Öne Çıkanlar pkk bugünün gündemi azerbaycan Kent diyarbakır suriye Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

"Türkiye Sahada Ve Diplomaside Yürüttüğü Mücadeleyle Libya'da Barışın Anahtarı Olmuştur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ziyareti öncesi basın toplantısında yaptığı açıklamada, Berlin sürecinin başarısı için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirterek, “Meşru Libya Hükûmeti'yle 2019 sonunda imzaladığımız iki mutabakat muhtırasıyla iş birliğimizi perçinledik. Türkiye gerek sahada gerekse diplomaside yürüttüğü mücadeleyle Libya'da barışın anahtarı olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya konulu zirveye katılmak üzere Berlin'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi, soruları cevapladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğinde düzenlenecek Libya Zirvesi’nin farklı bir anlamı olacağını ve haftalardır, aylardır yapılan hazırlık ve çalışmaların ardından Berlin'e gidildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'nın içinde bulunduğu sıkıntılı duruma dikkati çekti.

“DARBECİ HAFTER'İN SALDIRILARI KARŞISINDA ULUSLARARASI TOPLUM GEREKLİ TEPKİYİ GÖSTERMEMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükûmetin Nisan 2019'dan bu yana çok yoğun saldırılara maruz kaldığına işaret ederek, darbeci Hafter ve destekçilerince gerçekleştirilen bu saldırılarda şimdiye kadar yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini, çatışmalar nedeniyle 400 bine yakın Libyalının evini terk etmek zorunda kaldığını vurguladı.

DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin Libya'da tekrar zemin kazandığına da şahit olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Saldırılar Libya'nın yanı sıra komşu ülkeler başta olmak üzere tüm Akdeniz'in istikrarını tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Darbeci Hafter'in pervasız saldırıları karşısında uluslararası toplum maalesef gerekli tepkiyi bugüne kadar göstermemiştir. Darbeci Hafter ve destekçilerinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını alenen ihlal eden eylemleri uzun süre görmezden gelinmiştir. Bu zirvenin, Trablus'a yönelik saldırıların başlamasından dokuz ay sonra Berlin süreci bağlamında sarf edilen dört aylık çabanın ardından ancak bugün düzenleniyor olması elbette düşündürücüdür” değerlendirmesinde bulundu.

“BERLİN SÜRECİNİN BAŞARISI İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Libya’da yaşananlar konusunda ilk günden itibaren tutarlı ve ilkeli bir duruş sergilediğini, kalıcı çözümün siyasi diyalogla sağlanabileceğini her ortamda vurguladıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Berlin sürecinin başarısı için elimizden gelen çabayı gösterdik. Bunun yanında Millî Mutabakat Hükûmeti’yle olan diyalog, istişare ve eşgüdümümüzü de artırdık. Meşru Libya Hükûmeti'yle 2019 sonunda imzaladığımız iki mutabakat muhtırasıyla iş birliğimizi perçinledik. Türkiye gerek sahada gerekse diplomaside yürüttüğü mücadeleyle Libya'da barışın anahtarı olmuştur” şeklinde konuştu.

Libya'da sükûnetin 8 Ocak'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İstanbul'da yapılan ateşkes çağrısıyla sağlandığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu çabalar da Berlin Zirvesi'nin düzenlenmesi için gereken zemini oluşturmuştur. Darbeci Hafter ve destekçilerinin dizginlenmesinde ülkemizin sergilediği kararlı tutumun büyük payı vardır. Ülkemiz bu adımlarıyla Akdeniz'deki haklarını garanti altına almanın yanı sıra Libya'nın geleceğine de sahip çıkmıştır. Berlin Zirvesi'ni ateşkesin tahkimi ve siyasi çözüm yolunda özellikle önemli bir adım olarak görüyoruz. Ateşkes ve Berlin Zirvesi ile yeniden filizlenen umutlar kan ve kaos tüccarlarının ihtiraslarına kurban edilmemelidir. Zirvede alınacak kararlarla güvenlikten ekonomiye birçok alanda somut gelişmeler sağlanmasını bekliyoruz. Zirvenin Libya halkının çektiği acıları sonlandıracak, Libya'yı huzur ve refaha kavuşturacak adımların atılmasına vesile olmasını diliyoruz.”

