Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer türkiye istatistik kurumu beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan palandöken cumhurbaşkanı erdoğan erdoğan çin abd Rowland

“Atatürk Sağlığından Çok Hatay’ı Düşünüyordu”

Büyük Önder Atatürk’ü iki kez Adana’ya geldiğinde karşılayan heyetin içinde yer alan bir kez de Dolmabahçe Sarayı’nda ziyaret eden Adanalı Ali Hikmet Gencer, cumhuriyetin ilk yıllarına dair anılarını Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’le paylaştı. 102 yaşındaki Ali Hikmet Gencer, “Atatürk hasta olmasına rağmen aklı sağlığından ziyade Hatay’daydı. Adana’ya geldiğinde dış tehditlere aldırmadan Hatay sınırına giderek bu konudaki kararlılığını gösterdi” dedi.

Cumhuriyetin ilanından 5 yıl önce 1917 yılında doğan Ulu Çınar’ı saygıyla dinleyen Başkan Soner Çetin, “Allah sizlere sağlıklı uzun ömürler versin. Siz bize cumhuriyetin emanetinizsiniz. Sizin gibi insanlara gerekli değeri vermek hepimizin görevidir. İçinde bulunduğumuz Zafer Haftası’nda sizinle tanışmak benim için büyük mutluluk. Ne mutlu size ki Büyük Önder Atatürk’ü görme şerefine nail olmuşsunuz” diye konuştu.

Adı Ali Hikmet Gencer. Tam 102 yaşında. 1917 yılında, yani Cumhuriyetin ilanından 5 yıl önce Karaisalı’da doğmuş. Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık ettiği gibi Büyük Önder Atatürk’ü de 3 kez görmüş. Tam anlamıyla bir yaşayan tarih. Bir Ulu Çınar.

Geçtiğimiz günlerde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı Adana’da da büyük bir coşkuyla kutladık. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha anladığımız bu anlamlı Zafer Haftası’nda Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Büyük Önder’i görüp hala hayatta olan belki de Adana’daki son kişi olan Ali Hikmet Gencer’i ziyaret etti, kendisinin Atatürk’le ilgili anılarını saygıyla dinledi.

BİZE CUMHURİYETİN EMANETİ

Unutulduğunu düşünüp hüzünlenen Ali Hikmet Gencer, Başkan Soner Çetin’in kendisini ziyaret etmesinden oldukça mutlu oldu ve duygulandı. Belki de kendisini en mutlu eden cümle Başkan Soner Çetin’in, “Siz bize cumhuriyetin emanetisiniz” oldu.

Başkan Soner Çetin, büyük bir saygı ile Asırlık Çınar’dan Büyük Önder ile ilgili anılarını dinledi. Atatürk’ün 1937 yılındaki Adana ziyaretinde karşıladıklarını anlatan Ali Hikmet Gencer, ölümünden önce 1938’de Hatay meselesi için son kez kentimizi ziyaret ettiğini ifade etti:

ADANA HATAY’A AKIN ETTİ

“Atatürk Hatay’ın anavatana katılmasını çok istiyordu. Artık sağlığı bozulmuştu ancak bunu umursamıyordu. Adeta Hatay’dan başka bir şey düşünmüyordu. Mersin’den Adana’ya trenle geldi, garda karşıladık. Hatay’a gitmek istiyordu ancak Suriyeliler ‘Gelme, seni öldürürüz’ diye tehdit ediyordu. O tehditlere hiç aldırmadı. Birlikleri denetlemek üzere sınıra doğru yola çıktı. Adeta bütün Adana peşinden akın etti. Hep beraber Hatay’a gittik. Orada evlerin tümünde Türk Bayrakları asılmıştı. Bunu görebiliyorduk.”

ESKİLER AUSTİN ALİ DİYE BİLİYOR

İngiliz yapımı Austin otomobilleri 1945 yılında Adana’ya ilk getiren kişi olmasından dolayı Adana’da Austin Ali olarak tanıyor eskiler. Austin Ali, Büyük Önder’in hastalığı ilerleyince görmek için Dolmabahçe Sarayı’na ziyaret gittiğini anlattı. Atatürk’ün, “Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz” sözüne orada tanıklık ettiğini aktardı, Başkan Soner Çetin’e:

ATA İLE DOLMABAHÇE ANISI

“Büyük Önder Atatürk’ün hastalığı çok ilerlemişti. Ziyaretimiz sırasında içeriye birileri girdi. Çok ünlü bir profesörün kendisini muayene etmek istediğini söylediler. Büyük Önder nereli olduğunu sordu ve  yabancı bir hekim olduğunu öğrendi. Bunun üzerine ‘İstemem, bana Türk hekim getirin’ ifadesini kullandı. Atatürk’ün kıymetini bilmek lazım. Bilmeyenlere de öğretmek lazım.”

YÜZLERCE SPORCU YETİŞTİRMİŞ

Ali Hikmet Gencer 102 yaşında olmasına karşın yaşadıklarını tüm berraklığı ile hatırlıyor ve tüm ayrıntılarıyla dile getiriyor. Koca bir asrı devirmesine, dünyada ve Türkiye’de tüm olağanüstü dönemlere tanıklık etmesine karşın, bilinci hala bir delikanlı gibi berrak. Anlatırken, yeniden yaşıyor ve hissediyorsunuz; tam bir vatansever ve Atatürk aşığı… Onu en çok üzen ise unutulmuş olmak. Adana’da Güreş ve Boks İhtisas Kulübü’nü kuran kişi olarak ömrünü spora vermiş, onlarca belki yüzlerce sporcu yetiştirmiş, olimpiyat ve dünya şampiyonlarının hocası olan Ali Hikmet Gencer, öğrencilerinin kendisini unutmasından şikayetçi…

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Ulu Çınar’ı saygı ve dikkatle dinleyen Başkan Soner Çetin’in “Siz bize cumhuriyetin emanetisiniz. Sizlere sahip çıkmak hepimizin görevidir. Sizler bizim için çok değerlisiniz. Başımızın üstünde yeriniz var” dediğinde, Ali Hikmet Gencer’in ne kadar mutlu olduğunu gözlerinden okumak mümkün oluyor.

Başkan Soner Çetin, “Böylesi insanlarımıza sahip çıkmalı, yanlarında olmalıyız. Ali Amca adeta yaşayan tarih. Cumhuriyetin bütün evlerine tanıklık etmiş böylesi insanlara vefa göstermek zorundayız. Sizi tanımaktan son derece mutlu oldum. Sizi sık sık ziyaret edeceğim. Allah sizi başımızdan eksik etmesin” sözleriyle yine görüşme sözü vererek veda etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.