Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler Cansu İvecen

“UEFA’nın Millî Takımımıza Ve Kulüplerimize Yönelik Ayrımcı, Haksız Ve Siyasi Tavrını Reddediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizi yurt dışında temsil eden sporcular, Barış Pınarı Harekâtı’ndan beri, açık söylüyorum, sistematik bir linç kampanyasıyla karşı karşıyadır. Gol attıktan veya maç kazandıktan sonra mutluluklarını göstermek için asker selamı veren sporcularımızla ilgili akla hayale gelmedik eleştiriler, hatta disiplin kovuşturmaları yapılıyor. Türk sporcuların, Mehmetçikle dayanışma sergilemesini ‘provokatif politik davranış’ olarak nitelemek, çifte standarttan öte aleni bir hukuksuzluktur. UEFA, ‘provokatif politik davranış’ görmek istiyorsa, öncelikle sporcularımıza yönelik aldığı kararlara bakmalıdır. Türkiye olarak, UEFA’nın millî takımımıza ve kulüplerimize yönelik ayrımcı, haksız ve siyasi tavrını reddediyoruz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyarette bulunacağı Macaristan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın davetine icabetle Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 4. toplantısını gerçekleştirmek üzere Budapeşte’ye gideceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ile görüşeceğini, Macaristan Başbakanı Orban ile de konsey toplantısına başkanlık edeceklerini bildirdi.

“KONSEY TOPLANTISINDA ULUSLARARASI PLATFORMLARDAKİ İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNDE DURACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Macaristan arasındaki stratejik iş birliğinin ilerletilmesine yönelik atılabilecek adımları değerlendireceklerini, bölgesel ve uluslararası konularda güncel gelişmelere dair görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti. Türkiye’nin Macaristan ile başta NATO ve Avrupa Konseyi olmak üzere, uluslararası örgütler bünyesinde yakın iş birliği bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’ın aynı zamanda Türk Konseyi’nin gözlemci üyesi konumunda bulunduğunu kaydetti.

“İnşallah, konsey toplantımızda uluslararası platformlardaki ilişkilerimizin geliştirilmesi üzerinde de duracağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, temasları kapsamında Macaristan ile karayolu taşımacılığı, kültür, eğitim, sosyal hizmetler ve uzay alanlarında iş birliği ile Dışişleri Bakanlıkları ve Devlet Arşivleri arasında iş birliğini öngören 10 anlaşma imzalanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde Macaristan Başbakanı Orban ile Türk ve Macar iş adamlarıyla bir araya geleceklerini hem ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine dair fikir teatisinde bulunacaklarını hem de iş adamlarının düşüncelerini dinleme fırsatı elde edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Okçular Vakfı ile Gül Baba Türbesi Mirası Koruma Vakfı tarafından düzenlenen “Minyatürlerle Osmanlı Devri Türk Okçuluğu” sergisinin açılışını Macaristan Başbakanı Orban ile gerçekleştireceklerini dile getirdi.

“BARIŞ PINARI HAREKÂTI ÜLKEMİZİN GERÇEK DOSTLARINI GÖRME BAKIMINDAN BİR TURNUSOL KÂĞIDI OLMUŞTUR”

“Barış Pınarı Harekâtı ülkemizin gerçek dostlarını görme bakımından bizim için bir turnusol kâğıdı olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekâtın ilk anlarından itibaren Türkiye ile güçlü bir dayanışma sergileyen tüm dost devletlere teşekkürlerini sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi karşısına almak pahasına teröristlerin hamiliğini yapanları, kiralık katillere kol kanat gerenleri de unutmayacağız” vurgusunda bulundu.

