Airbus ve Boeing’e Karşı, Çin ve Rus Yapımı Uçakların Rekabeti Keskinleşiyor

Havacılık sektöründe Airbus/Boeing ikilisinin egemenliği, içinde bulunduğumuz 10 yıllık süre sonunda bitmiş olabilecek gibi görünüyor. Zira Çin ve Rus uçakları ufukta görünerek mevcut ikilinin üstünlüğüne son vermeye hazırlanıyor. Nitekim tek koridorlu uçaklarda A320 ve B737 gibi modellere meydan okuyacak yeni modeller beliriyor. 

 



211 yolcu kapasiteli Rus MC-21-30 Irkut, ilk uçuşundan 4.5 yıl sonra, aralık ayı sonunda ülkesinin havacılık yetkililerinden ruhsatını aldı. COMAC’ın Çin yapımı C919 modeli ise, ruhsat talebini biraz ertelemiş olsa bile, piyasaya girmeye hazırlanıyor. Her iki uçak için de şu an için siparişlerin yağdığı söylenemese bile uluslararası düzlemde görülen ilgi büyük. Öte yandan, Çin ve Rusya havacılık şirketlerinin kendi yerli yapımlarına yöneleceği tahmin ediliyor.



Nitekim Airbus’un patronu Guillaume Faury, Çin’in C919 ile ortaya net bir hedef koyduğunu ve kendi firmasının gözlerini açması gerektiğini; zira 2020'li yılların sonunda rekabet koşullarının bugünkünden çok farklı olabileceğini öne sürüyor.  Nitekim Çinliler ve Ruslar, bilindiği üzere, ortak CR929 modelinin üretimine hemen geçmeye hazır durumdalar. Ayrıca bu iki ülke, daha uzun bir vadede, Batı havacılığının son teknolojik kalesi olan "uçak motoru" üretimine de girecek. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.