"İDLİB'DE ATEŞKESE RAĞMEN KATLİAMLAR SÜRÜYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’teki son duruma da değinerek, Suriye rejiminin ateşkese rağmen sivillere yönelik katliamlarını sürdürdüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’te önceki gün Pazar yerine yapılan saldırıda çoğu çocuk ve kadın 19 İdliblinin şehit düştüğünü belirterek, “Ülkemiz sınırına yönelik göç hareketleri tekrar başladı. Rejimin vahşetine bir ‘dur’ denilmesinin vakti artık gelmiştir. Berlin'deki temaslarımız sırasında İdlib meselesini de gündeme getireceğiz. Berlin'deki görüşmelerimizin hem Libya hem Suriye hem de bölgemiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum” dedi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan, darbeci Hafter'i ağırladı ve bu zirve öncesinde tepki çeken bir görüşme gerçekleştirdi. Bu konuda bir değerlendirme alabilir miyiz?" sorusunu şöyle cevapladı: “Yunanistan, Almanya'ya davet edilmediği için ciddi bir rahatsızlık içerisinde. Aslında Libya ve Türkiye arasındaki bu atılan imzalar, varılan anlaşma zaten Yunanistan'ı malum çıldırtmıştı. Bunun ardından da ‘Kiminle nasıl bir anlaşmaya gidelim ki bir rövanşist anlayışla bunu geri alalım’ gibi yaklaşımın içerisine girdi. Tabii Hafter'in kıymetiharbiyesi yok ama öbür tarafta Sarrac, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış olan bir lider konumunda. Burada bazı formüller araştırmak suretiyle tuttu tabii Hafter'i Yunanistan'a davet etti. Hafter de Yunanistan'a gitmek suretiyle oradaki verdikleri pozlarla acaba Almanya'ya gitmeyişin ardından ‘bu rövanşist anlayış nasıl bir farklı yere varır’ gibi bir adımla bu görüşmeleri yaptılar. Hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Hele hele bizim nazarımızda hiçbir kıymeti harbiyesi yok ve tabi Hafter Almanya'ya, Berlin'e geldiğinde orada tabii neler söyleyecek hepsini orada görme imkânımız da olacak. Ancak, Miçotakis, oyunu yanlış oynuyor, attığı adımlar doğru adımlar değil ve bu sürece iyi başlamadı. Türkiye ile de münasebetlerinde de ne yazık ki iyi adımlar atmıyor. En son malum NATO zirvesinde kendisiyle 1,5 saat konuştuk ve orada birçok şeyleri kendisiyle paylaştık ama buna rağmen demek ki atılan adımlar herhâlde doğru değil.”

“LİBYA'DA SEÇİME GİDİLMESİ OLUMLU BİR GELİŞME OLACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin’deki konferans öncesinde uluslararası bir haber ajansında yayımlanan sonuç bildirisinde Türkiye ve Rusya’nın Libya’ya asker göndereceği yönünde ifadelerin olduğunun anımsatılması üzerine de “Bize ulaşmış böyle bir metin yok. Akşam geç saatlerde Dışişleri Bakanım ile de görüştüm böyle bir şeyden bana bahsetmedi. Böyle bir durum söz konusu değil, herhalde böyle bir şey olsa benim de haberim olur” dedi.

“Birleşmiş Milletler'in riyasetinde biran önce Libya'da hakikaten bir seçim atmosferine girilmesi aslında olumlu bir gelişme olacaktır” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin sağlıklı bir şekilde olması gerektiğini, silahların gölgesinde bir seçimin düşünülemeyeceğini kaydetti.

Gazetecilerin, eski Korgeneral Metin İyidil'in FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yargılandığı davada “ağırlaştırılmış müebbet hapse” mahkûm edildikten sonra Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'nin beraatine ve tahliyesine karar vermesine ilişkin görüşünü sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu yargı camiamız için gerçekten çok çok üzücü bir adım olmuştur ve ilginç olan şey şu; tabii bunların hepsinin talimatlarını da verdik. Kararı veren kişi veya kişilerin de FETÖ'cü olması bu işin nerelere vardığını gösteriyor. Bunun arkasında daha ne gibi oyunlar olabileceğini de çok açık, net gösteriyor. Ama bir gerçek var ki hak sonunda, er veya geç yerini buluyor. İşte düşünün müebbet hapse mahkûm olmuş bir kişiyi kalkıp hemen beraat ettirme veya tahliyesini verme gibi bir yola bir mahkeme nasıl gidebiliyor böyle bir adım nasıl atabiliyor. Bu, anlaşılabilir bir şey değil ve sağ olsun Adalet Bakanlığımız ve savcılarımız bu noktada adımlarını attılar ve en kısa zamanda içişleri Bakanlığıyla beraber yaptıkları operasyonla da yakaladılar. Tekrar kendi cezai müeyyide uygulanmaya başlandı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetine icabetle, Libya konusunda gerçekleştirilecek zirveye katılmak üzere Almanya'ya hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve diğer ilgililer uğurladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.