“UEFA’NIN MİLLÎ TAKIMIMIZA VE KULÜPLERİMİZE YÖNELİK AYRIMCI, HAKSIZ VE SİYASİ TAVRINI REDDEDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı ile sekiz yıllık kirli planları sadece sekiz, dokuz günde parçalayıp attığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Parlamentoları da devreye alarak Türkiye ve Türk tarihiyle hesaplaşılmaya çalışılmasının gerisinde, ülkemizin bu büyük başarısı vardır. Harekâtla ilgili siyasetin, siyasetçilerin ve siyasi kurumların, çoğu haksız ve hukuksuz da olsa eleştirilerini bir nebzeye kadar anlıyoruz. Ancak görevi sporu ve sporcuyu destelemek, spor müsabakaları düzenlemek olan uluslararası kurumların, bu sürece aynı hoyratlıkla dâhil olmasının hiçbir makul sebebi yoktur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizi yurt dışında temsil eden sporcular, Barış Pınarı Harekâtı’ndan beri, açık söylüyorum, sistematik bir linç kampanyasıyla karşı karşıyadır. Gol attıktan veya maç kazandıktan sonra mutluluklarını göstermek için asker selamı veren sporcularımızla ilgili akla hayale gelmedik eleştiriler, hatta disiplin kovuşturmaları yapılıyor. Türk sporcuların, Mehmetçikle dayanışma sergilemesini ‘provokatif politik davranış’ olarak nitelemek, çifte standarttan öte aleni bir hukuksuzluktur. UEFA, ‘provokatif politik davranış’ görmek istiyorsa, öncelikle sporcularımıza yönelik aldığı kararlara bakmalıdır. Türkiye olarak, UEFA’nın millî takımımıza ve kulüplerimize yönelik ayrımcı, haksız ve siyasi tavrını reddediyoruz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası kuruluşların Türkiye’ye dürüst davranmadığını, uluslararası organizasyonlar altyapısı uygun olmayan ülkelere verilirken, Türkiye’ye verilmediğini anlatarak, “Bizim sporcularımızın kalkıp da Mehmetçiğe selam durması belli bir başarıdan sonra, onun en doğal, en tabii hakkıdır. Bunu Macron’un bir sporcusu Macron’un karşısında yaptığı zaman onunla ilgili herhangi bir müeyyide işletmiyorsunuz, aynı şekilde dünyanın değişik yerlerinde bu şekilde selam duranlarla alakalı herhangi bir şu ana kadar bir devreye soktuğunuz işlem yoktur. Ama olay Türkiye olunca, Türkiye’nin sporcuları olunca hava değişiyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, UEFA’nın bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Yanlış kararlarıyla sporun daha fazla siyasallaşmasına fırsat vermemeleri gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“ABD ZİYARETİ KONUSUNDA ÇOK GENİŞ KAPSAMLI DEĞERLENDİRMELER YAPTIK”

13 Kasım’da ABD’ye gitme kararı aldığı anımsatılarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek verdiği, CHP ve İYİ Parti’nin de ziyaretin olmaması yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye verdiği destek dolayısıyla şükranlarını sundu.

ABD ziyareti konusunda çok geniş kapsamlı değerlendirmeler yaptıklarını ve dün akşam ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından gitme kararı verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararın istişare ile alındığına vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevde bulunduğu sürede üç ABD başkanı ile çalıştığını, bunlardan ikisinin cumhuriyetçi, birinin de demokrat olduğuna işaret ederek ABD başkanlarıyla görüşme konusunda tecrübeli olduğunu ve bu ziyaretinde çok farklı bir dönemde gerçekleştirileceğini kaydetti.

ABD’nin bölgede etkinliği bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akşam telefon görüşmemizde bu değerlendirmeleri yüz yüze yapmamızın çok daha isabetli olacağı fikrinde mutabık kaldık. Ve tabii şimdi bu görüşmeleri yaparken bir taraftan malum YPG-PYD, DEAŞ, PKK bütün bunların buradan çekildiği sözünü veya çekileceği sözünüzü 120 saat içerisinde bize verenler, şu anda bunu gerçekleştirmiş değil. Aynı şekilde Rusya ile yaptığımız mutabakatta da 150 saat içerisinde onların ağırlıklı kontrolünde olan bölgelerde rejim güçleriyle beraber ne yazık ki, 150 saat geçti şu an itibariyle o bölgelerden de teröristler çıkmış değil. Ve biz şimdi bütün bu teröristlerin çıkılması kaydına bağlı olarak bir mutabakat metnini görüşmüş ve onun üzerinde anlaşmıştık, şu an durum tabii ne yazık ki böyle değil. Şu an da hâlâ teröristler Suriye Millî Ordusu’na saldırıyor, tabii ki Suriye Millî Ordusu da aynı şekilde onlara misliyle cevap veriyor. İşte bu sabah Suriye Millî Ordusu’ndan 11 şehit var, tabii karşı tarafta da ondan çok daha fazlası öldürüldü. Şimdi bu mücadele sürmesin mi? Yani onlar bu saldırıları yaparken yani Suriye Millî Ordusu veya bizim askerimiz sessiz mi kalsın? Tabii ki misliyle bunun cevabını, hatta daha fazlasıyla vermek durumundayız ki, bu mücadeleden başarıyla çıkalım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ABD’ye ilişkin talebini doğru bulmadığını, görüşmelerin kesilemeyeceğini ifade ederek, “En zor şartlarda bile bu görüşmeleri yapmak durumundayız. Şahsımla olmasa bile, burada Amerika dışı bazı ülkeleri konuşuyorum, oradan da ne demek istediğimi anlamanız lazım. Ki bunlara da ilgili bazı birimlerimizin elemanlarını göndermek suretiyle onlarla bile iplik olsa o incelikte dahi olsa biz bu görüşmelerimizi yapmak durumundayız” değerlendirmesinde bulundu.

