ankahaber

TESK Başkanı Palandöken: Ölümlü İş Kazalarında Avrupa’da Birinciyiz

Türkiye

İş güvenliğinin, çalışma hayatının birinci önceliği olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Ölümlü iş kazalarında maalesef Avrupa’da birinciyiz. Bu konuda işçi ve işverenler daha dikkatli olmalı” dedi.

İş güvenliğinin, çalışma hayatının birinci önceliği olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken  “Ölümlü iş kazalarında maalesef Avrupa’da birinciyiz. Bu konuda işçi ve işverenler daha dikkatli olmalı” dedi.

TESK Başkanı Palandöken, çalışma hayatındaki rakamların, ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekerek istatistiklere göre kazaların her yıl artış gösterdiğini belirtti. Türkiye’de son 5 yıl içinde 952 bin 238 iş kazası meydana geldiğini ifade eden Palandöken, “Bu kazalarda 6 bin 87 kişi hayatını kaybetmiş. Bu rakamlar yalnızca 4/1-A kapsamında çalışan sigortalı işçileri kapsamaktadır. Kayıt dışı ve diğer kapsamdaki çalışanlar düşünüldüğünde rakamlar daha da artmaktadır” açıklamasında bulundu.

Yıllara göre istatistiki verileri paylaşan Palandöken, 2016 yılının ilk 10 ayında 188 bin 130 erkek, 34 bin 935 kadının iş kazası geçirdiğini bin 76’sı erkek 29’u kadın sigortalı işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Palandöken, iş kazaları sonucu ölümlerin en fazla, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Gaziantep, Kayseri, Mersin, Kocaeli, Adana, Hatay, Manisa, Muğla, ve Tekirdağ’da gerçekleştiğini, diğer illerin de bu illeri takip ettiğini ifade ederek şöyle devam etti: “İş kazaları sonucu ölümler en fazla niteliksiz meslek guruplarında gerçekleşmektedir. En önemlisi bu kazalar gerek işveren gerekse işçi hataları ya da ihmaller sonucu meydana gelmektedir. Kaza sebeplerinin başında dikkatsizlik, koruyucusuz çalışmak, tehlikeli hızla ve görevi dışında iş yapmak, disiplinsizlik önemli rol oynuyor.”

“İş Kazalarının En Büyük Bedelini İşçi Ödemektedir”

İş kazalarının en önemli ve acı sonucunun ölümler olduğuna dikkat çeken, TESK Başkanı Palandöken, ifadelerini şöyle sonlandırdı:
“Her şey yerine gelebilir ama insan hayatı geri gelmez. Hayatın gerçeklerinden biri de kazaların ölüm dışında da maliyetinin olmasıdır. Bu maliyet de yine çalışanı ezmektedir. İş kazalarının en büyük bedelini işçi ödemektedir. İşçi kazada hayatını kaybetmese de yaralanma sonucu gerek beden gerekse ruh sağlığı açısından kayba uğramaktadır. Özellikle çalışamayacak ölçüde yaralanması halinde işsizlikle karşı karşıya kalmaktadır. İş kazaları ekonomik açıdan ayrıca ülkenin üretim kapasitesini de olumsuz etkilemektedir. Böyle toplumun tamamına yüklenen ciddi bir maliyet söz konusudur. Bu da ulusal kaynakların yok olmasına sebep olurken kalkınmayı negatif olarak etkilemektedir.”
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.