Az Yağlı Etleri Tercih Edin
Et ve hamurlu yiyeceklerin tüketiminin bayramda artması; buna karşılık sebze, meyve ve baklagil tüketiminin azalmasının mide ve bağırsaklarda önemli sorunlar yaratabileceğine değinen Öztürk, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi problemleri olanların az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini söyledi. Özellikle kelle, paça, ciğer gibi sakatatların kolesterol içeriği yüksek olduğu için tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, şu uyarıda bulundu: “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelidir. Aynı zamanda kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.”
Etleri Saklama Ve Pişirme Yöntemleri Sağlıklı Yapılmalı
Öztürk, Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken diğer uyarıları şöyle sıraladı:
-Etler küçük parçalara ayrılarak, temiz buzdolabı poşeti ile buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta – 2 ºC de birkaç hafta, derin dondurucuda ise -18 ºC de daha uzun süre ile saklanabilir.
-Etlerin çözünmesi buzdolabının alt bölmesinde sağlanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
-Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından önemlidir.
-Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.
-Kavurma, kızartma gibi yağlı etler tüketilmemelidir.
-Et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklenmemeli, et kendi yağıyla pişirilmelidir.
-Şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
-Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.