Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken şehit esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan fenerbahçe babacan Vergi EMİNE ERDOĞAN çin

"Varlık Barışı" Meclis'ten Geçti

Varlık Barışı” olarak da adlandırılan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, Ekim sonuna kadar mükellefler bu yasadan yararlanmak için müracaat edecek ve otuz altı aya kadar varan taksitlerle de kesinleşmiş borçlarını ödeme imkânına kavuşacak, yasa ile ihtilaflı vergi ve prim alacakları da yeniden yapılandırılacak.

BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:

Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim, harçlar, vergi cezaları, gecikme faizi ve gecikme zamları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları, sosyal güvenlik primleri ve idari para cezalarını, gecikme faizi, gecikme cezası ve gecikme zamları, 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılmış alacakların ihyasında 6552 sayılı Kanun kapsamına giren Maliye Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı ve SGK alacakları, emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zamları, yapılandırılacak.

30 HAZİRAN 2016 TARİHİNDEN ÖNCEKİ DÖNEM

Bu kanun hükümleri Vergi Usul Kanunu kapsamına giren; 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları (2016 yılı Temmuz ayında ödenmesi gereken gelir vergisi ikinci taksiti hariç), hakkında uygulanacak.

2016 YILI İÇİN TAHAKKUK EDEN MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ İKİNCİ TAKSİTİ HARİÇ

2016 yılına ilişkin olarak 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları (2016 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç), 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları hakkında uygulanacak.

KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR

Kesinleşmiş kamu alacaklarında, alacak asıllarının tamamı, alacak aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50’si, gümrüklenmiş değere ilişkin idari para cezalarının yüzde 30’u, SGK tarafından uygulanan idari para cezalarının yüzde 50’si ödenecek. Bu alacaklara uygulanan fer’i alacaklar ise Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak.

İhtilaf vergi mahkemesinde (henüz karara bağlanmamış) ise;
Alacak aslının yüzde 50’si ödenecek, yüzde 50’sinden vazgeçilecek.
Gecikme faizi yerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE) esas alınarak hesaplanacak tutar ödenecek, gecikme faizleri silinecek.
Vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
İhtilaf, Danıştay veya Bölge İdare Mahkemesinde ise verilen en son karara bakılacak.

VARLIK BARIŞINDA RÖTUŞ YAPILDI

Genel Kurul’da kabul edilen önerge ile “bazı varlıkların millî ekonomiye kazandırılması” düzenlemesinde değişiklik yapıldı. Yasadan “sermaye piyasası araçları ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sahip olunan her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarını" ibaresi çıkarıldı.

31 ARALIK 2016 TARİHİNE KADAR TÜRKİYE'YE GETİRENLER
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını bu maddedeki hükümler çerçevesinde 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31 Aralık 2016 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecek. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmaksızın bu madde hükümlerinde yararlanılacak.

Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Türkiye'ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması halinde söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanılacak.

VARLIK BARIŞINDAN ÇIKARILAN MADDE

Genel Kurul’da kabul edilen önergeyle, “Gerçek ve tüzel kişiler, bildirimde bulunmak suretiyle birinci fıkrada sayılan varlıkları, diğer kişilerin nam veya hesabına getirebilirler. Nam veya hesabına Türkiye’ye varlık getirilenlere bu madde kapsamında yapılan intikaller (yabancı gerçek veya tüzel kişilerden yapılan intikaller dâhil), ivazsız intikal olarak değerlendirilmez ve veraset ve intikal vergisine konu edilmez. Bu madde kapsamında Türkiye’ye getirilerek ilgili sicile veya kütüğe kaydedilen her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının Türkiye’ye getirilme ve kayıt işlemleri nedeniyle, ithalde alınan vergiler dâhil herhangi bir vergi, resim, harç veya diğer mali yükümlülükler ile bunlara ilişkin cezalar alınmaz” maddesi yasa metninden çıkartıldı.

GEMİ, YAT ÇIKARILDI
Yasada yapılan değişiklikle gemi, yat ve diğer su araçları, yurt dışından getirilmesi öngörülen varlıklar ile yurt dışından diğer kişiler nam ve hesabına varlık getirilmesine ilişkin düzenleme yasa metninden çıkarıldı.

