Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö tüik abd tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Astronotlar, 8 Yüzyıllık Çin Süpernovasının İzini Buldu

1181 yılında yaşanan bir yıldız patlaması, Çin ve Japonya’da gökyüzünü gözlemleyenler tarafından görülmüştü. Şimdi bu tarihten 8,5 yüzyıl sonra astronomlar söz konusu ölü yıldızın yerini bulduklarını düşünüyor. 



Normalde yıldızların gökteki yerlerinin değiştiği çıplak gözle fark edilmiyor ancak nadir de olsa bir yerlerde yeni bir yıldızın parladığı saptanabiliyor. Çin’de vaktiyle, teleskoplar ortaya çıkıp bu gizemli durumu aydınlatmadan önce, birdenbire ortaya çıkan bu türden yıldızlara “davetli yıldız” adı verilirdi. 

 Günümüzde bunların bizim galaksimizde yer alan, normal zamanda belli belirsiz duran ve olağan dışı bir olay sonucunda geçici olarak parlayıveren yıldızlar oldukları biliniyor. İşte bunlar, komşu bir yıldızın gazını emerek birdenbire pırıl pırıl parlayan “nova” denilen yıldızlar ve yaşamının sonuna gelmiş ve patlayan “süpernova” denilen yıldızlar.

Çinli astronomlar, 1181 yılında süpernovanın altı ay kadar gözle görülür durumda kaldığını kaydetmişti. Bu “davetli yıldız”dan bahseden ve onun Çince Chuanshe takım yıldızları arasında Ağustos 1181’den Şubat 1182’ye kadar yerleştiğini kaydeden 10 kadar metin bulunuyor. 

İşte 8 yüzyıldan fazla bir süre önce ölen bu yıldızın kalıntılarının nerede bulunduğu eldeki teleskoplar sayesinde saptandı. İçinde Hongkong’dan astrofizikçilerin de bulunduğu bir ekip, 12. yüzyılın “Çin süpernovası”nın uzaydaki olası yerini belirleyen bir incelemeyi kısa süre önce yayımladı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.