Öne Çıkanlar galatasaray Koronavirüs rusya chp Covid19 terörist Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar enflasyon AİLE bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı erdoğan

Alman Medyası: Türkiye G20’nin 16. Büyük Ekonomisi

Dünyadaki tüm gözler, Almanya'nın Hamburg kentindeki G20 Zirvesi'ne çevrilirken, Alman medyası Türkiye'nin G20'nin 16. büyük ekonomisi olduğuna dikkat çekti.

DW Türkçe, dünyanın dolar bazında en büyük ekonomisine sahip 19 ülkesi ve Avrupa Birliği'nden oluşan G20 ülkeleri zirvesinin, bugün Almanya'nın Hamburg kentinde başlayacağına işaret ettiği analizde, Türkiye'nin G20'deki ağırlığını irdeledi.

Analizde, “İlk çeyrekte G20'de en fazla büyüyen dördüncü ülke olmayı başaran Türkiye, işsizlikte en başarısız üç ülkeden biri. Uzmanlara göre, Türkiye'nin G20'deki konumunu belirleyen asıl faktör ise stratejik önemi. Dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20'de 2016'da 16. sırada yer alan Türkiye, G20 içinde en yüksek işsizliğe sahip üçüncü ülke konumunda. Buna karşın geçen yıl G20 içinde en yüksek büyüme performansı gösteren dördüncü ülke olmayı başaran Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ekonomide nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu” denildi.

“Türkiye’nin G20 İçerisindeki Önemi Yeni Dönemde Daha Da Artacak"

DW Türkçe'ye konuşan uzmanlara göre, Türkiye'nin G20'deki yerini belirleyen asıl faktör, ekonomik büyüklükten çok “stratejik konumu.” Uzmanlar, bölgesel gelişmeler düşünüldüğünde Türkiye'nin G20 içerisindeki öneminin yeni dönemde daha da artacağı görüşünde.
DW, haberinde, şöyle dedi:

“2010-2015 döneminde yüzde 7'nin üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisi artan jeopolitik gerilimler ve yurtiçinde yaşanan olumsuzluklar sonucunda 2016'da belirgin olarak yavaşladı. Bu yavaşlamaya rağmen Türkiye ekonomisi hem 2016'da hem de 2017 yılının ilk çeyreğinde G20 ülkeleri arasında Çin, Hindistan ve Endonezya'nın ardından en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

2010 yılında dolar bazında GSYH rakamlarına göre G20 içerisinde 15. sırada yer alan Türkiye, 2016 yılı verilerine göre 16. sırada bulunuyor. Türkiye'den sonra Suudi Arabistan, Arjantin ve Güney Afrika listenin son sıralarında yer alıyor.

856 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye ekonomisinin en yakın rakipleri ise Endonezya, Meksika ve İspanya. Bununla birlikte Türkiye yüzde 11,7 ile G20 ülkeleri arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu üçüncü ülke oldu. İşsizlikte yüzde 27,7 ile Güney Afrika birinci, yüzde 13,6 ile Brezilya ikinci sırada yer alıyor.”


 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.