ankahaber

"KOSGEB Destekleriyle Piyasaya 20 Günde 11 Milyar TL Girecek"

Ekonomi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı ile 460 bin 167 KOBİ'ye faizsiz kredi verileceğini, KOSGEB destekleriyle piyasaya 20 günde 11 milyar TL gireceğini açıkladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı ile 460 bin 167 KOBİ'ye faizsiz kredi verileceğini, KOSGEB destekleriyle piyasaya 20 günde 11 milyar TL gireceğini açıkladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB’İN 2017 yılı sıfır faizli işletme kredisi faiz desteği sonuçlarını açıkladı. Bakan Özlü, 2017 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı ile 460 bin 167 KOBİ’ye kredi faiz desteği verildiğini belirterek, “Çoğunluğu esnaf ve sanatkar olmak üzere mikro ve küçük ölçekli (Yıllık net satış hasılatı 1 Milyon 345 bin Türk lirası’nın altında olan) işletmeler yıllık net satış hasılatına göre 20 bin ila 50 bin TL arasında kredi faiz desteğinden yararlanabilecekler” açıklamasında bulundu.

İlk Yıl Geri Ödemesiz, Kalanı İki Yıl İçinde Üçer Aylık Eşit Taksitlerle Geri Ödenecek

Yapılan açıklamaya göre, başvuruların incelenmesi sonucu, güvenlik kriterlerini geçemeyenler, mükerrer başvurular, tabela şirketleri, 14 Aralık 2015 tarih ve 2015/8297 sayılı bakanlar kurulu kararı ile esnaf ve sanatkara kullandırılan sıfır faizli 30 bin TL krediden faydalananların başvuruları geçersiz sayıldı.
Krediler ilk bir yılı geri ödemesiz, kalanı iki yıl içinde üçer aylık eşit taksitlerle geri ödenecek. 50 bin TL’ye kadar sıfır faizli bu krediden ağırlıklı olarak ihtiyaç sahibi mikro işletmelerin faydalanması öngörüldü.

Piyasaya Yaklaşık 11 Milyar TL Sıcak Para Girişi Olacak”

Bu kapsamda önümüzdeki 15-20 gün içinde piyasaya yaklaşık 11 milyar TL sıcak para girişi olacağını açıklayan Özlü, kullandırılacak kredi için geçerli olacak 2.5 milyar TL faiz giderinin KOSGEB tarafından bütçe içerisinden karşılanacağını belirtti. Bakan Özlü, bu uygulamanın amacını “Büyüklüklerine göre ihtiyacı olan ve şartları sağlayan tüm işletmelerimizin bu krediden faydalanmasını sağlamaktır” olarak ifade etti.

KOBİ’ler Sonuçları Nasıl Öğrenecekler?

KOSGEB, 2017 Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine hak kazanan işletmelerin, başvuru aşamasında sisteme girmiş oldukları e-posta adreslerine e-posta, cep telefon numaralarına da sms olarak bilgi notu gönderilmeye başlandığı belirtilen açıklamaya göre, ayrıca, işletmelerin başvuru yapmış oldukları “sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr” web adresinden giriş yaparak da başvuru sonuçlarını ve kullanabilecekleri kredi miktarını öğrenebilecek.

Kredi Başvurusu Onaylanan İşletmeler Bundan Sonra Nasıl Bir Yol İzleyecek?

İşletme “sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr” web adresinden giriş yaparak başvuru sonucuna ilişkin çıktı alıp KOSGEB ile protokol imzalanan Akbank T.A.Ş.,  Denizbank A.Ş.,  QNB Finansbank A.Ş.,  T. Garanti Bankası A.Ş.,  T. Halkbankası A.Ş.,  T. İşbankası A.Ş.,  T. Vakıflar Bankası T.A.O.,  Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Ziraat Bankası A.Ş. bankalarından herhangi birine giderek kredi işlemlerini başlatabilecek.

İşletmenin kredi başvurusu, banka tarafından, genel bankacılık mevzuatı, bankacılık teamülleri, banka mevzuatı ve kredi politikaları doğrultusunda değerlendirilecek. Banka değerlendirmesi sonucunda, kredi talebi uygun bulunan işletmeler için yazılım sistemi üzerinden banka ön onay işlemi gerçekleştirilecek ve başvuru formunda belirtilen kredi üst limitini geçmemek üzere banka tarafından öngörülen kredi miktarı girilecek.
Bankanın, kredi talebini olumlu değerlendirdiği ve ön onay verdiği işletme, kayıt ve beyanname onay işlemleri için KOSGEB Müdürlüğüne gidecek.
Listede yer alan ancak KOSGEB kaydı veya 2015 yılı KOBİ Bilgi Beyannamesi onaylı olmayan işletmelere KOSGEB Müdürlükleri tarafından yazılım sistemi üzerinden onay verilmeyecek. Bu nedenle KOSGEB’e kaydı ve 2015 yılı KOBİ Bilgi Beyannamesi olmayan işletmelerin öncelikle KOSGEB Müdürlüklerinde bu işlemleri tamamlamaları gerekecek.
 
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.