Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel recep tayyip erdoğan tüsiad palandöken

ABD'den CHP'ye Soğuk Duş: Esed İle Normalleşilmeyecek !

-Malum nedenlerden dolayı Suriye ile ilişkilerin normalleştirilmesi çağrılarında bulunan CHP yönetimine ABD ve Avrupa ülkeleri hükümetlerinden "soğuk duş" etkisi yaratacak açıklama geldi.

-Suriye'de halk isyanının başlangıcının 11'inci yıldönümü dolayısıyla yapılan ABD ve Avrupa hükümetleri ortak açıklamasında "Esed rejimiyle ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik çabaları desteklemiyoruz ve bizler ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz" denildi.

ANKARA(ANKA) - ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere hükümetleri, BM resmi raporlarında mensup olduğu azınlık dışındaki Suriye vatandaşlarına kimyasal silah kullandığı saptanan Suriye diktatörü Esed yönetimiyle normalleşmenin mümkün olmadığını bildirdi. Açıklama, orta doğu politikasını adeta Suriye diktatörü kimyasal Esed ile normalleşme üzerine inşa eden CHP genel merkezinde ve yönetim katında soğuk duş etkisi yarattı. Batılı hükümetler değil Esed ile normalleşmeyi aksine ulusal mahkemelerin Esed'i yargılamasını tavsiye etti.

ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere hükümetleri, Suriye'de halkın isyanının başlayışının 11'inci yıldönümü dolayısıyla ortak bir bildiri kaleme aldı.

-HALKA VAHŞİCE SALDIRDI

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bildiriye ilişkin yapılan açıklamaya göre; Suriye halkının cesurca ve barışçıl biçimde caddeleri özgürlük, siyasi reform ve hükümetin insan haklarına saygı göstermesi ve göz önünde bulundurması talebiyle doldurmalarının 11'inci yıl dönümünün yaşandığı belirtilen açıklamada, "Esad rejimi bu talepleri Suriye halkına karşı bugün de devam eden vahşi bir saldırıyla karşıladı. 11 yıllık acı ve gözyaşından sonra Rusya ve İran'ın da dahil olduğu rejim ve destekleyicileri için Suriye halkına acımasız kaldırılarını durdurmanın zamanı gelmiştir" denildi.

Suriye halkının demokrasi istemiyle sokağa dökülmesinin 11'inci yıldönümünün uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesine ihlal oluşturan Ukrayna'ya yönelik korkunç Rus saldırganlığı ile çakıştığı belirtilirken Rusya'nın her iki çatışmada da vahşi ve yıkıcı davranış gösterdiği bildirildi.

Çatışmadan 10 yıldan fazla süre geçtikten sonra Suriye'nin ekonomik ve insani durumunun bulanık ve milyonlarca Suriyeli mültecinin, ülke içinde yerlerinden edilmiş kişiler için olduğu gibi Suriye'nin komşuları tarafından cömertçe misafir edildiği kaydedilen açıklamada, bu kişilerin evlerine BM standartlarına uygun bir şekilde, şiddet, işkence ve zorla hapiste tutulma gibi korkular olmadan dönmelerinin mümkün olamadığı belirtildi.

-ESED'İ SEVME, YARGILA...

Açıklamada şöyle denildi:

"Suriye'nin içinde halihazırdaki çatışma aynı zamanda özellikle DEAŞ gibi teröristler için sömürülmeye müsait ortam yaratıyor. DEAŞ'ın yeniden vücut bulmasının engellenmesi bir öncelik olarak sürmektedir. BM'nin desteklediği, Suriye öncülüğünde, çerçevesi BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 Sayılı Çözümü tarafından çizilen süreci desteklemeye devam ediyoruz. Ülke çapında ateşkes uygulanması, uluslararası insani hukuk ve BM Güvenlik Konseyi tarafından konulan sınır geçişleri mekanizmasının yetkilendirme durumunun devam etmesi yoluyla olanlar dahil başvurulacak tüm yöntemlerle engelsiz yardım erişiminin devam etmesi çağrısında bulunmaya devam edeceğiz.

Suriye rejiminden, keyfi olarak gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını ve kayıpların akıbetinin ve nerede olduklarının açıklığa kavuşturulmasını talep ediyoruz.

Esed rejimiyle ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik çabaları desteklemiyoruz ve ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz veya bir siyasi çözüme doğru geri döndürülemez bir ilerleme var olana değin yaptırımları kaldırmayacağız ve yeniden yapılanma fonlamasında bulunmayacağız. Tüm tarafların özellikle de Suriye rejiminin 21 Mart'ta yapılacak Anayasa Komitesi'ne iyi niyetli bir şekilde katılımını ve Komite'yi de görevini yerine getirmesini destekliyoruz.

Suçların cezasız kalması kabul edilemez. Bu nedenle Soruşturma Komisyonuna, Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Mekanizmaya ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne destek dahil olmak üzere, hesap verebilirliği aktif biçimde teşvik etmeyi sürdüreceğiz.

Bu aynı zamanda çoğunluğu Suriye öncülüğündeki kurumların desteklenmesini, kimyasal silahların kullanımı dahil, Suriye'de girişilen ciddi uluslararası hukuk ihlalleriyle vahşetin kanıt ve belgelelerinin toplanmasını da içermektedir.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün Soruşturma ve Kimlikleme Birimi'nin Suriye'de kimyasal silahların nefret uyandıran kullanımından sorumlu olanları belirleme çabaları devam ediyor. Bu konuda Suriye tarafının yetersiz işbirliğine karşın Birim, daha şimdiden Esed rejiminin Suriye halkı üzerinde birden fazla kimyasal silah saldırısından sorumlu olduğunu onaylamış durumdadır. Kimyasal silah kullanımına karşı küresel normların göz ardı edilmesinin sorumluları hesap vermelidir.

Ulusal mahkemelerin Suriye'de işlenen yetkileri dahilindeki suçları soruşturmak ve kovuşturmak için süregelen çabalarını memnuniyetle karşılıyor ve bu kovuşturmalara daha fazla destek verilmesini destekliyoruz."

Söz konusu ilkeler mesajından sonra iç ve dış politikasını ABD ve AB tavsiyeleri doğrultusunda inşa etmeye çalışan CHP'de bir yön değiştirmesi yaşanıp yaşanmayacağını zaman gösterecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.