Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor İzmir depremi Saadet Alpago kimdir Ayça Aykaç Kimdir? Muhbir

11 Bin Yıllık Tarih 8 Metreye Sığdı

Aksaray'ın 11 bin yıllık tarih ve kültürü, seramik sanatçısı ve resim öğretmeni Özgür Çağlar tarafından yapılan 8 metrelik seramik rölyefe sığdırıldı. 

Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmeni ve seramik sanatçısı Özgür Çağlar, 11 bin yıllık tarih ve kültür şehri Aksaray'daki 30 önemli tarihi ve kültürel yapı ile kişilerin motiflerini 8 metrelik tabloda birleştiren seramik rölyef yaptı.

Eserde 11 bin yıllık geçmişiyle Orta Anadolu'nun ilk köy yerleşkelerinden Aşıklı Höyük, Hristiyanlık dönemine ait Aziz Gregorius Kilisesi, 4. yüzyılda yapılmış Kızıl Kilise, Güzelyurt evleri, Hasan Dağı, Ihlara Vadisi, Selime Katedrali ve peri bacaları, Aksaray Malaklısı ve flamingolar, Selçuklu dönemine ait Ulu Cami ile Eğri Minare, Sultanhanı Kervansarayı ve 2. Kılıçarslan'ın portresi başta olmak üzere 30 tarihi ve kültürel eser ile önemli kişilerin portreleri yer alıyor.

Nevşehir'in Avanos ilçesinden getirilen, çömlek ve seramik yapımında kullanılan çamurdan yapılan rölyef çalışması 6 ayda gerçekleştirildi. Aksaray Endüstri Lisesi salonunda sergilenen 8 metre uzunluğunda, 1 metre 10 santimetre genişliğindeki rölyefi inceleyenler, Aksaray'ın tarihini aynı tabloda görme imkanı buluyor.

"Bu eser,  Aksaray tarihini tüm yönleriyle gösteriyor"

Çağlar, uzun süredir seramik çalışması yaptığını söyledi.

Daha önce de çeşitli rölyef çalışmaları yaptığını, ancak ilk kez böylesine detaylı bir rölyef hazırladığını belirten Çağlar, "Aksaray'ın tarihi, kültürel, coğrafi ve sosyal yaşantısını ilgilendiren konularla ilgili geçmişten günümüze ne varsa hepsini panorama olarak bir kompozisyon içerisinde anlatmaya çalıştım. Bu eser, geçmişten günümüze Aksaray tarihini tüm yönleriyle gösteriyor" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.