Öne Çıkanlar kosgeb çin Alkın Kalkavan Alpay Karadağ Kulp ege ihracatçı birlikleri çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva

AP'den Türkiye-Europol Müzakerelerine Kıbrıs Koşulu

Avrupa Parlamentosu, (AP) Türk vatandaşları için AB'ye vizesiz seyahatın şartlarından biri olan Türkiye ile Europol arasında kişisel verilerin transferi konusunda müzakerelerin başlanmasını Kıbrıs şartına bağladı.

DW Türkçe’ye göre, terörizm ve büyük çaplı suçlarla mücadele için AB Polis Teşkilatı (Europol) ve yetkili Türk makamları arasında kişisel verilerin transferi konusunda müzakerelere başlamasına ilişkin Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından hazırlanan rapor dün kabul edildi.

Oy çoğunluğuyla kabul gören raporda, kişisel verilerin transferi konusunda müzakerelere başlanmadan önce Türkiye'nin, adalet ve içişleri alanlarında “Kıbrıs Cumhuriyeti” (Rum Kesimi) ile "tam, fiilen ve ayrımcılık yapmaksızın işbirliği yapmasının gerekli olduğu" ibaresi yer aldı.

-VİZE MUHAFİYETİNİN KOŞULLARINDAN BİRİ-

AP'nin böylelikle sadece Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye tarafından tanınmasını "kişisel verilerin transferiyle ilgili müzakereler için koşul haline getirdiğine" dikkat çekildiği haberde, şöyle denildi:

“Kişisel verilerin transferi konusunda Europol ile anlaşmaya varılması, AB'ye vizesiz seyahatin koşullarından biri. Türkiye Europol ile müzakerelere başlamaya hazır olduğunu bu yıl Şubat ayında AB'ye resmen bildirmişti. Mayıs sonunda AB heyetinin Ankara'da gerçekleştirdiği ziyarette ise Türkiye'nin attığı adımlar yeterli bulunmamıştı.”

DW, AP'nin kabul ettiği rapora eklediği Kıbrıs koşuluna AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu'nun vereceği yanıtın merak konusu olduğunu belirterek, Avrupa Komisyonu konu hakkında hazırladığı taslak tavsiye kararında "Kıbrıs Cumhuriyeti" ile işbirliği konusuna girmediğini, sadece varılacak anlaşmanın AB Temel Haklar Şartı ile uyumlu olması gerektiğine işaret etti.

Kişisel verilerin transferi konusunda varılacak anlaşmanın AP'den de onay alması gerektiği vurgulanan haberde, AP'nin konuyu bu yıl sonbaharda açıklayacağı Türkiye raporunda da gündeme getirmesi beklendiği ifade edildi.

-İDAM OLMAYACAĞI GÜVENCESİ İSTENİYOR-

Bu arada, AP tarafından dün kabul edilen raporda, "Türkiye'deki temel hak ve özgürlükler sorununa da değiniliyor. Raporda kişisel verilerin transferi konusunda anlaşma sağlanması halinde, transfer edilecek verilerin "idam veya her türlü insanlık dışı mahkumiyetin talebi, hükmü ya da infazı için kesinlikle kullanılmayacağına" dair güvence istenmesi şart koşuluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.