Odunpazarı'nda Duygu Yüklü Açılış

Türkiye’nin aydınlık gazetecilerinden Uğur Mumcu’nun vefatının 23. yıldönümünde Eskişehir Odunpazarı’nda,  Uğur Mumcu Parkı’nın açılışı büyük bir katılımla gerçekleşti. Uğur Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı aracın ibret anıtı olarak sergilendiği ve duygu yüklü dakikaların yaşandığı parkın açılışına birçok önemli isim katıldı.

AÇILIŞ TÖRENİNDE ÖNEMLİ İSİMLER

Türkiye’nin aydınlık gazetecilerinden Uğur Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı aracının sergilendiği parkın açılış törenine Uğur Mumcu’nun eşi – TBMM Eski Başkan Vekili Güldal Mumcu, CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Hürriyet Gazetesinden Tufan Türenç, Turgut Kazan, Habertürk Gazetesi’nden Muharrem Sarıkaya, Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Bolu Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, CHP Eskişehir İl Başkanı Sinan Özkar, Can Dündar’ın annesi Öznur Dündar, sunucu ve yazar Tuluhan Tekelioğlu, sanatçı Cengiz Özkan, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük,  Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı Hasan Atak, CHP İl-İlçe Kadın Kolları ve çok sayıda Eskişehirli katıldı.

GÜLDAL MUMCU: “23 UĞURSUZ YIL”

Uğur Mumcu’nun eşi, TBMM Eski Başkanvekili Güldal Mumcu “Uğur’un aracını bu parkta bir vesika bir delil olarak muhafaza etme düşüncesini hayata geçirdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı. Duygulu anlar yaşayan Mumcu, “Şimdi bugün 23 sene önce bugün 23 Ocak’ta  yine aynı gün cumartesi günü Uğur’un arabası evin önünde park halinde dururken bilemiyoruz hangi saat ve hangi zaman arabasına yerleştirilen bomba 24 Ocak günü yani yarın gene karlı bir günde bugün olduğu gibi infilak etti ve Uğur Mumcuyu aramızdan aldı. O günden bugüne 23 yıl geçti. 23 yıl boyunca hukuki mücadele yaptık. Olayların gerçeği aydınlanması ve açığa çıkması için yılmadan uğraştık. Bir dava açıldı. O davanın sonucunda bazı katiller yakalandı. Fakat bizim davamızın yani Uğur Mumcuyu öldürenlerin kim olduğuna dair tam net bir sonuca ulaşamadık. Uğur bugün yaşadıklarımızın başımıza geleceğini ve neler yaşayacağımızı hepsini bir bir anlattı. O bir kahin değildi, müneccim hele hiç… Ama gerçekleri araştırdığı için bugün olacaklara ışık tutan bilgilere ulaşmıştı. Bütün bunları paylaştı. Bunları paylaştığı için de öldürüldü. Onu öldüren zihniyetle, bugün gazetecileri hapiste tutan zihniyet aynı zihniyettir. Ne yazık ki 23 yıldır Uğursuz yıllar yaşıyoruz onun öldürüldüğü günden bugüne. Ama onun sözleriyle bunca dökülen kan ve gözyaşından geleceğe özgürlük ve barış çiçekleri ulaşsın istiyoruz diyordu. Ben bu temennimi söylüyorum ve bunu başaracak güce sahip olduğumuza inanıyorum. Sizlere güveniyorum. Hepimiz birlikte bu barış ve özgürlüğü gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“BU ANIT TARİHİ BELGE OLARAK IŞIK TUTSUN GELECEĞİMİZE”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen,“Uğur Mumcu Parkı’nda meydana getirilen bu anıt Uğur Mumcu’ya yapılan haince alçakça saldırının insanın insana yapabileceği kötülüklerin ne kadar sonsuz olduğunu somut bir şekilde ortaya koyan anıttır. Uğur Mumcu’nun failleri bulunduğu gün ben bu anıtın buradan kaldırılmaması taraftarıyım. Bir gazetecinin nasıl hayatına kastedileceği endişesi taşımasına rağmen, korkmadan cesaretle gerçekleri bulup haykırdığının ve bu gibi insanlar sayesinde bu ülkenin geleceği varsa, o geleceğin o gerçeklerin üzerine kurulu olduğunun sembolü olarak gelecek kuşaklara anlatılmalı. Gelecek kuşaklar bu enkaz anıt neyin anıtıdır diye merak ettikleri zaman bu hikâyeyi bu tarihi anıtta, bu belgede bulmalıdır. Bu anıt bu parkta bir tarihi belge olarak ışık tutsun geleceğimize” diye konuştu.

