ankahaber

CHP Darbe Girişiminin Araştırılmasını İstedi

Politika

CHP, 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. CHP’nin araştırma önergesinde, “Baskıcı anlayış, toplumu ayrıştırmadan beslenen siyasi kültürün kök salması darbelere zemin oluşturmuştur” ifadeleri kullanıldı.

CHP, 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. CHP’nin araştırma önergesinde, “Baskıcı anlayış, toplumu ayrıştırmadan beslenen siyasi kültürün kök salması darbelere zemin oluşturmuştur” ifadeleri kullanıldı.
 
CHP Grup başkanvekilleri Levent Gök, Engin Altay ve Özgür Özel imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesi ile, 15 Temmuz 2016 tarihinde parlamenter demokrasiye karşı gerçekleştirilen kalkışmaya uzanan sürece sürükleyen olaylar ile bu darbe girişimi sonrasında demokrasinin nasıl onarılması gerektiğinin araştırılarak, demokrasiye yönelik tehditlerin belirlenmesi ve alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla Meclis araştırması açılmasının istendiği belirtildi.
 
“Bu durumdan siyaset kurumu da sorumludur”
 
Önergenin gerekçesi şu şekilde açıklandı:
 
“15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştiren kalkışma da darbelere zemin oluşturan iklimin ortadan kaldırılamadığı gerçeğini gözler önüne sermiştir.
 
Kuşkusuz bu durumdan siyaset kurumu da sorumludur. Siyasi iktidarların özgürlükleri kısıtlayan, toplumu baskıyla şekillendirmeyi amaçlayan uygulamaları ülkedeki demokrasi kültürünün gelişmemesini beraberinde getirmiştir. Baskıcı anlayış, toplumu ayrıştırmadan beslenen siyasi kültürün kök salması darbelere zemin oluşturmuştur. Türkiye’nin hala darbe tehlikesiyle karşı karşıya olmasının en önemli nedenlerinin başında siyasi partilerin özeleştiri kültüründen yoksun olmaları gelmektedir.
 
Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çok önemli bir kavşak noktasına gelmiştir. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandırılması Parlamenter demokrasimizin bir zaferidir. Siyasi partilerimizin ve medyanın halkımızla birlikte sistemin arkasında durması sayesinde darbe girişimi başarısız kılınmıştır. Bu açıdan darbe girişimi Türkiye’de siyaset ikliminin yeniden ele alınması noktasında önemli fırsatlar da ortaya koymuştur. Bu aşamadan sonra siyasete hakim olan gerginliklerin sonlandırılması ve demokrasimizin nasıl onarılması gerektiğinin el birliği ile ortaya konulması gerekmektedir. Bu noktada tüm siyasi partilerimize çağdaş demokrasinin tesisi noktasında tarihi görev düşmektedir. Toplumun yaşadığı travmalar, ancak siyaset kurumunun el ele vermesi ile onarılabilir.
 
Özgürlüklerin önünü açan, parlamento üzerindeki vesayet ve darbeye zemin oluşturan nedenlerin tespit edilmesi ile demokrasimizin onarılması noktasında alınması gereken önlemlerin belirlenmesi Yüce Meclisimizce ele alınması son derece önem taşımaktadır.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.