ankahaber

Genç İşsizlik Oranları Meclis Gündeminde

Politika

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, genç işsizlik konusunu Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, genç işsizlik konusunu Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
 
Gençlere ilişkin istihdam ve eğitim verilerinin olumsuz ve kaygı verici durumda olduğunu belirten Nazlıaka, bu durumda Başkanlık tartışmalarının kime ne yarar sağlayacağını da sorularına ekledi.
AK Parti’nin sürdürdüğü yanlış politikaların piyasaları derinden etkilediğini, Türkiye İstatistik Kurumu’nun dahi işsizlik oranlarının arttığına ilişkin rakamları açıklar hale geldiğini ifade eden Nazlıaka,  OECD raporlarına göre de işsizliğin ortalamanın çok üzerinde olduğunu anımsattı.

-ÜLKEMİZİ BAŞKANLIK TARTIŞMALARINA KİLİTLEMEK KİME NE YARAR SAĞLAYACAKTIR?-
 
Nazlıaka Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:
 
“OECD raporuna göre Türkiye’de işsiz gençlerin maliyeti 25 milyar dolardır. Bu gençlere iş imkanı yaratılmasının toplam maliyeti nedir?
 
OECD’nin “Gençlik Üzerine Projektör” başlıklı raporunda Türkiye’de 15-29 yaşındaki nüfusun yüzde 28.4’nün istihdama katılmadığı, eğitim hayatına devam etmediği yer almaktadır. Türkiye’de 15-29 yaş grubundaki çalışmayan, eğitim/öğretime katılmayanların sayısı ve oranı nedir? İllere göre dağılımı nedir? Her iki kurumun verileri arasında bir fark var ise bu fark neden kaynaklanmaktadır? Hangi veri doğru kabul edilmelidir?
 
TÜİK verilerine göre 15-29 yaş grubunda çalışmayan, iş bulamayan, eğitim/öğretime katılmayan kadınların sayısı ve oranı nedir? İllere göre dağılımı nedir? Bu yaş grubundaki kadınların eğitim durumlarına ilişkin veriler nedir?
TÜİK’in Şubat 2016 işgücü verileri sonrasında Maliye Bakanı’nın “işsizlik verisi ekonomide işlerin iyi gittiğini gösteriyor” yorumu bilinmektedir. Ağustos 2016 işsizlik verileri “ekonomide işlerin iyi gitmediğini” gösteriyor diyebilir miyiz?
 
OECD verileri doğru kabul edilirse, istihdam ve eğitimdeki bu kötü, olumsuz ve geleceğe ilişkin umut vermeyen tablonun düzeltilmesi için ne tür ivedi ve kalıcı önlemler alınacaktır?
 
Ülkemizin geleceği olan gençlere ilişkin istihdam ve eğitim verileri bu kadar olumsuz ve kaygı verici durumdayken, ülkemizi Başkanlık tartışmalarına kilitlemek kime ne yarar sağlayacaktır?”
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.