Öne Çıkanlar Afrin İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin ak parti İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Akşener Hakkari AİLE kosgeb Argylle: Gizli Casus Op. Dr. Volkan Erdoğan

Yabancı Uyruklu Doktora Öğrencileri Türkiye’de Kalabilecek

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Yükseköğretim Kurulu arasında, Türkiye’de bulunan yabancı öğrenciler ile akademisyenlerin ve aile üyelerinin ikamet izni işlemlerinin hızlandırılması ve güvenli veri paylaşımının sağlanması amacıyla iki ayrı protokol imzalandı.
İçişleri Bakanlığında gerçekleştirilen ve "İkamet İzinleri ile İlgili Protokol" ile "Veri Paylaşımı ile İlgili Protokol" adlı iki ayrı protokolün imzalandığı törene İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve YÖK Başkanı Yekta Saraç katıldı.
İmza töreninde konuşan Saraç bu protokoller ile, YÖK tarafından Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda ikamet izni almasında fayda olacağını değerlendirdikleri kişilerin oturumlarının devam edeceğini ve üniversitelerde bilim üretmelerine imkan verileceğinin altını çizdi.
Bu protokollerin, öğrenci, akademisyen ve araştırmacı boyutlarında yükseköğretimin uluslar arasılaşma süreçleri için önemli bir adım olduğunu dile getiren Saraç, doktoralarını Türkiye’de tamamlayan ve ülkemizin öncelikli alanlarında çalışacak doktora sonrası araştırmacıların ülkemiz bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme süreçlerine katkı sağlayacaklarını umduklarını belirtti.
İçişleri Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokollerin kalite odaklı uluslar arasılaşma sürecinde önemli bir aşama olduğunu söyleyen Saraç, ülkemizin içinde bulunduğu şartlarda, yükseköğretimin uluslar arasılaşmasına önemli katkı sağlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ve onun şahsında İçişleri Bakanlığına, Türk Yükseköğretimi ve bilim hayatı adına teşekkürlerini iletti.
Türkiye’de doktora eğitimini tamamlayan yabancı uyruklu öğrenciler, 15 gün gibi çok kısa bir süre içinde ülkeyi terk etmek zorundaydı. Gelişmiş ülkeler, kendi ülkelerinde doktora yaptırdıkları başarılı beyinleri, ülkelerinin kalkınmaları için kullanma maksadıyla, ülkelerinde kalmalarına teşvik ederken, Türkiye’deki bu uygulama, en iyi üniversitelerde doktora yapan öğrencilerden istifade edilemediği anlamına geliyordu.
İmzalanan "İkamet İzinleri ile İlgili Protokol" sayesinde yabancı öğrenciler ile akademisyenler ve aile üyelerinin ikamet izni işlemlerinde gerekli belgeler üniversiteler aracılığıyla toplanacak, bu şekilde ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenci ve akademisyenlerin işlemleri, ikamet izni randevusu olmaksızın hızlı bir şekilde tamamlanacak. Bahse konu yabancı uyruklu öğrenci ve akademisyenler, ikamet izni belgelerini üniversitelerden teslim alabilecek.
"Veri Paylaşımı ile İlgili Protokol" ile yabancı uyruklu öğrencilerin kayıt dondurma, kayıt yenilememe, öğrenimini sürdüremeyeceği konusunda ortaya çıkan başarısızlık, devamsızlık gibi kanıtlar ve ilişik kesme gibi durumlarının ilgili yükseköğretim kurumlarınca valiliklere bildirilmesi gerekecek ve yükseköğrenim kurumları ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Bilişim Sistemleri arasında bilgi paylaşımı sağlanacak.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.