebebiyle çocuk işçiliğinde yoğun bir artış gözlemleniyor. Oyun oynaması, ailesiyle vakit geçirmesi, eğitim öğretim görmesi gereken yaşta çalışan çocukların fiziksel ve zihinsel olarak gelişimleri olumsuz yönde etkileniyor” dedi.

TESK Başkanı Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, geçtiğimiz yıl Türkiye’de 18 yaşından küçük 101 bin 650 çocuk işçi olduğunu bildirdiğini ve konfederasyon olarak, UNICEF ile işbirliği sağlayarak bu sorunu ortadan kaldırmaya kararlı olduklarını ifade etti.

Dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliğinin ciddi boyutlarda yaşanmaya başladığını vurgulayan Palandöken, Dünya Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre dünyada yaklaşık 168 milyon çocuk işçi olduğunu belirterek, “Suriye’den ülkemize yaşanan göçler ise maalesef ülkemizdeki çocuk işçiliğindeki artışa sebep oldu. TÜİK verileri çalışan çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştığı sonucuna ulaştı” dedi.

“Çocuk İşçiliğin Önüne Geçeceğiz”

Palandöken, UNICEF ile yapılan işbirliğiyle kendi alanlarındaki tüm sektörlerde çocuk işçiliğini bitirmeye kararlı olduklarını belirterek ifadelerine şöyle devam etti:

“Çocuklarımızın mesleki eğitime erişim imkânlarını iyileştirmek, teşkilatımıza üye iş yerlerinde çalışan çocukların hepsine ulaşabilmek amacıyla, iş yeri denetleme ve danışmanlık grubu modeli oluşturacağız. İlk defa hükümet dışı bir kuruluş gönüllü olarak bağlı iş yerlerini denetleyecek. UNICEF ile işbirliği sağlayarak 3-4 Temmuz’da Birlik ve Federasyon Başkanlarımıza, 10-11 Temmuz’da Birlik ve Federasyonlarımızın Genel Sekreterlerine Antalya’da ‘Çocuk Hakları ve İş İlkeleri’ konulu bilgilendirme ve eğitim semineri düzenleyeceğiz. Oluşturduğumuz iş yeri denetleme ve danışmanlık gruplarının eğitilmesi yoluyla da çocuk işçiliğinin önüne geçeceğiz.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.