ankahaber

KOBİDER Başkanı Özgenç: “Faiz Artırımı En Çok KOBİ'leri Olumsuz Etkileyecek”

Ekonomi

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, "Merkez Bankası’nın faizlerin arttırılması yönündeki baskılara direnemeyerek radikal bir kararla, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e çıkarmasını anlamış değiliz." dedi. 

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, "Merkez Bankası’nın faizlerin arttırılması yönündeki baskılara direnemeyerek radikal bir kararla, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e çıkarmasını anlamış değiliz." dedi. 

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışının Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ) olumsuz etkileyecektir. Bu durum KOBİ'lerin çarklarının yavaşlamasına neden olacaktır.

Keza politika faizinin yüzde 15’e çıkarılması ticarette ve bankacılıkta faizlerin yüzde 30-35, rotatif kredilerin ise yüzde 50 bandına çıkacağını göstermektedir. Bu da KOBİ’lerin krediye erişim kanallarının artık kapanacağına delalettir.

Aslında bugün geldiğimiz noktada reel sektörün değil finans piyasalarının istediği oldu. Yapılan faiz artışının yaraya ne kadar merhem olacağı belli değil. Merkez Bankası kendini büyük oyuncuların eline bıraktı. Bundan sonra maalesef büyük oyuncular ne isterse onu yapmak zorunda olacak. Bu da gösteriyor ki bu sene reel sektör için zor geçecek.

Merkez Bankası’nın reel kesim için daha cesur kararlar alması gerekiyordu. Gelinen noktada hem yüksek faizin hem de döviz kurlarındaki oynaklığın bedelini KOBİ’ler ödeyecek. 

Reel sektörün gerçek temsilcisi olarak, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın çok değil bunda iki ay önce kendisi iktidarda olduğu sürece faizlerin düşeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınacağını söylediğine KOBİ’ler olarak inanmıştık.

Ancak Merkez Bankası’nın faizlerin arttırılması yönündeki baskılara direnemeyerek radikal bir kararla, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e çıkarmasını anlamış değiliz.

Kaldı ki: Faizin artması üretimin düşmesi demektir. Bu da ülkenin büyüme hızının yavaşlaması anlamına gelir. Türkiye’de bu yıl hedeflenen enflasyon ve büyüme oranları değişiklik gösterecektir. Ancak bunun telafi edilmesi için faizlerin eski seviyelerine doğru gelmesi gerekir. "

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.