DEAŞ ELEBAŞI BAĞDADİ'NİN YAKALANAN AİLE ÜYELERİ

Türkiye’nin yakaladığı DEAŞ elebaşı Bağdadi’nin aile üyelerinin nerede, nasıl yargılanacağı sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdadi’nin tüm yakın çevresinin Türkiye’yi hedef alarak buraya yerleşmenin veya Türkiye’de bulunmanın gayreti içinde olduklarını söyledi.

Bağdadi’nin yakalanan ablası, eşi ve çocuğunun geri gönderme merkezlerine alındığını, Adalet Bakanlığının bu konuda karar vereceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biliyorsunuz bir eşinin aynı şekilde yine yaklaşık 1-1,5 yıldır o da elimizdeydi. O elimizde olan eşinin de yine aynı şekilde bu süreçte yeri olacak. Fakat şimdi olay daha da genişledi, gelişti, şimdi sayı çift haneli rakama doğru gidiyor. Net hâle geldikten sonra da bunların açıklamasını inşallah yapacağız. Tabii yani Bağdadi’nin eşinin yanında DNA’sı doğrulanmış çocuğunun da olması bu da bizim için önemli bir hassasiyet kesp ediyor” bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, soru üzerine de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun DEAŞ ile etkin mücadele edilmediği yönündeki iddialarını şöyle cevapladı: “Bugüne kadar Türkiye’ye giriş yasağı konulan DEAŞ’lıların sayısı 76 bin, bunu Bay Kemal bilmez. Aynı şekilde sınır dışı edilen DEAŞ’lıların sayısı 7 bin 550. Hapishanelerimizde şu anda bin 149 DEAŞ’lı militan var, bunlar mücadele değil mi? Attığımız kararlı adımlar değil mi? Ama o bunları da kabul edemez. Niye? Hayatı bu tür yalanlarla dolu. Bakın daha başkasını söyleyeyim, Suriye’deki DEAŞ kamplarından kaçıp ülkemiz tarafından yakalanan ve hapishanelere konulan DEAŞ’lı sayısı da 270. Ve hani son YPG’nin cezaevlerinden bıraktıkları vardı, bunlar ağırlıklı kadın ve çocuk, bunları da biz tekrar yakalayıp cezaevlerine oralarda koyduk.”

“MUTABAKATTAN GERİ ADIM ATMAYIZ”

Rusya ile ortak devriyenin devam edip etmeyeceği sorusunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu mutabakatın gereği neyse bunun gereğini Türkiye olarak biz sonuna kadar yerine getirmeye tabii ki devam edeceğiz. Biz bu mutabakattan geri adım atmayız” cevabını verdi.

ABD Başkanı Trump ile görüştüğünü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık biz önümüzdeki harekât tablosunu âdeta ülkemizin haritası neyse o şekilde bilir hâle geldik ve nerede ne var? Bunları bilir hâle geldik. Çalışmalarımızı gerek silahlı kuvvetlerimiz gerek siyasi noktada bakanlıklarımız, hepimiz tablo üzerinde sürekli çalışıyor ve buna göre de attığımız, atacağımız adımları da belirliyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından resmî ziyarette bulunmak üzerine Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Macaristan ziyaretinde; eşi Emine Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy eşlik ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.