“UĞUR MUMCU’YU UNUTTURMAYA ÇALIŞANLARA İNAT BU ANITI DİKİYORUZ” 

Açılış töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 23 yıldır Uğur Mumcu’nun unutturulmaya çalışıldığını kaydetti.

“Gerçekten derinden bir seslenişte bulunmak istiyorum” Diyerek sözlerine başlayan Kurt,  şunları söyledi:

“Sanki bugünleri bilir gibi, sanki bugünleri ön görür gibi bir derinlikten seslenmek istiyorum. Uğur Mumcu’yu anlatmaya, tanımlamaya benim sözlerim yetmez. Ama Eskişehirliler Uğur Mumcu’yu çok iyi bilir, çok iyi tanır. O nedenle her şeye inat bir etkinlik düzenliyoruz. Her şeye inat bir Uğur Mumcu’yu yaşatmak istiyoruz. Kendisi şöyle düşünmüş: dağ gibi kara yağız birer delikanlıydık. Babamız sırtında yük taşıyarak getirirdi aşımızı, ekmeğimizi. Arabalar şırıl şırıl ışıklarıyla caddelerden geçerken bizler bir mumun ışığında bitirirdik kitaplarımızı. Kendimiz gibi yaşayan binlerce yoksulun yüreğini yüreğimizde yaşayarak katıldık o büyük kavgaya. Ecelsiz öldürüldük, dövüldük, vurulduk, asıldık. Vurulduk ey halkım unutma bizi. Şimdi sanki 23 yıldır unutturulmaya çalışılan bir cinayetin çözümlenememesine inat bir anıt dikiyoruz. 23 yıldır kim iktidar olduysa bu çözümsüzlükte payı vardır. O nedenle biz Eskişehirliler bunu unutmayacağız, cinayetin failleri bulununcaya kadar. İbret olsun diye. Bütün dünyaya Türkiye’deki bir hukuk cinayetinin de işlendiğini gösterebilmek için bir anıt dikiyoruz. Elbette Uğur Mumcu’yu unutturmaya çalıştırmaya inat bu anıtı dikiyoruz. O nedenle bugün katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum. Eskişehir’de Odunazarı’nda bundan böyle Uğur Mumcu Parkı tüm Eskişehirlilerin ve iddiayla söylüyorum Türkiye’nin kullanımına açık bir park olacak ve bu parka gelip gidenler geldikçe bu anıtı görecek ve diyecek ki Türkiye’de hukuksuzluk hala devam ediyor. Ne zamanki bu cinayetin failleri bulunur, hesabı sorulur o zaman bu aracı buradan kaldırır ait olduğu yere teslim ederiz.” 

GÖK: BİR ÖZÜR BORÇLUYUZ, AYDINLARIMIZI KORUYAMADIK

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Levent Gök, “Bugün bu anıtın açılışını gerçekleştirirken bir özür borçluyuz. Uğur Mumcu’yu koruyamadık, ondan sonrakileri ve daha nicelerini koruyamadık. Sizlerden özür diliyoruz. Türkiye’deki seçkin aydınlarımızı koruyamadık, onların fikirlerinden ve ilkelerinden milyonların faydanlanmasını ne yazık ki sağlayamadık. Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren bizler sizi koruyamadık” diye konuştu.

İŞÇİLERDEN “UĞURLAR OLSUN” ŞARKISI

Açılış ve anma konuşmalarının ardından Odunpazarı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün parkın yapımında emeği geçen işçilerle hazırladığı ve işçilerin “Uğurlar olsun” şarkısını seslendirdikleri klip izlendikten sonra parkın açılışına geçildi. Güvercin ve Uğur Mumcu’nun portresinin bulunduğu siyah balonlar gökyüzüne bırakıldı.

UĞUR MUMCU ANITI

16 farklı şehirden gelen mermerlerle hazırlanan ve gazete kupürlerinden oluşan Uğur Mumcu Anıtı ile Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı aracının sergilendiği park 8 bin metrekarelik alanın üzerine kuruldu. Parkta Uğur Mumcu kitaplarının da bulunduğu bir açık hava kütüphanesi oluşturuldu. Öte yandan parkın açılışı sırasında vatandaşa ücretsiz olarak Uğur Mumcu kitapları dağıtıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.