Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tesk genel başkanı bendevi palandöken tüik abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

Yoğun Kar Yağışları Yer Altı Sularına Yaradı

Türkiye’nin her tarafını beyaz örtüyle kaplayan yoğun kar yağışları, yer altı sularında doping etkisi yarattı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2016’nın son günleri ve 2017’nin başlarında yoğun yağan kardan, Konya Kapalı Havzası’nın da “nasibini aldığı” ifade edildi. 11 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yapılan hesaplamalara göre havzanın tamamında ortalama 40 cm’lik kar örtüsü oluştuğu ve bu örtünün yer altı suyunun yoğun olarak kullanıldığı bölgede rezervlere 870 milyon metreküplük bir katkı sağlayacağı belirtildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, “Bu durum havza açısından çok önemli. Herkesin malumu olduğu gibi o bölgede yer altı  suyu çok yoğun kullanılıyor ve seviyelerde azalmalar meydana geliyor. Zaman zaman televizyonlarda bu bölgede büyük obrukların oluştuğunu seyrediyoruz. Yağan bu karın süzülerek yer altına inmesi, su seviyelerinin desteklenmesi açısından önem arz ediyor” dedi.

“UZUN YILLARDIR GÖRÜLMEYEN YAĞIŞ”
Konya Kapalı Havzası yüzey alanının Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü hariç yaklaşık 47 bin km2 olduğunu belirten eden Eroğlu “Bu alan uzun yıllardır görmediği kar yağışını aldı. Konya en son 1949 yılının Ocak ayında 48 cm’lik kar yağışı almıştı. 30 Aralık 2016’da 48 cm’yi, 3 Ocak’ta ise 51 cm’yi gördü.  Ocak 1976’da 48 cm’yi gören Beyşehir, 11 Ocak’ta 60 cm’yi gördü. Aksaray en yüksek Ocak ayı yağışını 27 cm ile 1 Ocak’ta aldı. Yine Karaman 2002 yılı Aralık ayında 39 cm yağış almıştı. 27 Aralık 2016’da ise 85 cm kar yağışı gördü” dedi.
Konya Kapalı Havzası’nın 11 Ocak itibarıyla ortalama 40 cm’lik bir kar örtüsüyle kaplı olduğunu kaydeden Eroğlu şöyle devam etti:
“Bu kar örtüsünün yer altı sularına etkisini araştırdık. Değerlendirirken, karın oluşturduğu su potansiyelinin havzada akifer özelliğe sahip yani yüzeydeki suyu süzerek depolayabilecek alanlardaki süzme yüzdesini kullandık. 1 metre kar kalınlığının 22 cm’si su yüksekliği oluyor. Bu ise yüzde 85’i karla kaplı havzada 4.74 milyar m3 kar-su eşdeğerini işaret ediyor. Havzadaki söz konusu yağış etkisindeki yeraltı suyu beslenimi 870 milyon metreküp olarak hesaplanmıştır. Bu beslenimin havzadaki toplam akifer alanına bölünmesi sonucunda yeraltı suyu seviyesini yaklaşık 2 cm yükselteceği düşünülmektedir”
Eroğlu, yer altı su seviyelerinin yükselmesinde kar yağışının yağmura göre çok daha etkili olduğunu vurgularken, bakanlık olarak aşırı yer altı su kullanımını engellemek için de gerekli çalışmaları yaptıklarının altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.