ankahaber

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Sağlık

Yüksek tansiyon, kan damarları arasındaki basıncın artması durumunda görülür. Artan kan basıncı sonucunda damarlara binen yük artar ve bu durum damarlara zarar vermeye başlar. Bir anda oluşan yüksek tansiyonun belirtilerini, baş ağrısı, boyun zonklaması,

Yüksek tansiyon, kan damarları arasındaki basıncın artması durumunda görülür. Artan kan basıncı sonucunda damarlara binen yük artar ve bu durum damarlara zarar vermeye başlar. Bir anda oluşan yüksek tansiyonun belirtilerini, baş ağrısı, boyun zonklaması, baş dönmesi, kulak çınlaması, burun kanaması ve göğüs ağrısı olarak sıralayabiliriz.

Hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyon, ülkemizde her üç kişiden birinde görülen bir sağlık sorunu. Tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma felç, böbrek yetmezliği, körlük gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur. Yüksek tansiyon teşhisi koymak için kan basıncı ölçülürken sistolik (büyük tansiyon) 120 mm Hg, diastolik (küçük tansiyon) 80 mm Hg değerleri göz önünde bulundurulur.  Bu değerlerden birinin yüksek olması yüksek tansiyonu ifade eder.

Yüksek tansiyon belirtileri değişkenlik gösterse de tansiyon riskini arttıran unsurlar, stres, kaygı, obezlik, fazla alkol tüketimi, tuzlu yemekler, şeker hastalığı ve sigara kullanımı olarak bilinir. Yüksek tansiyon hastalığında yaş da önemli etkenlerden.

Romatizma ve depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilacalar da kan basıncını yükseltir. Bu ilacalar yüksek tansiyona sebep oldukları gibi yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini de azaltır. Bu nedenle yüksek tansiyon hastaları kullandıkları tüm ilaçları hekimlerine söylemeli ve onlara danışmadan ilaç kullanmamalıdır.

Aniden yükselen tansiyonu düşürme yöntemleri

Yüksek tansiyon şikâyeti için soğuk su önerilir. Ellerinizi, kollarınızı ve ayaklarınızı normal soğuklukta suyla yıkamanız rahatlamanızı sağlayacak ve tansiyonunuzu düşürecektir. Fakat suyun soğukluğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Aniden çok soğuk bir suyu kullanmanız tam tersi bir durum oluşturabilir.

Tansiyonu düşürmek için limon da kullanabilirsiniz. Limon suyu tansiyonu kısa sürede dengeleyen bir içecek. Fakat limon suyunun tuzsuz olmasına dikkat etmelisiniz.

Sarımsak ve kekik de yükselen tansiyonu dengelemek için tüketilebilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.