Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit adana tesk yunanistan Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener esnaf

Karayalçın, Çukurova Belediyesi'nin Konuğu Oldu

Çukurova Belediyesi'nin Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği Her Ayın 19'unda Saat 19'da panelinin bu ayki konuğu Eski Başbakan Yardımcısı ve Eski CHP Milletvekili Murat Karayalçın oldu. Salonu dolduran kalabalığa hitap eden Karayalçın, Kurtuluş Savaşı dönemi ve demokratikleşme süreci hakkında önemli bilgiler verdi. 

 

“BİZİM ARAMIZDAKİ BAĞ YURTTAŞLIK BAĞIDIR”

Kurtuluş Savaşı döneminde, halkın tek beklentisinin savaşın kazanılması ve bağımsızlık olduğunu belirten Karayalçın, "Ama o dönemde demokratikleşme adına öyle önemli adımlar atıldı ki... Kurtuluş Savaşı o dönemde kurulan meclis tarafından yürütüldü. Dünyada başka hiçbir ülke kurtuluş savaşını meclisle ve emperyalizme karşı savaş açarak yürütmemiştir" diye konuştu. Karayalçın, "Ulus, ölüm kalım savaşı veriyor ama o ulus, savaşı meclis eliyle yürüterek ve seçimle başkomutanı belirleyerek, demokratikleşmenin en güzel örneğini veriyor" dedi. Konuşmasında laikliğin önemine de vurgu yapan CHP'li Karayalçın, "Laiklik demokratikleşmenin olmazsa olmazıdır. Bizim aramızdaki bağ dinsel, mezhepsel, etnik değildir. Bizim aramızdaki bağ siyasi bağdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yurttaşı olma bağıdır" şeklinde konuştu.

 

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

Konuşmasının sık sık alkışlarla kesildiği Eski Başbakan Yardımcısı Karayalçın, gündemdeki Anayasa değişikliği tartışmalarına da değindi. Anayasa değişikliğinin gelecek kuşakların yaşamını yakından ilgilendirdiğini ve derinden sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Karayalçın, "Anayasa değişikliğinin başkanlık tipi mi, parlamenter tipi  gibi dar bir boyutla değil, gelecek kuşakların hakları da düşünülerek tartışılması zorunludur" dedi. Anayasaya “Kent ve Kentli Hakları” ve “Kente Karşı Suç” kavramlarının mutlaka girmesi gerektiğini söyleyen Karayalçın, "Gezi direnişinin kaynağı ‘Kentli Hakları’dır. Gençler, 'benim yaşam alanıma benim gönlüm olmadan müdahale etme' diyerek, direnişi başlatmıştır. Kent ve Kentli Hakları, kritik ve önemlidir. Dolayısıyla üzerinde durulmalıdır" diye konuştu.

 

"BÜYÜK ÖNDER'İN VASİYETİNİ İZLEYİN"

Karayalçın, konuşmasının sonunda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olması dolayısıyla gençlere seslendi. Dünyada, ülkesinin gençlerine vasiyet yazmış başka bir önder ve siyasetçi olmadığını belirten Eski Başbakan Yardımcısı ve Eski CHP Milletvekili Murat Karayalçın’ın, "Gençlerimiz, sevgili Önderimiz Atatürk'ün vasiyetini mutlaka izlemelidir. Kemalistçiler ve Atatürkçüler diye ayrışmamalıdırlar. Atatürk bir bütündür. Mustafa Kemal Atatürk'tür" sözleri salondan büyük alkış aldı. Karayalçın'a panel sonunda Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, çiçek ve plaket takdim ederek teşekkür etti. Başkan Çetin, "Göreve geldiğimiz günden bu yana, ‘Her Ayın 19’unda Saat 19’da’ diyerek, Atatürk’ü ve Cumhuriyet değerlerini anlatıyoruz. Bıkmadan, usanmadan anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.