Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Pandemi yunanistan Akşener

Marmaris’te Çocuk İstismarına Karşı Büyük Öfke!..

CHP Marmaris İlçe Başkanlığı ve Muğla Barosu öncülüğünde bir araya gelen Marmaris’in 11 aktif  sivil toplum örgütünün, son yıllarda artan Çocuk İstismarına karşı yaptığı ortak basın açıklamasına, yüzlerce vatandaş katıldı.


Marmaris Atatürk Meydanı’nda dün gerçekleşen toplantıya; CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’da katılarak destek verirken, CHP Marmaris İlçe Örgütü, Muğla Barosu Marmaris Temsilciliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ,  Öğrenci Veli Derneği (VELİDER), Eğitim - Sen, Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Marmaris Ressam ve Yazarlar Derneği ve Haziran Hareketi Platformu adına söz alan CHP Marmaris İlçe Başkanı Fatma Çimen; “1959 yılında kabul edilen Evrensel Çocuk Hakları Bildirisinde Çocuğa Tanınan Haklar bölümünde der ki;  Çocuğu bedence, kafaca, ruhça geliştirecek, ahlakça, insanlıkça özgür ve onurlu koşullar içinde olgunlaştıracak bütün olanaklar sağlanacaktır. 


Bugünlerde yaşadıklarımıza bakarak çocuklarımızın bedenlerinin güvenliği nasıl sağlanacak, kim sağlayacak? Çocukların güvenilir bir ortamda büyümelerini sağlamak devletin en öncelikli görevi iken her gün yeni bir çocuk istismarı haberi ile uyanıyoruz. Küçük yaşta evliliklerin önünü açan yasa tasarısı, çocukları vakıfların denetimsiz yurtlarına mecbur etmesi, bilimsel eğitimden uzak sübyan mektepleri ile mevcut iktidar, çocuk istismarı mücadelesi konusunda inandırıcılığını yitirmiştir.

Son dönemde Türkiye’nin her yerinden gelen çocuk istismarı haberleri nedeniyle bıkkın ve kızgınız. İstismar toplumsal alanın her yanına sirayet etmiş durumda. Artarak yaşanan vakalar kanımızın donduğu, bunun insanlıkla uzaktan yakından ilişkisi yok dediğimiz korkunçluktadır. Son 10 yılda çocuk istismarı 7 kat artarak 300 binin üzerine çıktı. Ülkemizde 181 binin üzerinde gelin edilmiş çocuk var. Resmi evliliklerin beşte biri 18 yaşın altındaki kız çocukları. Dini nikahlar nedeniyle gerçek sayı bunun çok üzerindedir. 4+4 eğitim sisteminden sonra %98 olan okuryazarlık oranımız %91,5 ‘a düşmüştür. Bunun sonucunda çocuk işçiliği, tecavüz ve taciz artmıştır.

Kısa bir süre önce Muğla Menteşe’de daha önce bu suçtan gözaltına alınıp serbest bırakılan kişi 2 çocuğa cinsel tacizde bulunduğu için yeniden gözaltına alındı. Çocuklara yönelik istismar olaylarında Türkiye dünyada 3. Sırada. Onlar yazmasa da söylemese de biz her yerde söyleyecek ve susmayacağız.  Devletten en büyük beklentimiz geleceğimiz olan çocuklarımızı koruması ve kollamasıdır. Verilen ceza ne kadar ağır olursa olsun toplum vicdanını rahatlatacak ama yeni cinayet ve tecavüzlerin gerçekleşmesini engellemeyecektir. Yaşanmış olaylar için etkin, caydırıcı ve onarıcı hukuk mekanizmaları kurulurken, gelecekte bu suçların yaşanmaması için sosyal ve ekonomik önlemlere ağırlık verilmelidir. Çocuk tecavüzleri toplumsal ve ekonomik nedenlerle de yakından ilişkilidir.

Cinsel istismar olaylarına karşı acil önlem alınmasını istiyoruz. Toplumun tüm kesimlerini rahatsız eden, vicdanları yaralayan bu acı olayların yersiz, mesnetsiz açıklamalarla sulandırılmasını reddediyoruz.  İstismara uğrayan çocukların, adli süreçte ikincil örselenmesini engellemekte, çocuk istismarının önüne geçmek için zorunludur. Bu sebeple ülke genelinde tüm sağlık bakanlığına bağlı hastane ve kurumlarda çocuk izlem merkezlerinin derhal açılmasına talep ediyoruz.

Çocuk istismarı ile ilgili kanunlar, mahkemelerin çocuk istismarında iyi hal indirimi ya da ceza indirimine olanak vermeyecek şekilde düzenlenmelidir. 6 yaşında çocukla evlenilebilir gibi sözler sarfeden dolayısıyla çocuk istismarını öven ya da teşvik edenlere en ağır cezai yaptırımların getirilmesini talep ediyoruz. Toplumun bu konuda daha duyarlı olmasını ve bu konuda baskı grubu oluşturarak yasal düzenlemelerin yapılmasını ve yasaların bir an önce meclisten geçirilmesini istiyoruz. 

İnsanlığın partisi, dini, dili, ırkı yoktur. İstismar insanlık suçudur. Çocuklarımız hepimizin geleceği iken onları korumak hepimizin görevidir. Susmak, buna sessiz kalmak suça ortak olmaktır. “ dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.