Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken fetö şehit adana abd Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tesk yunanistan tüik

TÜBA, Türkoloji Araştırmalarına Destek Programı Kapsamında Üniversitelerle Protokol İmzaladı

TÜBA’dan TÜBA Cumhurbaşkanlığı’nın Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mehmet Akif Ersoy (2021-2022) özel kutlama yılı genelgesi çerçevesinde yurt dışında çalışan, T.C. vatandaşı olmayan Türkologlara burs programını başlatarak bu kapsamda işbirliği yapılacak üniversitelerle protokol imzaladı.

 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’un yer aldığı toplantıda TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker’le karşılıklı imzalar atılırken, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile de iş birliği görüşmeleri devam ediyor.

 

Toplantının ardından konuşan Akademi Başkanı Prof. Şeker, TÜBA Türkoloji Araştırmaları Destek Programı’nın TÜBA için özellikle önem arz ettiğini vurguladı ve Prof. Dr. György Hazai, Prof. Dr. Andreas Tietze ve Prof. Semih Tezcan ve pek çok değerli bilim insanının ilham verici, olağanüstü çalışmalarının Türkoloji için büyük bir servet olduğunun altını çizdi ve “Eminim bu saydığımız büyük isimlerin de istediği gibi çıtayı çok daha yükseklere taşıyacak bilim insanlarına Türkoloji bursuyla katkı vermek bizim için çok değerli.” dedi. Ayrıca bilim insanlarının başvurularının değerlendirilmesi ve burs verileceklerin belirlenmesinin Akademi Konseyi’nce oluşturulan Burs Değerlendirme Komitesinin değerlendirme kriterleri kapsamında yürütüleceğini söyleyerek sonucun Akademi Konseyince karara bağlanacağı bilgisini de verdi. Burs almaya layık görülen Türkologlara, TÜBA tarafından sağlanacak maddi desteğin yanı sıra Türkiye’ye ulaşımları da karşılanacak. Üniversiteler ise konaklama imkânının yanı sıra; isimleri bildirilen danışmanlardan çalışma konusuna göre her bursiyer için ilgili alandan bir proje danışmanı öğretim üyesi görevlendirecek.

 

Program kapsamında; T.C. vatandaşı olmayan Türkologlar, TÜBA ile protokol imzalayan tüm devlet ve vakıf üniversitelerinde Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri ve etkileri üzerine çalışan başta Türk Dili Edebiyatı ve Türkçe olmak üzere Sosyal Bilimler alanındaki öğretim üyeleri ile Türkiye'de birlikte ortak çalışma yapma imkânı bulacak.

 

Proje kapsamında diğer üniversitlerle işbirliği prorotokollerinin imza süreçleri devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.