Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

Yavru Üretim İstasyonu'nun İlk Ceylanı Dünyaya Geldi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Kırıkhan İlçesinde kurulan ve Tükiye’nin ilk ve tek Hatay Dağ Ceylanı Üretim İstasyonu olma özelliğini taşıyan merkezde bir ilk yaşandı. Merkezin ilk yavrusu geçtiğimiz günlerde hayata merhaba dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tür korumaya yönelik çalışmalarını  hız kesmeden ve başarılı bir şekilde sürdürüyor. Bu çerçevede endemik bir tür olan Hatay Dağ Ceylanları da Bakanlığın koruması altında tutuluyor.

İstasyonda Dünyaya Gelen İlk Yavru

Bu türün korunması ve çoğaltılarak neslinin devamının sağlanması maksadıyla kurulan üretim istasyonunda umut verici bir gelişme yaşandı. Yaklaşık 4 yıl önce kurulan üretim istasyonunda ilk kez yavru bir ceylan dünyaya geldi.



Bu yavruyu dünyaya getiren anne ceylan, 2015 yılında, 15-20 günlük iken bir çoban tarafından yorgun ve bitkin halde bulunarak ceylan üretme istasyonuna getirilmişti. Burada yaklaşık 2 sene koruma altında tutularak bakim ve tedavisi yapılan bu ceylan ise istasyonun ilk yavrusunu dünyaya getirdi. Anne ceylan ve yavrusu bugün istasyonda sağlıklı bir şekilde ve tabii şartlarda yaşamını sürdürüyor.

Türkiye’deki Tek Üretim İstasyonu

Ülkemizde ilk ve tek olan Hatay Dağ ceylanı üretme istasyonunda 6 yetişkin erkek, 2 yetişkin dişi ve 4 yavru dişi ile beraber toplam 12 ceylan bulunuyor. Ceylanlar, üretme istasyonunda tabii ortamlarından hayatlarını sürdürüyor. Hatay Kırıkhan İlçesi sınırları içerisinde yer alan 160 dekarlık üretim merkezi 2013 tarihinde kuruldu.

“Yavru, Ceylanların Geleceği İçin Önemli Bir Başlangıç”

İstasyondaki bu üremenin ceylanların geleceği için çok önemli bir başlangıç olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nin doğusunda kalan dağlık bölgede yayılış gösteren bu tür, uluslararası tehdit kategorisinde bulunuyor. Sınırlı bir alanda yayılış gösteren ve küçük bir popülasyona sahip olan Hatay dağ ceylanlarının tabii ortamlarının iyileştirilmesi ve risklerinin azaltılması kapsamında bu istasyonu kurduk. Bu yüzden bu yavru bizler için çok sevindirici” değerlendirmesinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.