Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları Ortak Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun daveti üzerine Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev 9-11 Kasım 2020 tarihleri arası Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada:

"Ziyaret vesilesiyle karşılıklı dostluk ve anlayış içinde gerçekleştirilen görüşmelerde Dışişleri Bakanları, Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinin mevcut durumunu ve ilişkilerin her alanda daha da geliştirilip derinleştirilmesi imkânlarını kapsamlı şekilde değerlendirmiş, iki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunmuşlardır.

Bu çerçevede:

Türk tarafı, Kırgızistan’ın siyasi istikrarına, toplumsal barışına ve ekonomik refahına verdiği önemi teyitle, 14 Ekim 2020 tarihinde kurulan yeni Kırgız Hükümetine başarılar dilemiş, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek erken Cumhurbaşkanlığı ve yenilenecek Parlamento seçimlerine giden sürecin Anayasal çerçevede toplumsal uzlaşıyla ve kapsayıcı bir yaklaşımla yürütülmesinin önemini vurgulamıştır.

Taraflar, dış politika, güvenlik ve savunma, ekonomi, ticaret, bilim ve sanayi, ulaştırma, enerji, çevre ve şehircilik, sağlık, gıda, tarım ve hayvancılık, eğitim, kültür, turizm ve spor alanlarında işbirliğini ve eşgüdümü derinleştirme, bu amaçla ikili ve çok taraflı mekanizmalardan azami faydalanma hususunda mutabık kalmışlardır.

Taraflar, bu bağlamda, Dışişleri Bakanlıkları arasında siyasi, konsüler, diplomatların eğitimi, bilgi-işlem/arşiv ve enformasyon konularında istişare ve işbirliğine ilgili birimler arasında mutabık kalınacak bir takvim çerçevesinde devam etmek konusunda anlaşmışlardır.

Taraflar, bağlantısallık konusunda altyapı dahil uluslararası kara, hava ve demiryolu taşımacılığı alanındaki işbirliğini karşılıklı yarar zemininde daha da güçlendirmek, Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimine yönelik somut işbirliği adımları atmak hususlarında mutabık kalmışlardır.

Taraflar, iki ülke liderlerinin belirlediği 1 milyar ABD Doları ikili ticaret hedefine en kısa sürede ulaşmak için gerekli çabayı karşılıklı olarak gösterme yönündeki iradelerini teyit etmişlerdir. Bu çerçevede Kırgız tarafı, Kırgızistan’daki Türk yatırımlarının hukuki ve fiziki güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm tedbirleri almayı taahhüt etmiştir.

Taraflar, iki ülke arasındaki askeri eğitim, savunma sanayii ve güvenlik işbirliğinin gerekli hukuki zemin oluşturularak ileri bir düzeye ulaştırılmasına ve iki ülke ilgili kurumları arasında askeri eğitim ve güvenlik konusunda ortak bir anlayış geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek konusunda anlaşmışlardır.

Taraflar, İman Ruhani Geliştirme Vakfı faaliyetlerinin geliştirilmesi için Türkiye tarafından anılan Vakfa sağlanan desteğe ilişkin, ilgili kurumlar arasındaki somut neticelere matuf çalışmaların sürdürülmesi çağrısında bulunmuşlardır.

Taraflar, başta Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) olmak üzere bölgesel ve uluslararası örgütlerde mevcut işbirliğini ve eşgüdümü derinleştirmeyi, dayanışmalarını güçlendirmeyi kararlaştırmışlardır.

Taraflar, terörün her türlüsüne ve aşırıcılığa karşı birlikte kararlılıkla mücadele etmek, iki ülkenin milli güvenliğine tehdit oluşturan tüm yapılarla mücadeleyi yoğunlaştırmak, güvenlik alanında işbirliğini derinleştirmek konusunda mutabık kalmışlardır. Türk tarafının terör örgütü FETÖ hakkında sunduğu kapsamlı bilgi ve somut örnekleri de dikkate alarak, her türlü terör faaliyeti ile mücadele için iki ülkenin yakın bir işbirliği içerisinde çalışmaları, bu alanlarda adli yardımlaşmanın somut sonuçlar vermesine odaklanılması ve terörizmin finansmanının engellenmesi hususunda anlaşmışlardır.

Taraflar, COVID-19 salgınıyla ortak mücadelenin önemini vurgulamışlardır. Bu çerçevede Kırgız tarafı, Türk tarafına salgın ile mücadelede yaptığı yardımlar için şükranlarını bildirmiştir. Türk tarafı, sağlık alanında Kırgızistan ile işbirliğini sürdüreceğini ve COVID-19 salgınıyla mücadelede kardeş Kırgız halkına gerekli yardımı vermeye hazır olduğunu yinelemiştir.

Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı R. Kazakbayev Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na misafirperverliği için teşekkürlerini sunmuş ve kendisini Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun müteakip toplantısı için uygun bir zamanda resmî bir ziyaret çerçevesinde Kırgız Cumhuriyeti’ne davet etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu teşekkür ederek daveti kabul etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.