ankahaber

Bahar Yorgunluğuyla Başa Çıkmanın Etkin Yolları

Sağlık

Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, “Sigara tüketiyorsanız C vitamini alımınızı içmeyen birine göre 2 kat daha fazla olacak şekilde ayarlamalısınız. C vitamini kivi, maydanoz, portakal, mandalinada bolca bulunmaktadır. Alkol tüketimi de yorgunluk ve bitkinliğe neden olduğundan sınırlandırmanız gerekir” dedi.

Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, “Sigara tüketiyorsanız C vitamini alımınızı içmeyen birine göre 2 kat daha fazla olacak şekilde ayarlamalısınız. C vitamini kivi, maydanoz, portakal, mandalinada bolca bulunmaktadır. Alkol tüketimi de yorgunluk ve bitkinliğe neden olduğundan sınırlandırmanız gerekir” dedi.

Yıldız, bahar yorgunluğuyla başa çıkmanın püf noktaları hakkında bilgi verdi. Yıldız, “Kahvaltınızda yumurta ve peynir tüketerek protein alımınızı arttırma yoluna giderken akşam yemeklerinde genelde ızgaralar veya sebze yemekleri tercih edin. Sebze yemeklerinin yanında yoğurt /ayran tercih ederek tok kalma süresini uzatabilirsiniz” açıklamasında bulundu.

“Sigara Tüketenler Daha Fazla C vitamini Almalı”

Sigara tüketiliyorsa C vitamini alımının içmeyen birine göre 2 kat daha fazla olacağına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız, “Sigara tüketiyorsanız C vitamini alımınızı içmeyen birine göre 2 kat daha fazla olacak şekilde ayarlamalısınız. C vitamini kivi, maydanoz, portakal, mandalinada bolca bulunmaktadır. Alkol tüketimi de yorgunluk ve bitkinliğe neden olduğundan sınırlandırmanız gerekir” dedi.
 
Yıldız, Tam buğday, çavdar, yulaf ve tam tahıllı besinlerde bulunan B grubu vitaminler sayesinde mental ve fiziksel olarak daha dinç hissedilebildiğine dikkat çekerek, her öğünde mevsim sebzeleri bulundurulmasının kan yağlarını düşürmede ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasının sağalabildiğine işaret etti.
Yıldız önerilerine şu şekilde devam etti:
  • “Kafeinli ve şekerli içecekleri azaltın. Kahve, çay, hazır meyve suyu, asitli içecekler ve benzerleri gibi kafeinli içecekler yerine bitkisel çayları rahatlatıcı etkilerinden de yararlanmak için tercih edebilirsiniz.
  • Günde 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Vücudun susuz kalması halsizlik, bitkinlik hatta sürekli açlık hissedilmesine neden olabiliyor. Su tüketimi zor oluyorsa içerisine dilimlenmiş elma, limon, nane yaprakları atabilirsiniz.
  • Yaban mersini, gojiberry ve siyah üzüm antioksidan kapasitesi nedeniyle çok iyi bir ara öğün alternatifidir. Gün içerisinde 1-2 yemek kaşığı tüketmek yeterli olacaktır.
  • Kefir ve probiyotik yoğurtlar tüketmek sindirim sisteminizi ve dolayısıyla bağışıklık sisteminizi destekler. Özellikle probiyotik yoğurdun yanına alacağınız biraz çiğ badem ara öğünde yağ yakımını destekler ve tok tutar.
  • Renkli sebze ve meyvelerle beslenin. Kırmızı, yeşil, turuncu, sarı her renk sebze ve meyveler A ve C vitamini açısından zengin besinlerdir. Aynı zamanda antioksidanlardan selenyum ve çinkoyu da oldukça iyi bir şekilde barındırırlar.
  • Gün içerisinde enerjinizi yüksek tutmak için ara öğünleri atlamayın. Ara öğünlerde fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı yağlı tohumları veya taze-kuru meyvelerle antioksidanları almayı ihmal etmeyin."

 
 
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.