ankahaber

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin "2016 Türkiye" Raporuna Tepki

Türkiye

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2016 Türkiye raporunda 15 Temmuz darbe girişimi hakkında FETÖ unsurlarının rolüne ve FETÖ lider kadrosunun ABD’de ikamet ettiğine hiç değinilmemesinin “manidar” bulunduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2016 Türkiye raporunda 15 Temmuz darbe girişimi hakkında FETÖ unsurlarının rolüne ve FETÖ lider kadrosunun ABD’de ikamet ettiğine hiç değinilmemesinin “manidar” bulunduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2016 Türkiye raporuna ilişkin, “PKK terör örgütüne karşı yürütülen mücadelemizin ‘iç çatışma’ olarak nitelendirilmesi ise hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.
Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2016 Türkiye raporuna ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada söz konusu raporun her yıl ABD Kongresine sunulmak üzere 190’dan fazla ülke için hazırlanan mutat belgelerden birini oluşturduğu belirtilerek, “3 Mart 2017’de yayımlanan son raporun ülkemizle ilgili kısımlarının kabul edilemeyecek iddialar, yanlış tanımlamalar ve gerçekten uzak yorumlar içerdiği görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

-“DERİN HAYAL KIRIKLIĞI YARATMIŞTIR”-
Yapılan açıklamada, Türkiye’nin varlığına yönelik emsali görülmemiş terör tehditleriyle karşı karşıya kaldığı belirtilerek, şöyle denildi:
“FETÖ/PDY, PKK, DHKP-C ve DEAŞ başta olmak üzere, terör örgütleriyle haklı mücadelemizin gerçeklerle örtüşmeyen biçimde yansıtılması derin hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu bağlamda, 15 Temmuz darbe girişimi hakkında FETÖ unsurlarının rolüne ve FETÖ lider kadrosunun ABD’de ikamet ettiğine hiç değinilmemesi manidar bulunmuştur. PKK terör örgütüne karşı yürütülen mücadelemizin ‘iç çatışma’ olarak nitelendirilmesi ise hiçbir şekilde kabul edilemez.”

-“RAPORUN İŞBİRLİĞİNİN DEVAMI KONUSUNDA ÖNEMLİ SONUÇLARI OLACAKTIR”-
Dışişleri Bakanlığı, raporun, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik alınan tedbirlerin gerekliliğini ve 3,2 milyon sığınmacıya yönelik Türkiye’nin çabalarını idrak etmekten geri kaldığının esefle karşılandığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Yapıcı işbirliği anlayışı içinde makamlarımızca sunulan bilgi ve görüşleri yok sayan bu raporun nesnellik konusunda hiçbir dayanağının olmadığı açıktır. Sadece raporun itibarını azaltmaya hizmet edecek bu tür bir yaklaşımın, şimdiye kadar raporların yazımında sergileyegeldiğimiz işbirliğinin devamı konusunda önemli sonuçları olacaktır.
Başlı başına bir insan hakları ihlali olan terörizm ile mücadelemiz kararlılıkla sürdürülürken, temel hak ve özgürlüklerin daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmalarımız kesintisiz devam edecektir.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.