Kanuni defter kayıtlarında bulunan sermaye avanslarının yurt dışından getirilen varlıklarla karşılanabilecek.

ESNAFA MÜJDE

Genel Kurul’da dün kabul edilen önergeyle şu düzenlemeler de yasaya ekledi:

30 Haziran 2016 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla, ödenmesi gerektiği halde Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan; Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre esnaf sanatkarların üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna olan katılma payı borç asıllarınım ödenmemiş kısmının birinci taksiti bu kanun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar, kalanı aylık dönemler hâlinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

AVUKATLARIN ÖDEMELERİ GEREKEN BARO KESENEKLERİ İLE STAJ KREDİSİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI

30 Haziran 2016 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla, ödenmesi gerektiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan; Avukatlık Kanunu hükümlerine göre avukatların ve stajyer avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçlarının asıllarının tamamının birinci taksiti bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar, kalanı aylık dönemler hâlinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacakların, alacak asıllarının bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Baro keseneğinin ve staj kredisi borcunun ödenmemesine bağlı olarak yürütülen levhadan ve sicilden silme işlemleri ile yasal takip işlemleri bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyeni aydan itibaren taksitlerin ödeme süresinin sonuna kadar durdurulacak.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLEN KREDİLERİN GERİ ÖDEMELERİNİN YAPILANDIRILMASI

Orman köylerinde oturan köylüler ile bu köylülerce kendi aralarında Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş veya durumları bu Kanun hükümlerine intibak ettirilmiş çok amaçlı tarımsal kalkınma kooperatiflerine Orman Genel Müdürlüğünce kullandırılan kredilerden ödeme süresi geldiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan kredi alacaklarının asıllarının tamamı ile bu alacaklara ilişkin fer'iler yerine, bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar orman bölge müdürlüklerine yazılı başvuruda bulunulması ve ödenmesi gereken tutarın, ilk taksiti bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenmesi şartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer'ilerin tahsilinden vazgeçilecek.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINCA, TARIMSAL AMAÇLI KOOPERATİFLERE VEYA BU KOOPERATİFLERİN ORTAKLARINA KULLANDIRILAN KREDİLERİN YAPILANDIRILMASI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına 30 Haziran 2016 tarihinden önce kullandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla muaccel hale gelen krediler ile müteakiben yeniden yapılandırılan kredi alacaklarının bakiye asılları ile ödenmeyen alacağın vadesinin başlangıç tarihi itibarıyla bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Bakanlıkça bu Kanunun yayımlandığı tarihte kredilere uygulanan sözleşme faiz oranı olan yıllık %3 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine başvuruda bulunularak ilk taksit 2016 yılı Kasım ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenmesi şartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer'ilerin tahsilinden vazgeçilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden Organize Sanayi Bölgelerine ve Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerine kullandırılan kredilerden, 30 Haziran 2016 tarihinden önce ödeme süresi geldiği halde ödenmeyen kredi borçları ile kanuni takipte olan kredi borçlarının; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ya da Bakanlığın uygun görmesi halinde kredi ödemelerine aracılık eden bankaya başvuruda bulunulması ve alacak aslı ile buna bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacaklar yerine bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutarın, ilk taksidi bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere bu Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu alacaklara bağlı fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

TÜZEL KİŞİLİĞİ KALDIRILAN BELEDİYELERDEN İL ÖZEL İDARESİNE DEVREDİLEN ALACAKLARDAN KÜÇÜK TUTARLI OLANLARIN TAHSİLİNDEN VAZGEÇİLMESİ

Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin kayıtlarında yer aldığı halde il özel idarelerine devredilen özel veya kamu hukukundan kaynaklı alacaklardan aslı ile bunlar üzerinden hesaplanan fer'ilerin (faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı ve sözleşmede düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dahil) toplam tutarı 100 Türk Lirasını aşmayanlar ile asil ödenmiş fer'i alacaklardan 100 Türk Lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.