Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan kuşadası başbakan binali yıldırım Hakkari yapı kredi atatürk operasyon soner çetin

Bu Şenlik Kaçmaz!

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altınköy’de Başkentin kaybolan değerini tekrar canlandıracağız, Başkentlileri pazar günü Altınköy’e davet ediyorum" dedi.

Altındağ Belediyesi, Anadolu’da yüzyıllardır kutlanan “Bağ Bozumu Şenliği”ne Altınköy’de tekrar hayata geçiriyor. Anadolu kültürünü başkentte tekrar canlandırmak, unutulmaya yüz tutan gelenekleri, sanatları yaşatmak, 100 yıl önceki köy hayatının tüm ritüellerini yeni nesil ile tanıştırmak misyonunu üstlenen Altınköy Açık Hava Müzesi’nde Altınköy Köy Meydanı’nda 17 Eylül 2017 Pazar günü saat 11.00’de “Bağ Bozumu Şenliği” düzenlenecek.

Şenlikte 500 kilogram üzüm 50 köy kızı tarafından geleneksel yöntemlerle işlenerek, pekmeze, pestile ve reçele dönüştürülecek. Başkan Tiryaki, bir zamanlar bağlarıyla öne çıkan Ankara’nın bu değerine sahip çıkmayı amaçladıklarını vurgulayarak, “Anadolu’da üzüm hasadı sürecini bir şenliğe dönüştüren bağ bozumu, umudu, coşkuyu ve bereketi simgeliyor. Biz Altınköy’de hem başkentin hem de ülkemizin unutulmaya yüz tutan bir geleneğini daha yaşatmaktan mutluyuz. Üzüm yetiştiriciliğinin ve tarımın önemini de bu vesileyle vurgulamak istiyoruz. Ankaralılar, pazar günü Altınköy’de unutulmaz bir gün yaşayacak” dedi. 


HER ŞEY ESKİSİ GİBİ OLACAK


Şenlikte her şey eski usullere göre yapılacak. Köy çeşmelerinde köy kızları tarafından yıkanacak üzümler, çuvallara doldurularak üzüm haznelerine ve teknelerine taşınacak. Özel olarak tasarlanmış çizmelerle çiğnenecek üzümlerin şırası çıkarılacak. Kil ile karışık kireçli toprakla kestirilen üzümler, kazanlarda kaynatılıp, maniler eşliğinde pekmez haline getirilecek. Ziyaretçiler, kurulacak köy sofralarında Altınköy’ün taş fırınlarında pişen köy ekmekleri ile üzüm pekmezlerinin tadına da bakabilecek.

500 KG ÜZÜM PEKMEZ, PESTİL VE REÇEL OLACAK

Bağ Bozumu Şenliği’nde geleneksel kış hazırlıklarına yer verilecek. Elma, armut, üzüm, şeftali, kayısı, üzüm gibi meyvelerin nasıl kurutulduğu, şerbet, pestil, reçel ve helvaya nasıl dönüştürüldüğü de görülebilecek. Etkinlikte ayrıca Başkentlilere tereyağı yapımının, erişte kesiminin, değirmen taşında buğdayın bulgura çevrilmesinin incelikleri de gösterilecek. Doğal hayatta kışın meyve olmadığı için meyvelerin pestillerinin yapıldığını, şerbetlerinin hazırlandığını hatırlatan Başkan Tiryaki, kentlerde artık doğal yollarla elde edilen gıdaların unutulmaya başlandığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Kent kültürü, bazı geleneklerimizin ve değerlerimizin unutulmasına neden oluyor. Bizim hedefimiz geçmişimizin değerlerine sahip çıkmak ve çocuklarımıza hatırlatmak. Altınköy’de Bağ Bozumu Şenliği’nde bir yandan da ziyaretçilere pekmezin, reçelin, meyve suyunun, hoşafın ve doğal kuruyemişin nasıl yapıldığını göstereceğiz. Evlatlarımız, sağlıklı ürünlerle beslensin, bu ekonomik ve geleneksel değer geleceğe de uzansın. Bu yıl ilk defa yapacağımız bu şenliği geleneksel hale getirmeyi hedefliyoruz.”


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.