ankahaber

Dışişlerinden Rohinga’daki İnsani Krize İlişkin Açıklama

Türkiye

Dışişleri Bakanlığı, “Myanmar Hükümetini uluslararası toplumla işbirliği halinde sorunun kalıcı çözümüne yönelik adımlar atmaya ve Rakhayn Eyaletinde zorla yerlerinden edilmiş Rohingaların güvenli, onurlu ve kalıcı şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak koşulları oluşturmaya çağırıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, “Myanmar Hükümetini uluslararası toplumla işbirliği halinde sorunun kalıcı çözümüne yönelik adımlar atmaya ve Rakhayn Eyaletinde zorla yerlerinden edilmiş Rohingaların güvenli, onurlu ve kalıcı şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak koşulları oluşturmaya çağırıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Rohinga Müslümanlarının Yaşadığı İnsani Kriz’e ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, Myanmar’ın Rakhayn Eyaleti’nin kuzeyinde 25 Ağustos 2017 tarihinde meydana gelen saldırılar sonrası başlayan ve 700 binden fazla Rohinga Müslümanının Bangladeş’e sığınmak zorunda kalmasına neden olan insani krizin maalesef aradan geçen bir yıla rağmen devam etmekte olduğunu belirtti.

“BM RAPORUNDA ROHİNGALARIN MARUZ KALDIKLARI İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN EN AĞIR SUÇLARA TEKABÜL EDİYOR“

Rohingaların içinde bulunduğu durumun vahameti konuya dair hazırlanan BM raporlarında açıkça ortaya konmakta olduğunu dile getiren Dışişleri Bakanlığı, “Nitekim BM İnsan Hakları Konseyi tarafından son olarak yayınlanan raporda Rohingaların maruz kaldıkları insan hakları ihlallerinin uluslararası hukuk bağlamında en ağır suçlara tekabül ettiği tespitinde bulunulmuştur. Raporda, ilgili üst düzey Myanmar makamlarının soykırım suçu işleyip işlemediklerinin yetkili bir mahkeme tarafından soruşturulması gerektiği vurgulanmıştır” ifadelerini kullandı.

“ROHİNGALARIN GÜVENLİ ŞEKİLDE EVLERİNE DÖNMELERİNİ SAĞLAYACAK KOŞULLARI OLUŞTURMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Son bir yıl içinde Myanmar Hükümetinin attığı adımlar ile Bangladeş ve Myanmar arasında krizin çözümüne yönelik devam eden diyaloğa rağmen halen resmi olarak geri kabul başlamadığını belirten açıklama şu cümlelerle devam etti:

“Myanmar Hükümetini uluslararası toplumla işbirliği halinde sorunun kalıcı çözümüne yönelik adımlar atmaya ve Rakhayn Eyaletinde zorla yerlerinden edilmiş Rohingaların güvenli, onurlu ve kalıcı şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak koşulları oluşturmaya çağırıyoruz.

Türkiye krizin başından itibaren uluslararası kamuoyunun bu meseleye gerekli duyarlılığı göstermesi için büyük çaba göstermiştir. Bu kapsamda son olarak bölgede insani koşulların iyileştirilmesine yönelik güçlükleri ele almak amacıyla fikirdaş ülkeler ile bölgede etkin uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla 6 Temmuz 2018 tarihinde Ankara’da Uluslararası Rohinga İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

Türkiye, Rohinga Müslümanlarının yaşadığı trajedinin uluslararası toplumun gündeminde tutulmasına ve soruna Myanmar ve Bangladeş Hükümetleriyle diyalog halinde kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabaları desteklemeye devam edecektir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.