ankahaber

2019 Yılında En Az Artış Kırmızı Mercimek Fiyatında Oldu

Ekonomi

2019 yılında bir önceki yıla göre en az artış yüzde 20,95 ile mercimek (kırmızı) fiyatında gerçekleşti. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlere ait fiyatlarda bir önceki yıla göre en fazla artışın olduğu ürün ise yüzde 79,97 ile patates (diğer) oldu.

2019 yılında bir önceki yıla göre en az artış yüzde 20,95 ile mercimek (kırmızı) fiyatında gerçekleşti. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlere ait fiyatlarda bir önceki yıla göre en fazla artışın olduğu ürün ise yüzde 79,97 ile patates (diğer) oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılına ait Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri verilerini açıkladı. Buna göre; 2019 yılında bir önceki yıla göre en az artış %20,95 ile mercimek (kırmızı) fiyatında gerçekleşti. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlere ait fiyatlarda bir önceki yıla göre en fazla artışın olduğu ürünler ise, %25,98 ile buğday (diğer), %33,88 ile fasulye (kuru) ve %79,97 ile patates (diğer) oldu. 

Sebzelerden domates (sofralık) fiyatı bir önceki yıla göre %3,27 artış gösterdi

Sebzelerden 2019 yılında bir önceki yıla göre patlıcan fiyatında %30,92 ve soğan (kuru) fiyatında %37,96 artış gerçekleşti. Buna karşılık sebzeler grubunda bir önceki yıla göre en fazla artış gösteren ürünler ise %42,51 ile karnabahar, %54,54 ile biber (sivri) ve %70,88 ile sarımsak (kuru) oldu.
 
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden zeytin (sofralık) fiyatında yıllık %3,16 artış oldu

Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden, 2019 yılında bir önceki yıla göre en az artış gösteren ürünler sırasıyla, %19,49 ile limon, %20,58 ile üzüm (sofralık çekirdekli) oldu. Bir önceki yıla göre en fazla artış ise %36,55 ile muz ve %52,26 ile fındık ürünlerinde gerçekleşti.


Seçilmiş bitkisel ürün fiyatları ve yıllık değişim oranları, 2019

                         Değişim oranı (%)                                                                     Fiyat (TL/Kg)                              



Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim değerinde yıllık %24,65 artış gerçekleşti 


2019 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünler değeri %24,65 artışla 77,55 milyar TL, meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri %22,15 artışla 67,83 milyar TL ve sebzelerin üretim değeri ise %21,87 artışla 50,45 milyar TL oldu.

 
Gruplara göre bitkisel üretim değeri ve yıllık değişim oranları, 2019


     Değer (Milyar TL)                                                                                           Değişim oranı (%)    

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.