Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal

“ABD, Taiwan Boğazı’nın Barış Ve İstikrarına Zarar Veriyor”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 13. Çin Ulusal Halk Meclisi 5. Toplantısı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Taiwan sorunu ve Ukrayna sorunu arasında temel bir farkın bulunduğunu, iki konunun kıyaslanmasının uygun olmadığını söyledi. Wang, “En temel fark, Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olması, Taiwan meselesinin tamamen Çin’in içişleri dahilinde bulunmasıdır. Ukrayna meselesi ise Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlıktır. Bazıları Ukrayna sorununda egemenlik ilkesini vurgularken, Taiwan konusunda ise Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamaya devam ediyor. Bu bariz bir çifte standarttır” ifadesini kullandı.



Wang Yi, Taiwan Boğazı’ndaki gerginliğin, Demokratik İlerleme Partisi (DPP) yetkililerinin tek Çin ilkesini kabul etmeyi reddederek “iki Çin” ve “bir Çin-bir Taiwan” propagandası yaparak Taiwan’ın tarihini çarpıtmasından kaynaklandığına dikkat çekti ve bu girişimlerin Taiwan’ın geleceğini riske attığını vurguladı.

Wang, “Çin'in gelişmesini engellemek isteyen bazı ABD’li güçler ‘Taiwan bağımsızlığı’ yanlılarını cesaretlendirerek tek Çin ilkesine meydan okumaktadır. Bu, uluslararası ilişkilerin temel normlarını ciddi şekilde ihlal edip Taiwan Boğazı’nın barış ve istikrarına ciddi şekilde zarar vermektedir. ABD’nin bu girişimi, Taiwan’ı tehlikeli bir duruma sokmakla kalmayıp aynı zamanda kendisine zarar verecektir” dedi.

Taiwan Boğazı’nın iki yakasının aynı kök ve kültürden geldiğini vurgulayan Wang Yi, Taiwan’ın geleceğinin iki yaka arasındaki ilişkilerin barışçıl gelişmesi ve Çin’in birleşmesine bağlı olduğunun altını çizdi. Wang, “Taiwan’ı kullanarak Çin’i kontrol etme” komplosunun başarısızlığa mahkum olduğunu, Taiwan’ın sonunda anavatana döneceğini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.